Waar ben je naar opzoek?

Kind oud genoeg voor telefoon? Lees de tips!

2 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Kind oud genoeg voor telefoon? Lees de tips!

Hoewel vroeger kinderen pas op de middelbare school hun eerste mobiele telefoon kregen, krijgen ze nu vaak al op de basisschool hun eerste toestel. Ze groeien op in een tijdperk waarin technologie overal te vinden is. Om je kind verantwoordelijk te laten omgaan met een stukje technologie dat een belangrijke rol in zijn of haar leven gaat spelen, geven we je hier afspraken die met je kind kunt maken om toekomstige ruzies te voorkomen.

Soort abonnement

Is je kind oud genoeg voor een telefoon? Een mobiel kan drie opties hebben om te bellen, sms’en en data te gebruiken: prepaid, sim only en een abonnement met mobiel. Elke optie heeft voordelen en nadelen. Bij prepaid heb je bijvoorbeeld volledige controle op de kosten, want je kunt niet buiten je bundel gaan. Dat betekent tegelijk dat je niet meer goed bereikbaar bent als je prepaid-bundel op is en nog niet opgewaardeerd hebt.

Abonnementen komen in allerlei bundels en tarieven. Het verschil met sim only en mobiel is dat je bij een mobiel abonnement maandelijks moet betalen voor het model. Je kunt daar vaak wel kiezen voor de modernste modellen. Bij sim only kun je elke mobiel gebruiken als deze simlockvrij is. Dat betekent dat je ook gebruikte (zoals je eigen) of refurbished modellen kunt gebruiken. Naast het regelen van een toestel is een sim only abonnement bestellen het enige wat je hoeft te doen.

Bekijk altijd hoe kindvriendelijk een telefoonabonnement is wanneer je kind oud genoeg is voor een telefoon. Veel providers bieden bijvoorbeeld een bel- en/of datalimiet. Bij sommige kun je dan niet buiten je telefoonbundel gaan en bij andere kan dit wel, maar wordt het internet dan extreem traag. Je moet alleen wel de extra gemaakte kosten achteraf betalen. 

Kind oud genoeg voor telefoon? Afspraken maken over telefoongebruik!

Om een kind verantwoordelijk met een mobiele telefoon te laten omgaan is het maken van afspraken belangrijk. Hieronder geven we je afspraken die je kunt maken omtrent de mogelijke kosten die bij mobiel gebruik komen kijken.

 • Komt er een maandelijkse vergoeding voor het abonnement en zo ja: hoe hoog?
 • Wie betaalt buitenbundelkosten? Wie betaalt extra opwaardering?
 • De kosten van de telefoon: wie betaalt dat? Mag je kind bijvoorbeeld zelf een mobiel uitkiezen, krijgt hij jouw oude toestel of misschien een refurbished toestel?
 • Wie gaat mogelijke reparatiekosten betalen?
 • En hoe zit dit met kwijtgeraakte of gestolen mobieltjes?

Bespreek je deze afspraken, dan is dat een goede eerste stap voor het verantwoordelijk omgaan met een nieuw stukje techniek. Er zijn natuurlijk veel meer afspraken te maken, zoals het aankopen van apps en schermtijd, maar die komen pas aan bod na het aanschaffen van een eerste toestel. 

Dit is een gesponsorde blogpost.
Lees hier meer over ons advertentiebeleid.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

 • 1 maand geleden
 • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 6 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 6 maanden geleden
 • 3 minuten lezen