Waar ben je naar opzoek?

Een warm welkom voor iedereen

2 minuten lezen Shirley

l2bm uit eten kindvrije horeca

Wat is het tegenwoordig dat iedereen zijn eigen stukje aarde wil claimen? Stroomkosten vragen voor het opwarmen van een flesje of potje voeding. Borstvoeding in restaurants niet accepteren want “wat denken de andere gasten daar niet van?”. En er is nu een nieuw hot topic: check No Kids Allowed, een actiegroep vóór kindvrije horeca. 

Kindvrije Horeca

Je leest het goed. Een utopia voor iedereen die niets met die kleine krijskonijnen te maken wil hebben. Een hapje en een drankje zonder dat je op je taalgebruik hoeft te letten, want hè, er zit hier verder niemand die gedrag kan kopieren. Wat een feest dat je jezelf weer eens kunt horen praten. Zin of onzin, dat maakt niet uit. Je ongegeneerd vol kunnen gieten aangezien je toch geen voorbeeld hoeft te zijn voor alles onder de achttien jaar.

Pubers luisteren wel

Blijkbaar hebben de mensen die de actiegroep gestart zijn een aantal verschrikkelijke restaurantervaringen meegemaakt. En dat allemaal met kinderen onder de twaalf jaar.

Alsof ze vanaf die leeftijd opeens volwassen genoeg zijn om de volledige etiquette te kennen en ernaar te handelen. Of mogelijk dat de leden van de betreffende actiegroep het idee hebben dat een kind in de puberteit nog enigszins naar de ouders wil luisteren als zij zeggen dat ze zich dienen te gedragen in het restaurant.

Spaghetti op het voorhoofd

Natuurlijk ben ik niet helemaal afgestompt van de ‘beschaafde’ wereld toen ik kinderen kreeg. Het rustig kunnen eten zonder een schreeuwend kind in de buurt. Je eetlust niet laten verpesten door het resultaat van een stel ouders dat verwacht dat een driejarige netjes een bord spaghetti kan eten. Ik zie de voorbeelden minimaal één keer per week voorbij komen aan mijn eigen eettafel. Ik ben dan ook voorzichtig om mijn kinderen mee te nemen naar een restaurant.

Toch krijg ik een beetje een onbestemd en onbehaaglijk gevoel van al die aparte hokjes binnen de horeca en onze cultuur, want het zegt wat over de mate van tolerantie die we nog voor elkaar hebben? Dat lijkt zo steeds minder te worden.

Warm welkom

Als er draagvlak voor het ‘No Kids Allowed”-concept is, en dat is wel mijn verwachting, dan hoop ik toch één ding: dat er ook voldoende restauranteigenaren blijven die de nieuwe generatie gasten met open armen zullen ontvangen.

Zodat ik niet hoef te wachten tot onze jongste twaalf jaar is voor ik met het hele gezin naar een horecagelegenheid mag. En dat we met veel plezier ergens terugkomen. Nu, maar ook als de kinderen allang volwassen zijn. Als ze overal naar binnen mogen, maar kiezen voor de gezelligheid van vroeger.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 1 maand geleden
  • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 6 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 6 maanden geleden
  • 3 minuten lezen