Waar ben je naar opzoek?

Leg ‘s avonds je smartphone weg voor een goede nachtrust

1 minuut lezen Love2BeMama Love2BeMama
Leg ‘s avonds je smartphone weg voor een goede nachtrust

Dat het gebruik van een smartphone, naast dat je er heel veel gemak van hebt, ook ‘schadelijk’ kan zijn wordt steeds duidelijker. Het ‘blauwe licht’ van de smartphone kan onze nachtrust verstoren. Maar we doen het zo makkelijk: nog even een berichtje sturen, het weer checken voor morgen en nog een mailtje typen voor we gaan slapen. Toch zeggen onderzoekers dat het beter is om je smartphone ‘s avonds weg te leggen.

uren turen

Uit onderzoek blijkt dat 58 procent van de Nederlanders voor het slapengaan zijn computer, tablet of telefoon bekijkt. Hierbij is televisiekijken nog niet meegeteld maar als we dat erbij optellen komen we uit op 90 procent wat kijkt naar een lichtgevend scherm. Zelfs tot in de late uurtjes.

verstorend voor de nachtrust

Chronobioloog Bert van der Horst van het Erasmus MC vindt dit een slechte zaak. Hij zegt dat lichtgevende schermen een negatieve invloed hebben op onze slaap. Mobiele telefoons zijn het meest verstorend voor onze nachtrust. Dit komt omdat deze schermpjes het dichtst bij onze ogen zijn. Het is zo erg dat ze je biologische klok verstoren.

Biologische klok in de war

Onze biologische klok draait in een ritme. Het ritme van de aarde. Wanneer dit teveel wordt verstoord gaat onze biologische klok uit de pas lopen met dit ritme. Licht is hierbij belangrijk. Licht valt op ons netvlies en stuurt een signaal naar onze hersenen. Als we tot laat in de avond naar een lichtgevend scherm kijken dan denkt onze biologische klok dat we ‘wakker’ moeten worden. Je biologische klok raakt in de war omdat deze denk dat het dag is. Hierdoor val je moeilijker in slaap en slaap je korter dan wat je nodig hebt aan slaap.

Advies

Het advies is dan ook om je telefoon, een uur voordat je gaat slapen, weg te leggen. Dan loop je niet het risico dat je slaappatroon wordt verstoord.

Televisiekijken is minder intens en de televisie staat op afstand. Televisiekijken is dus ‘gezonder’ dan tot voor het slapengaan op je mobiel kijken. Beter lees je nog een boek!

Bron: AD.nl

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 1 maand geleden
  • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 6 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 6 maanden geleden
  • 3 minuten lezen