Waar ben je naar opzoek?

Leesontwikkeling stimuleren door buiten te spelen

5 minuten lezen Linda Bosscher Linda Bosscher
Leesontwikkeling stimuleren door buiten te spelen

Leesontwikkeling stimuleren bij je kinderen is heel simpel. We weten allemaal dat buitenspelen voor kinderen heel gezond is. Wat ook een mooie bijkomstigheid is, is dat het ook heel goed is voor hun lees- en schrijfvaardigheden. Ik snap wel dat je niet meteen begrijpt wat dat met elkaar te maken heeft. Lees dus vooral verder want daar ga ik in het in dit blog over hebben.

Leesontwikkeling stimuleren

Wat heel erg goed is voor de ontwikkeling van kleuters en het leren schrijven is ze naar buiten sturen. Buiten is de plek waar kleuters de wereld verkennen en hun grove motoriek ontwikkelen. Ook leren ze hier oog-hand coördinatie door spelen en spelletjes spelen. Dit zal weer een positieve invloed hebben op hun schrijfvaardigheden. 

Dus wil je als ouders dat je kind een goede lees- en schrijfvaardigheid ontwikkelt? Stuur ze dan naar buiten en laat ze spelen. Kinderen leren buiten ook communiceren met elkaar en dat is weer goed voor hun woordenschat. Uit verschillende onderzoeken is dit gebleken. Dit alles zal later ook weer een positieve bijdrage leveren aan hun leesvaardigheden. Het helpt in ieder geval niet om kinderen te pushen en om te kopen zodat ze gaan lezen. Dit werkt alleen maar averechts.

Bijziendheid voorkomen door buiten spelen

Nog een voordeel van buitenspelen ten aanzien van het leren lezen, schrijven en leesontwikkeling stimuleren is dat kinderen eens wat anders zien dan de close up van hun beeldscherm. Te veel achter een scherm zitten is vermoeiend (en super slecht) voor hun ogen. Dit werkt ook weer ten nadelen als het gaat om hun concentratie en zicht. Studies tonen aan dat kinderen, die veel tijd binnen doorbrengen, eerder bijziend worden en moeite hebben met het zien op school.

Spelen en fantasie

Het vrij buiten spelen helpt kinderen ook nog eens bij het ontwikkelen en bevorderen van hun creativiteit. Als je buiten bent dan leer je jezelf te vermaken. Je bouwt een hut, speelt een spel met kinderen uit de buurt of gaat op avontuur. Ze leren met buitenspelen hun motoriek ontwikkelen en dat komt weer goed van pas als ze leren schrijven. Tijdens het spelen komt hun fantasie ook om de hoek kijken en als ze thuis komen hebben ze genoeg verhalen te vertellen. Ze hebben namelijk wat meegemaakt! Dit wekt ook weer liefde op voor leren en lezen. Pluspunt!

Basisvaardigheden ontwikkelen

Wil jij leesontwikkeling stimuleren? Stuur z dan naar buiten. Zo simpel is het eigenlijk. Meer buitenspelen is goed voor de ontwikkeling van kinderen en bevort hun lees- en schrijfvaardigheden. Als kinderen over de basisvaardigheden beschikken, wat ze ook leren tijdens het buitenspelen, dan hebben ze daar alleen maar profijt van. Natuurlijk kun je kinderen niet dwingen een boek te lezen, maar het zal alleen maar bijdragen aan hun intrinsieke motivatie. Ook als het kinderen goed afgaat om te leren lezen en schrijven zullen ze eerder zelf naar een boek grijpen om lekker te gaan lezen.

Maar goed, het komt natuurlijk niet bij iedereen vanzelf aanwaaien. Leesontwikkeling stimuleren moet je wel zelf mee aan de slag gaan. Het ene kind heeft meer stimulans nodig dan het andere kind. Er zijn kinderen die ook meer begeleiding nodig hebben van de ouders, en er zijn kinderen bij wie het allemaal vanzelf gaat. Als ouder kun je je kinderen ook helpen bij hun ontwikkeling en hun in de goede richting te ‘duwen’. Met een paar simpele tips kun je al veel bereiken.

Tips eerste schooldag basisschool: klaar voor de start!

In dit blog: tips eerste schooldag basisschool. Om de eerste schooldag lekker te laten verlopen. Begin november wordt onze zoon alweer vier jaar. Dat betekend dat we ons klaar stomen voor de volgende fase in zijn jonge leven. De basisschool….

  • Love2BeMama

Leesontwikkeling stimuleren? Geef het goede voorbeeld met deze tips!

Tip 1: Wil jij leesontwikkeling stimuleren? Geef zelf het goede leesvoorbeeld. Bewaar in huis boeken, neem een kinderboek abonnement, pak zelf vaak een boek en laat je eigen telefoon wat vaker liggen. Kinderen kijken naar jou als ouder en doen in veel gevallen wat jij ook doet. 

Kijk naar je kind: wat vindt je kind interessant en wat wekt zijn of haar interesse? Niet alle kinderen zijn hetzelfde. Het ene kind leest graag een moeilijk boek, het andere kind liever de Donald Duck. Speel hierop in en zorg dat er genoeg leesvoer is van wat jouw kind interessant vindt. Laat je kinderen lezen wat hun interesse wekt en wat hun favoriete genre is. 

Tip 2: Is je kind aan het ontdekken wat hij of zij leuk vindt om te lezen? Word dan lid van Boekskes. Boekskes geeft alle gezinnen in Nederland de mogelijkheid om het plezier van kinderboeken te ervaren. Met een abonnement op Boekskes ontdek je verschillende boeken die het (voor) lezen en creativiteit bij je kind bevorderen. Je ontvangt namelijk maandelijks een pakket met 4 kinderboeken. Geselecteerd op leeftijd en geslacht. De winkelwaarde van een pakket ligt rond de 20 euro maar als je lid bent van Boekskes ontvang je een korting van 50% zolang je lid bent. Op deze manier kun je je eigen thuisbibliotheek uitbreiden en aanvullen.

Tip 3: Stimuleer kinderen te schrijven. Zeker in deze digitale tijd. Je kan ze kaarten laten schrijven aan oudere mensen of een brief laten schrijven naar opa en oma. Zorg ervoor dat het leuk is. Als jij de juiste materialen in huis hebt dan maakt het dat alleen maar leuker. Hierdoor ontwikkelen kinderen hun schrijfvaardigheid.

Tip 4: Oudere kinderen kunnen een dagboek bijhouden. Dit helpt ze bij de ontwikkeling van creatief schrijven. Ook is dit goed voor ze om dingen op een rijtje te zetten of moeilijke dingen te verwerken. En het is super leuk en waardevol voor later om terug te lezen. 

Tip 5: Ouderwetse kruiswoord puzzels en woordzoekers vinden kinderen ook erg leuk om te doen! Is ook nog eens goed voor hun woordenschat, wat ze weer helpt bij hun leesontwikkeling.

Tip 6: Wat je vooral niet moet doen bij de leesontwikkeling stimuleren is erop rekenen dat je kind wel leert lezen en schrijven middels apps op hun tablet. Ze moeten dit op de ‘ouderwetse’ manier leren met jou als ouder als hun grote voorbeeld!

Met deze tips kun je de leesontwikkeling stimuleren. Genoeg tips dus om lekker mee aan de slag te gaan. Enjoy the ride!

Dit is een gesponsorde blogpost.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 37 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 13, 12 en 9 jaar. Wij wonen sinds 1,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 4 maanden geleden
  • 1 minuut lezen