Waar ben je naar opzoek?

Huppelen is gezond voor mama: je wordt fitter en vrolijker!

3 minuten lezen Floortje Thieleman Floortje Thieleman
Huppelen is gezond voor mama: je wordt fitter en vrolijker!

Hallo lieve mama! Hoe gaat het met jou vandaag? Hoe laat stond je op? Met welk been? En wat voor leuks heb je gepland voor jezelf vandaag? Laat ons dat laatste zeker weten! Wij kunnen namelijk zelf óók inspiratie gebruiken voor ons eigen moederschap! Voor nu ontvang je van mij een blog met een opdracht! Misschien doe je het al dagelijks en misschien is het al even geleden en is het goed om weer even herinnerd te worden aan deze activiteit: we gaan namelijk huppelen! Huppelen is gezond voor mama. Hoe, wat, waar, wanneer? Je leest het hier!

Je las het natuurlijk al in de titel, maar vandaag nodig ik je uit om te huppelen! Oké, ik schreef er al andere blogs over op andere plekken, maar waar het hart van vol is (loopt in dit geval de pen van over)… Huppelen? Huppelen! Waarom? Lees verder!

We gaan huppelen: waarom?

Laat ik beginnen met de voor veel mama’s meest overtuigende reden: huppelen maakt je fitter én gezonder! Onderzoek wijst uit dat je van huppelen fitter, gezonder en vrolijk wordt. Het is namelijk goed voor je ruggengraat, waardoor je zenuwstelsel kalmeert. Het versterkt ook je core-spieren (die wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken tijdens of na je zwangerschap), het verbetert je geheugen, aandachtsvermogen, lichaamsbewustzijn én het is leuk!

Weg met schaamte!

Je ziet het volwassenen bijna nooit doen. Maar het is zo heerlijk! Je beweegt je armen, je benen, je hele lichaam. Ik doe het vaak thuis, op een speelplek en – wanneer ik het lef heb – ook elders. Mijn vriend heeft gelukkig nul komma nul schaamte om te huppelen wanneer anderen hem kunnen zien. In een winkelstraat doet hij het ook gerust. Ik kan me soms in zijn plaats schamen – foei Floor!

Lekker gek doen: ga huppelen

Ik had het eigenlijk ook kunnen hebben over het belang van af en toe op je hoofd (proberen te) staan, je tong uitsteken op foto’s of vaste eetmomenten onder tafel (daarover volgt nog een blog!). Ik geloof namelijk sterk in het belang van gek doen. Ook als je inmiddels ouder bent geworden. Want het is slim om jezelf af en toe te verwennen met gekke dingen en activiteiten. Dat houdt de geest jong. En dan niet met de onzin die we onszelf vaak in het hoofd stoppen, zoals perfectionisme. Dat is namelijk onzin waarmee je als mens niks mee kan aanvangen. En onzin waar ik vandaag niet op inga.

Kids als inspiratiebron

Kies voor gekkigheid die je met je hele lijf kan ondernemen. Haal daarvoor inspiratie bij kinderen. Zij kunnen zich helemaal overgeven aan een emotie. Kunnen bijvoorbeeld met heel hun lichaam enthousiast zijn of verdrietig. Ideaal als je daar ook nog eens geluid bij gaat maken. Natuurlijk hindert het ook vaak genoeg en is het niet altijd even handig. Maar het is óók slim. Want door zich er helemaal aan over te geven, gaat er ook een hele lading emotie hun lichaam uit. Daar waar volwassenen boosheid vaak inhouden en in hun lichaam vast laten zitten, kan een jong kind zich door te stampvoeten snel ontladen. Én daar waar een volwassene toch vooral gecontroleerd blij is, kan een kind met heel zijn lijf enthousiast zijn en staan springen, huppelen en meer. Daar kunnen we echt wat van leren.

De 20 eerste wereldproblemen van een peuter

Een peuter zijn is zwaar. Heel zwaar. Ik bedoel: als je er over nadenkt is het ook niets anders dan klote, als je net drie turven hoog bent, de allure van een vorst hebt en eigenlijk 0,0 aan verbale zelfredzaamheid…

  • Denise Meijer

Of ga lekker… Kakelen!

Zelf kom ik vandaag uit bij een sessie van 5 minuten tong-uitsteek-foto’s. Oftewel: zet een timer op 5 minuten, vraag iemand om je te fotograferen, spring/dans/huppel/kniel/draai met je lijf, ga kakelen, brullen of oe-oe-oe’en en steek je tong lekker uit. Doe het niet om kinderen aan het lachen te brengen, maar doe het voor jezelf!

Huppelen is gezond voor mama

En nu? Nu gaan we huppelen! Want huppelen is gezond. Ga vooral niet lopen uitstellen, maar gewoon doen. Ga staan, trek onhandige schoenen uit en schuif eventuele hindernissen even aan de kant. Ga niet eerst opruimen om meer huppel ruimte te maken. Schuif de hindernissen gewoon aan de kant of huppel er tussendoor.

Voel jij je er wat ongemakkelijk bij om te huppelen wanneer iemand anders je kan zien? Prima. Kies dan een veilige plek voor jou. Maar… wel doen! Geef je over en laat heel je lichaam mee huppelen.

Dus… Start! Ben je al begonnen? We zijn benieuwd; schroom niet om een comment achter te laten!

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Floortje Thieleman

Hai! Ik ben Floortje Thieleman, een 34-jarige Vlaamse die nu 10 jaar enthousiast Bredase is. Ik woon samen met mijn vriend Bas, onze zoon Siebe en binnenkort ook met het dochtertje waarvan ik nu zwanger ben. Ons eerste kindje, Sem, overleed in 2015 tijdens de geboorte. Een van de pittigste én ook mooiste ervaringen van mijn leven. Waarom mooiste? Daar lees je meer over in enkele van mijn blogs…

Ik geniet van mijn werk als stembevrijdster en schrijfster. Bovendien geeft het ook ademruimte. Want als moeder van jonge kinderen is het zoeken naar een gezond evenwicht tussen moeder-zijn, partner-zijn en Floortje-zijn. Hoe doe jij dat?

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 3 maanden geleden
  • 1 minuut lezen