Waar ben je naar opzoek?

Hoe leer je je kind programmeren?

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Hoe leer je je kind programmeren?

Leren programmeren is de toekomst. Er zijn mensen nodig die dit werk gaan doen. In het jaar 2030, wanneer onze kinderen een baan moeten gaan zoeken, zullen de meeste banen in hoge mate te maken hebben met… technologie. De computertechniek en robots nemen een steeds belangrijke plek in ons leven in. Onze kinderen groeien hier mee op. Voor hen is het de normaalste zaak van de wereld en als ze straks een baan moeten zoeken is het goed dat ze technologisch onderlegd zijn. Leren programmeren dus! Maar wat is programmeren nu eigenlijk? En hoe leer je nieuwsgierige kind programmeren en wat is het nut ervan om dit te leren?

Leren programmeren

Programmeren is de taal van de toekomst

Toen ik jong was maakte ik al websites en deze schreef ik ook in HTML. Klinkt heel ingewikkeld maar het is goed te leren als je hier interesse in hebt. Hetzelfde met programmeren; deze taal moet je leren en als je het kent kun je er apparaten en apps mee laten ‘praten’. Ons dagelijks leven wordt door programmeertaal aangestuurd; Facebook werkt op 60 miljoen regels en ook berichtjes via WhatsApp sturen gaat via programmeertaal.

Ik kom uit het DOS tijdperk; spelletjes op diskettes moest je ook aan de praat krijgen door een code in te typen. En als je de code goed had ging hij laden en kon je het spelletje spelen. Als kind vond ik dat al heel erg interessant en probeerde ik ook wel eens uit wat een andere code deed. Ik ben zo’n nerd meisje wat graag op de hoogte is van de nieuwste gadgets, (basis) HTML kan schrijven en lezen en de Tech Podcast verslindt. Heerlijk! Ik breng heel wat uren achter mijn computer door voor werk dus ik ben en blijf graag op de hoogte. 

Lees ook: 33 toffe cadeaus voor jongens vanaf 8 jaar

Een nieuwe uitdaging: hoe leer je je kind programmeren?

Ik merk dat mijn kinderen het ook interessant vinden. Ze groeien op in een tijdperk waarin alles wat voor ons vroeger nieuw was, voor hen heel normaal is en deel uitmaakt van hun dagelijks leven. Mijn zoon is 10 jaar, is dol op gamen en heeft ook interesse in hoe iets werkt. De technische kant dus. We hebben al een Robot in huis die hij eerst moest bouwen en via een app ‘tot leven’ moest laten komen. Ook hebben we voor de iPad een coderingsprogramma die hij ook al uitgespeeld heeft. De Robot staat nu te verstoffen dus het werd tijd voor een nieuwe uitdaging. 

Al lange tijd maken wij gebruik van Squla voor alle schoolvakken en als extra boost voor de spellingsproblemen van mijn kinderen (waar ik heel enthousiast over ben). Ze zijn hier dagelijks te vinden op hun eigen account. Hoe leuk is het dat je bij Squla nu ook kunt leren programmeren. Squla heeft nu een nieuwe methode: de Bitsbox. Wij hebben hem in huis! De Bitsbox is voor mijn tiener een nieuwe uitdaging: hij leeft nu op een leuke manier programmeren in Javascript. Programmeren is kinderspel!

Ik heb meteen een abonnement genomen en nu krijgen we twee jaar lang iedere maand een nieuwe pakket op de deurmat. Elke maand ontvangt hij 10 nieuwe kaarten zodat hij nieuwe concepten in het programmeren kan leren. Variërend van simpel met 2 regels tot het maken van echt spelletjes. Hij is nog maar net begonnen dus hij begint bij de basis. Hij heeft een mooie map waar hij alle kaarten in kan bewaren. Op deze manier doorloopt hij een traject van A tot Z om te leren programmeren. Het gaat stap voor stap op niveau.

Hoe leer je je kind programmeren?

Lees ook: Hoe kun je een kind met spellingsproblemen helpen?

Leren code schrijven en apps maken

Toen we gingen starten met het pakket moest ik even wat anders doen. Ik heb hem toen een introductiefilmpje laten zien en toen ik weer bij hem kwam was hij al aan de slag gegaan. De opbouw begint simpel en op de kaarten staat heel duidelijk uitgelegd wat hij moet doen. Elke stap volgen, de code overschrijven en ook je eigen ‘touch’ eraan geven. De kaarten dagen hem ook uit om wat verder te kijken dan de voorgeschreven regels. Een andere achtergrond? Hij leert hoe hij die achtergrond zelf kan ‘schrijven’. Voor hem extra leuk want hij houdt zich het liefst aan het stappenplan van een boekje. 

Na een middagje coderen heeft hij al een aantal eigen ‘apps’ gemaakt. Onder zijn eigen account worden deze opgeslagen en zo gaat hij steeds een stapje verder en leert hij steeds meer. De opgeslagen apps kan hij ook delen met familieleden of vriendjes. Super leuk! 

8 redenen waarom elk kind moet leren programmeren

Dat leren programmeren klinkt natuurlijk heel leuk. Het is niet alleen heel leuk, het is ook praktisch. Ik heb nog 8 redenen waarom programmeren heel goed is voor je kind.

 1. Het is goed voor de cognitieve en creatieve ontwikkeling van je kind. 
 2. Je kind leer praktische vaardigheden zoals typen op een toetsenbord (ze zitten vaker te gamen en op de iPad dat we het typen vergeten).
 3. Ze worden vertrouwen met de computertaal Javascript, waar ze later bij het zoeken van een baan, weer baat bij kunnen hebben. 
 4. Je kind leert probleemoplossend denken. 
 5. Je kind leert langer zijn aandacht bij moeilijkere taken vast te houden. 
 6. Het rekenkundig inzicht wordt ontwikkeld.
 7. Programmeren is een uitdaging voor je kind.
 8. Programmeren is de toekomst!

Ben jij enthousiast geworden? Kijk dan of een lidmaatschap voor bij jullie thuis interessant is. Ik ben ook benieuwd of jij thuis een kind hebt die programmeren interessant vindt en wat jij hem of haar hiervoor aanbiedt. Laat het weten in de comments!

Je kind leren programmerenDit is een gesponsorde blogpost.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Postnatale depressie

Postnatale depressie herkennen en hulp zoeken

 • 3 dagen geleden
 • 3 minuten lezen
Kids & Media

Educatieve spelletjes iPad tip: De Osmo Genius kit

 • 4 dagen geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

ADHD kind: medicatie of natuurlijke oplossing?

 • 1 week geleden
 • 4 minuten lezen