Waar ben je naar opzoek?

Ik ben moeder en denk niet meer aan mijzelf…

4 minuten lezen Mandy Ronda
Ik ben moeder en denk niet meer aan mijzelf…

Ik ben moeder. Punt. Dat is nu mijn rol in het leven. Moeder zijn is alles voor me. Al mijn tijd en energie gaat naar mijn kinderen want mijn kinderen staan altijd voorop. Je hoort jezelf nu eenmaal wat op te offeren zodra je kinderen krijgt. Vroeger was ik ook nog een vrouw, een sexy verleidelijke vrouw zelfs, stiekem best een beest in bed. Zijn beest in bed. Maar seks, kom, daar heb ik nu echt geen tijd meer voor. Tijd voor mezelf is er niet. Dat komt later wel weer. Tijd voor hem ook niet. Me-time? Samen een weekendje weg? In een ander universum zeker. Ik mag blij zijn als ik ongestoord twee minuten op de wc kan zitten. Het hoort erbij. Zin in seks? Geen polonaise aan mijn lijf. Mijn borsten hebben een andere functie gekregen en seks is nu ook weer niet zo belangrijk. Al voel ik me wel vaak schuldig naar mijn man. De gezondheid en het geluk van mijn kids staat nu eenmaal voorop.

Herkenbaar?

Herken jij jezelf hierin? Oh vrouw! Wat zou ik je dan graag dat andere universum willen laten zien; want dat ligt om de hoek, binnen handbereik. Zodra jij overtuigingen over wat ‘hoort’ en ‘nou eenmaal’ wel of niet normaal is, los laat. Want jij creëert je eigen universum en jij mag daarin de de meest heldere ster zijn. De ster die zo straalt dat ze iedereen om zich heen ook in het licht zet.

Het is niet voor niets dat in het vliegtuig bij nood, jij eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten en daarna pas bij je kind. Als jij zonder zuurstof zit, heeft je kind niets aan je. Als jij niet straalt, hoe kun je je kind dan laten stralen? Je kinderen nemen een voorbeeld aan je en wat voor voorbeeld geef je, als je jezelf altijd op de derde of vierde plek zet? 

Je bent moeder. Maar ook een vrouw van…

Laat ze zien dat je van het leven mag genieten! Dat mama straalt, geniet en gelukkig is. Zorg ervoor dat jouw beker altijd vol is, zodat je weg kan geven wat overstroomt, uit overvloed – en niet die laatste druppels tot je zelf helemaal leeg bent. 

Zorg ervoor dat zij een goed voorbeeld krijgen van intimiteit en liefde. Laat ze zien dat jij en je partner gelukkig zijn samen. Hun ideeën over intimiteit en seksualiteit zullen gebouwd zijn op wat ze thuis hebben meegekregen, van hun rolmodellen. Mag intimiteit er zijn of wuifde mama papa altijd weg als hij haar even lekker stevig wilde vastpakken voor een liefdevolle kus? 

Lees ook: Ontdek de manier waarom jij intimiteit (onbewust) vermijdt

Ja, je bent moeder. Maar ook nog een vrouw. Je hoeft je niet met maar één rol te identificeren – en je moet ook niet alle ballen hoog houden. Dit gaat niet over ook nog een verleidelijke minnares moeten zijn – dit gaat over jezelf toestaan ook andere delen van jezelf (weer) toe te laten. Ik weet dat je haar mist, ergens. Ik weet dat je naar die vrouw verlangt maar haar onderdrukt met ideeën over opoffering voor je kinderen. 

Ga leuke dingen doen. Zonder kind!

Misschien heb ik geen recht van spreken, want – al kan ik niet wachten – ik ben nog geen moeder – en wie weet piep ik dan wel heel anders. Maar misschien ben jij er dan om mij te herinneren aan die kant van mezelf die niet alleen bezig is met dienstbaar zijn aan mijn kind, maar die ook haar eigen verlangens dient. Mag ik nu die rol voor jou symboliseren, die kant van jouw representeren? Die ook tijd maakt voor zichzelf? Eens een lekkere massage voor zichzelf boekt? Haar nagels weer eens laat doen? Lekker een cocktail gaat drinken met haar vriendinnen? Romantisch gaat dineren met haar man? Een hotelletje boekt voor een welverdiende get-away? 

Lees ook: Waarom het belangrijk is om (ook) minnaars te blijven

Ik ben hier om je te zeggen dat jij mág ontspannen en genieten. Je mag je laten verzorgen en verwennen. Je mag hém verzorgen en verwennen – niet omdat het erbij ‘hoort’ maar omdat dit jouw geluk en jullie geluk en dus jullie relatie, bevordert. Kinderen hebben baat bij gelukkige ouders. Niet bij ouders die zichzelf en elkaar continue opzij schuiven, die steeds verder van zichzelf en elkaar komen te staan.

Ik ben hier om je te zeggen, geef jezelf toestemming. Ontspan. Speel. Geniet. Maak tijd voor jezelf. Maak tijd voor hem en voor elkaar. Geef jezelf zuurstof.


 

Mandy was o.a. regelmatig te zien in het BNN-programma Spuiten & Slikken Live (2018) en werd onder andere geinterviewd voor podcasts; magazines als Viva, Vrouw, Oh en Women’s Health; schreef columns voor LotteLust; en verscheen bij Shownieuws en op Radio 1. Ze heeft een achtergrond als psychotherapeut en antropoloog en woont samen met haar vriend in Almere.

Photo by Tirachard Kumtanom from Pexels

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 5 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 5 maanden geleden
  • 12 minuten lezen