Waar ben je naar opzoek?

Kamperen a la jaren ’80 en ’90… Wie weet dit nog?

3 minuten lezen Joanne de Vries
Kamperen a la jaren ’80 en ’90… Wie weet dit nog?

kamperen

Ik moest er laatst aan denken. Mijn moeder begon in december al het campingboek door te spitten na de kerk op zondag. Waar wilde we naar toe en wat moest er allemaal zijn op de camping van de aankomende zomervakantie? Het ontroerde me een beetje, omdat je nu gewoon even snel op internet zoekt. Dat zoeken was al plezier vooraf. Mijn ouders met drie dochters in een volgepropte auto en sleurhut over de Europese wegen…

Bij elke grensovergang moesten we netjes zitten en onze zonnebrillen af doen. Ik en mijn zussen vonden dit enorm spannend want de douaniers droegen wapens en we zagen families langs de kant die hun hele auto leeg moesten maken voor controle. Gelukkig is het bij ons altijd goed gegaan!

Taptoe

Tijdens de rit naar het Zuiden hadden we een Taptoe of een Okki doe-zomerboek, onze walkmans en de groene Tupperware snoepdoos met Fruitella, Dummies en Mentos onder mama’s stoel. We werden wel eens misselijk en hebben bij menig wegrestaurant moeten stoppen om een braaksel gedrenkt t-shirt te moeten verwisselen. We reden ook vaak ‘s nachts om de files te vermijden en kwamen dan uiteindelijk gebroken en hyper nerveus aan om het beste plekje bij de toiletten en het zwembad op de camping te bemachtigen.

Lees ook: De sprookjescamping is echt een sprookjesvakantie!

Bolletjes kaas

Dat het opzetten van de vouwwagen met voortent en luifel een uren durende irritatie was tussen mijn ouders, hadden wij niet door. Ondertussen lagen mijn zussen en ik al lang in het zwembad of hadden de camping verkend op andere Nederlanders en gekke tenten en caravans. Wat een leuke ervaring! ‘s Ochtends een warm stokkie en gepasteuriseerde melk halen en het ontbijt met vooral veel aanschouw van de andere net uit bed mede camping bewoners observeren. De lagen pindakaas en plakken jonge bolletjes kaas waren aanzienlijk en al het droge stokbrood spoelde we weg met liters Nesquik! Oh ja heerlijk!

Mannelijk schoon

Als we geluk hadden mochten er ook croissantjes bij en verkocht de kampwinkel een AD’tje. Mijn vader had een wereldontvanger radio en omstreeks 10 uur kon de hele camping meegenieten van het inleidende klokkenspel en de gezochte medelanders in het buitenland via kentekens. Omringd door de bergen, onderwijl de eerste vliegen weg meppend, realiseerden we ons hoe heerlijk dit vrije maar toch geïmproviseerde leven was. Mijn oudste zus en ik wilde zo snel mogelijk in het zwembad liggen en ja we keken toen ook al naar het mannelijk schoon.

Lees ook: De zomervakantie… Zes weken is te lang!

Helaas moesten we met het teiltje eerst de afwas doen. Vervolgens reden we naar een marktje in het dorp, waar we het lekkerste fruit kochten en de vieste konijnenkoppen en stierenbenen zagen liggen bij de slagers. Om vervolgens naar de megagrootte hypermache te gaan om ons meegesjouwde huisraad aan te vullen met het net vergeten kleine handige koffiepotje. Ook moesten we de nieuw uitgekomen CD ’s bekijken die we in Nederland niet konden krijgen en vergeleken we de prijzen met thuis.

Bepakt met plastic tasjes, een paar extra voor de was en het afval, kwamen we terug om strak in de zon te liggen en in het zwembad te plonzen. Helaas moesten we ons insmeren met plakkerige crème om verbranding te voorkomen, en om vervolgens het insmeer ritueel na het zwemmen weer te herhalen. Jakkes wat deed dat spul zeer op je huid helemaal als dit met zand vermengd was. ‘s Avonds aten we knakworstjes met sla of gegrilde kip van het restaurant met liters ketchup. Daarna gingen we flaneren langs de kraampjes van een boulevard en aten heerlijk ijs.

In de rij bij de douches

We keken onze ogen uit hoe excentrieke mensen langs liepen en hoe de Noord Afrikanen spullen probeerde te verkopen. We belden naar oma en de buurman in een telefooncel en moesten snel muntjes bij gooien. We deden potjes badminton en keken Jeu des boules. In de late avond stonden we in de rij bij de douches met muntjes op onze buurt te wachten en gingen slapen op ons altijd te zachte luchtbedden. Helaas dronken we teveel door de hitte en moesten midden in de nacht de camping over met de wc rol in je hand. Aan het einde van de drie weken wilde je snel weer naar huis om je verhalen te delen met je vriendinnetjes en om die leuke pen vriendin snel een echte brief te sturen.

Dromend over volgend jaar, herhaalde het terug-rij ritueel zich. Wat een gave tijd! Wat was het leven nog simpel! En gewoon standaard, want hoeveel mensen herkennen dit niet?

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 2 maanden geleden
  • 12 minuten lezen