Waar ben je naar opzoek?

Kwakzalverij als verdienmodel over de rug van kwetsbare moeders

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Kwakzalverij als verdienmodel over de rug van kwetsbare moeders

We zijn ‘The Green Happines’ gelukkig al een beetje vergeten (al blijft het beeld van een ongestelde kip me altijd een beetje bij als ik een eitje kook), maar het duurde eigenlijk helemaal niet zo heel erg lang voordat de volgende ‘internetgekkie’ een podiumplaatsje won in medialand. Iemand die kwakzalverij als verdienmodel gebruikt over de rug van kwetsbare moeders.

Niet vaccineren? Win een blender!

Deze mevrouw heet Eva van Zeeland en ze is de trotste eigenaresse en oprichtster van Miss Natural. Een website/ programma oorspronkelijk begonnen om mensen op weg te helpen met het aannemen van een gezondere levensstijl, maar inmiddels vooral bekend als de website die blenders verloot als ouders ervoor kiezen om hun kind niet te laten vaccineren.

Net zo bizar als het verloten van sapcentrifuges voor iedereen die chemo weigert en net zo bijzonder als wanneer iemand claimt dat je van een viaduct moet springen en na afloop een tientje krijgt om een alternatief in-elkaar-geknutselde parachute te kopen.

En gelukkig is het overgrote deel van de Nederlandse bevolking het daar ook mee eens! Een peperdure blender (om je eigen groene vaccins in elkaar te flansen) weegt niet op tegen het beeld van een half stikkende, pasgeboren baby met kinkhoestverschijnselen.

Green happiness of green crappiness?

In tegenstelling tot de avondmaaltijd thuis, gaan de maaltijden en snacks die mijn dochter mee naar school krijgt eigenlijk altijd schoon op. Ze krijgt echt niet altijd zoetigheid en “lekkers” mee naar school, integendeel. Iedere dag zit er rauwkost in…

  • Claudia Verhey

Zwanger worden van tarwegras

Maar de kwetsbare groep van onzekere (aanstaande) moeders is niet de enige doelgroep waar Miss Natural zich op richt. Ook stellen met een onvervulde kinderwens kunnen aankloppen bij deze specialist in orthomoleculaire ‘geneeskunde’. Kortom: een vorm van geneeskunde die voeding ziet als geneeskrachtig en medicijnen slechts als symptoombestrijding.

Een reactie van een lezer op Facebook.

Voor een ‘klein bedrag’ (lees: niet zo klein dus) kan je jezelf volgens deze dame zwanger eten, lezen en mediteren. Bij een uitgebreid lidmaatschap krijg je zelfs 10 magazines van de Nederlandse versie van ‘What Doctors Don’t Tell You’ cadeau. Het idee is simpel: door je levensstijl aan te passen aan wat mevrouw van Zeeland als ‘gezond’ beschouwd, kan zelfs het stel met de lastigste vruchtbaarheidsproblemen binnen een mum van tijd zwanger raken. Het kost je alleen wel een paar duizend euro. Het addertje in het tarwegras.

Nu valt natuurlijk niet te ontkennen dat een gezonde levensstijl de kans op zwangerschap kan bevorderen. Dit is tenslotte iets wat we ook prima kunnen lezen in de wachtkamer van de dokter, het ziekenhuis of de verloskundige. Echter is wat Miss Natural doet een beproefd recept. Iets wat iemand met haar marketingtechnische achtergrond natuurlijk allang heeft geweten. Je leest het goed ja; ze was werkzaam als national marketing manager bij ’s werelds grootste fitnessketen.

kwakzalverij als Verdienmodel

Mensen bang maken voor gevaren die er niet zijn en de oplossing bieden tegen een zwaar en slopend probleem, zoals zwanger worden, of inmiddels ogenschijnlijk slechte medicatie. Natuurlijk geeft ze al haar adviezen niet voor niets, maar mogen deze mensen er (heel) dik betalen voor kwakzalverij en loze beloftes. Het is een prachtig verdienmodel, maar vooral ten kostte van de (kwetsbare groep) mensen die er intrappen. Slim, levensgevaarlijk, maar bovenal: Immoreel en oneerlijk.

Kwakzalverij als verdienmodel over de rug van kwetsbare moeders (to be) is NOT DONE! Gisteren is bekend geworden dat de RIVM de ‘misleidende oproep’ van Miss Natural heeft gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vanwege de “misleidende commerciële oproep”.

Lees ook de post van collega blogger Karen, die een open brief schreef aan Eva: Wanhoop als business model.

De boodschap van Miss Natural kun je hier bekijken:

https://twitter.com/MissNatural/status/1217867200813465600
Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Hoe rondkomen als alleenstaande moeder? Tips!

  • 6 uur geleden
  • 4 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Hoeveel bijstand krijgt een alleenstaande moeder?

  • 7 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

Buitenspeelgoed 8 jaar: dit is leuk voor kinderen!

  • 7 uur geleden
  • 5 minuten lezen