Leg ’s avonds je smartphone weg voor een goede nachtrust
Dat het gebruik van een smartphone, naast dat je er heel veel gemak van hebt, ook ‘schadelijk’ kan zijn wordt steeds duidelijker. Het ‘blauwe licht’ van de smartphone kan onze nachtrust verstoren. Maar we doen het zo makkelijk: nog even een berichtje sturen, het weer checken voor morgen en nog een mailtje typen voor we gaan slapen. Toch zeggen onderzoekers dat het beter is om je smartphone ’s avonds weg te leggen.
uren turen
Uit onderzoek blijkt dat 58 procent van de Nederlanders voor het slapengaan zijn computer, tablet of telefoon bekijkt. Hierbij is televisiekijken nog niet meegeteld maar als we dat erbij optellen komen we uit op 90 procent wat kijkt naar een lichtgevend scherm. Zelfs tot in de late uurtjes.
verstorend voor de nachtrust
Chronobioloog Bert van der Horst van het Erasmus MC vindt dit een slechte zaak. Hij zegt dat lichtgevende schermen een negatieve invloed hebben op onze slaap. Mobiele telefoons zijn het meest verstorend voor onze nachtrust. Dit komt omdat deze schermpjes het dichtst bij onze ogen zijn. Het is zo erg dat ze je biologische klok verstoren.
Biologische klok in de war
Onze biologische klok draait in een ritme. Het ritme van de aarde. Wanneer dit teveel wordt verstoord gaat onze biologische klok uit de pas lopen met dit ritme. Licht is hierbij belangrijk. Licht valt op ons netvlies en stuurt een signaal naar onze hersenen. Als we tot laat in de avond naar een lichtgevend scherm kijken dan denkt onze biologische klok dat we ‘wakker’ moeten worden. Je biologische klok raakt in de war omdat deze denk dat het dag is. Hierdoor val je moeilijker in slaap en slaap je korter dan wat je nodig hebt aan slaap.
Advies
Het advies is dan ook om je telefoon, een uur voordat je gaat slapen, weg te leggen. Dan loop je niet het risico dat je slaappatroon wordt verstoord.
Televisiekijken is minder intens en de televisie staat op afstand. Televisiekijken is dus ‘gezonder’ dan tot voor het slapengaan op je mobiel kijken. Beter lees je nog een boek!
Bron: AD.nl