Waar ben je naar opzoek?

Mijn zoon opvoeden als geëmancipeerde man

2 minuten lezen athena Athena Hordijk
Mijn zoon opvoeden als geëmancipeerde man

Hallo mama’s! Ik ben dus mama van een zoontje van 3,5 jaar. Echt een jongens-jongen, hij speelt de hele dag met autootjes, robots, duplo en dino’s. Hij draagt stoere kleertjes en kan echt een wildebrasje zijn. In de opvoeding vinden wij het heel belangrijk dat we hem opvoeden als  geëmancipeerde man en daar beginnen we al vroeg mee.

Vroeg geleerd..

Maar hij heeft ook een houten keuken, waar hij een plastic ontbijtje voor me klaarmaakt of voor papa en mama stukjes paprika snijd en uitdeelt. Hij gooit z’n vuil netjes weg, helpt mij met het aanzetten van de wasmachine en vind het geweldig om de vloer (en de ramen en de keukenkastjes) te stofzuigen. Dit leer ik hem heel bewust, spelenderwijs natuurlijk. 

Ik voed niet alleen mijn eigen zoon op, maar ook een volwassen man, iemands echtgenoot en een toekomstige vader, dus hij mag best wel weten hoe het huishouden werkt. Ook betrek ik hem bij het koken, hij mag bijvoorbeeld de ketjap bij het vlees gooien of helpen met de aardappels stampen. Nu is hij nog klein maar over een tijdje zal ik hem al echt leren koken. Niet omdat het moet, maar zodat hij er al vroeg gevoel en passie voor krijgt en over twintig jaar niet vragend met zijn handen omhoog staat als hij een verse maaltijd klaar moet maken. 

Opvoeden als een geëmancipeerde man begint al vroeg. Heb je er later ook wat aan!

Lees ook: Dé 10 geboden voor een jongensmoeder (van haar zoon)

Zelfredzaamheid

Mijn zoon zal straks volledig voor zichzelf kunnen zorgen, zonder de hulp van een vrouw nodig te hebben, en hij zal zijn toekomstige vrouw goed kunnen ondersteunen in het huishouden omdat hij niet beter weet. Ik weet dat meer mama’s dit doen, alleen hoor/lees je daar niet zoveel over. Een soort reversed emancipatie. 

Voor Sinterklaas krijgt hij dit jaar bijvoorbeeld ook een pop; kan hij ook lekker eten voor maken in z’n keuken en leren zorgen.

Lees ook: Vrouw krijgt support van supermarktmedewerkster na driftbui zoontje

Eerlijk zullen we alles delen

Wat de rolverdeling ook is, (man kostwinner of allebei werken ) een huishouden en kinderen heb je samen. Ik vind dat ouders hoe dan ook taken moeten verdelen. Nu is dit bij ons wel het geval, en je hoort nogal wat andere verhalen dus ik besef heus wel dat ik geluk heb. Meisjes wordt wel bijgebracht hoe ze moeten zorgen en hoe ze een huishouden bestieren, dus waarom niet jongens ook met de paplepel al ingieten waar een spons voor is?

Hoe denken jullie hierover mama’s? Opvoeden als geëmancipeerde mannen of ben je meer van het genderneutraal opvoeden?

Athena Hordijk

Ik ben Athena, getrouwd en thuisblijfmama van een jongeman.

Reacties
 • Alida zei

  Mooi geschreven zo je kind opvoeden is altijd goed Zich zelf nu al aanleren wat je schrijft .
  Toekomst van ventje kont goed .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

 • 1 maand geleden
 • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 6 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 6 maanden geleden
 • 3 minuten lezen