Waar ben je naar opzoek?

3 tips coronavirus met kinderen bespreken

1 minuut lezen Love2BeMama Love2BeMama
3 tips coronavirus met kinderen bespreken

De ontwikkelingen in Nederland omtrent het coronavirus gaan heel snel. Gisteren is er weer een crisisoverleg geweest en is er besloten dat Nederland extra maatregelen moet treffen. Het was ook een vraag of de scholen open zouden blijven. Tot grote verbijstering van ouders en vele leerkrachten is besloten dat de scholen nog niet gaan sluiten. Je kunt er niet meer omheen dat je kinderen niet betrekt bij de pandemie want overal en nergens wordt erover gesproken. Maar hoe ga je daar als ouder mee om? Hoe praat je met kinderen over het coronavirus?

Coronavirus en kinderen

Er zijn nu strenge maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het nieuws over het coronavirus houdt ook de kinderen bezig. Er worden vragen gesteld waar ze antwoorden op willen. Maar hoe kun je hier nu goed mee omgaan zonder ze bang te maken?

Voorbereiden coronavirus: haal dit in huis voor je gezin!

Gisteren ging mijn man paracetamol halen; de laatste doosjes lagen in de schappen. Mijn zusje wilde vandaag zetpillen halen… Overal op! Ook was het afgelopen vrijdag opvallend druk in de winkels. Zijn mensen aan het hamsteren omdat het coronavirus Nederland…

  • Love2BeMama

Bespreek het!

Henrike van Gelder, hoofdredacteur van jeugdmedia Kidsweek en 7Days, zegt bij NU.nl dat de rol van de media binnen haar doelgroep heel belangrijk is. Ze geeft aan dat het bij kinderen het gesprek van de dag is en dat er veel angst is. Het nieuws kun je niet weghouden bij kinderen en daarom moet je het bespreken!

Bespreken coronavirus met kinderen

Leg geen nadruk op harde cijfers

Maak kinderen niet bang. Vertel kinderen ook dat kinderen relatief weinig ziek worden. Vertel kinderen ook dat ze zelf al veel kunnen doen om verspreiding te voorkomen. Bijvoorbeeld het wassen van handen. Of neem deze tips met ze door.

Wat weten kinderen zelf?

Inventariseer de kennis en angst van kinderen zodat je kunt polsen hoe zeer het onderwerp bij kinderen leeft. Aan de hand daarvan kun je het gesprek met ze aangaan en kiezen wat je wel en niet met ze bespreekt. Benoem feiten en ontkracht onjuiste waarheden.

Ontkracht nepnieuws

Kinderen kunnen vaak zelf bij het nieuws komen doordat ze een mobiele telefoon of een tablet hebben. Er gaat veel neonieuws rond dus vertel ze wat neonieuws is en hoe ze dit kunnen herkennen. Blijf open naar ze zodat ze zelf naar jou toe komen met vragen.

En verder?

Wij hebben een lijst met 10 tips samengesteld wat je kunt doen om het coronavirus niet verder te verspreiden. Gisteren is het RIVM ook naar buiten gekomen met concrete maatregelen die opgesteld zijn door het kabinet. Houd het nieuws in de gaten en de ontwikkelingen en probeer je daar zoveel mogelijk aan te houden. Scholen blijven voor alsnog open!

Bron: NU.nl

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Sinterklaas

Budgettips Sinterklaas vieren: tips voor een goedkope pakjesavond

  • 2 dagen geleden
  • 4 minuten lezen
Sinterklaas

Sinterklaas knutselen: 5 inspiratietips voor knutselwerkjes

  • 2 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Sinterklaas

Sinterklaasgedicht maken: met deze 5 tips dicht je als een pro!

  • 2 dagen geleden
  • 3 minuten lezen