Waar ben je naar opzoek?

Hoe ga je om met arbeidsongeschikt en mama zijn

3 minuten lezen Kesty van Ree Kesty van Ree
Hoe ga je om met arbeidsongeschikt en mama zijn

Deze blog is voor al die mama’s die niet in het ‘standaard plaatje’ passen. Het standaard plaatje van druk, druk, druk met werk, gezin en sociaal leven. Simpelweg omdat ze dat niet kunnen. Door ziekte en/ of een beperking. Ik weet zelf als geen ander hoe dat voelt. Hoe ga je om met arbeidsongeschikt en moeder zijn? Voor jullie is deze blog!

Wat doe jij voor werk?

Wat is de meest gestelde vraag op een verjaardag of op het schoolplein? Wat doe jij eigenlijk voor werk? Ik ga snel verder hoor, ik moet naar mijn werk. Moet je ook werken vandaag? Wat als je geen werk hebt, door ziekte of een beperking? Volledig afgekeurd bent in de bloei van je leven. Dan is zo’n simpele vraag elke keer weer een mokerslag die binnen komt. Want nee, jij gaat niet naar je werk, jij hebt geen werk (meer) omdat je dat niet meer kunt. Wat de reden daar ook voor is. Maar laat je dag niet verpesten door zo’n simpele en goedbedoelde vraag. Ga niet bij iedere willekeurige persoon die je zoiets vraagt, een uitgebreid antwoord geven. Je werkt misschien dan wel niet, maar je bent geschikt voor zoveel dingen wel. Focus daarop! 

Hoe ga je om met arbeidsongeschiktheid als moeder?

Hoe ik hier zelf mee omga, sinds ik arbeidsongeschikt ben verklaard? Ik heb een aantal moeders op school, moeders van vriendinnen van mijn dochter, verteld over mijn situatie. Net als de groepsleerkracht en de directeur van de school. Als iemand anders me zo’n vraag stelt, zeg ik gewoon; ‘Nee, ik hoef niet te werken‘ Of ‘ja, ik ben blogger.’ Punt. Geen heel verhaal. 

Ik ben ook vrij snel gaan zoeken naar iets van zingeving. Omdat ik dat nodig heb om me fijn te voelen. Ik heb eerst vrijwilligerswerk gedaan voor een stichting die dromen vervult voor kinderen en ben een blog begonnen. Daar gaat veel tijd en energie naartoe, maar het geeft me ook een lekker gevoel. Je zou voor jezelf na kunnen gaan wat jou een stukje zingeving kan geven. Wat vind jij leuk, waar krijg jij energie van? Iedereen kan iets doen; daar ben ik van overtuigd. Al is het zittend of liggend vanaf de bank. Ik volg ook inspirerende mensen op Instagram, die in soortgelijke situaties zitten. Het geeft me inspiratie en fijne contacten. Als je iets voor jezelf gaat zoeken, naast het mama zijn, voel je weer dat je er toe doet. 

De horror van het nieuwe schooljaar

Het nieuwe schooljaar is begonnen. Daar zitten ze dan: 34 kindjes van 8 jaar. Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. 34 kindjes. In hetzelfde lokaal als vorig jaar. Alleen toen waren ze met zijn de helft minder. Daar zitten ze…

 • Kesty van Ree

Je leven is niet voorbij!

Arbeidsongeschikt zijn wil niet zeggen dat je leven voorbij is. Integendeel. Zeker als je mama bent, heeft het ook ‘voordelen’. Zo kun je onwijs veel quality tijd met je kind doorbrengen, in plaats van dat je kind naar de BSO moet. Een groot voordeel als je het mij vraagt. En wees ook gewoon trots op jezelf. Nee, je hebt geen (betaalde) baan buitenshuis, maar hey girl, je hebt de belangrijkste baan van de wereld. Moeder zijn. En als je ziek bent of een beperking hebt is dat alleen nog maar zwaarder voor je. Wees dus trots op hoe je het doet. En vergeet één ding nooit: voor je kind ben je de beste moeder die er is, in welke vorm dan ook. Want jij bent zijn/haar moeder die al haar liefde en aandacht 24/7 beschikbaar heeft. En wat kan daar nou tegenop? Niets toch?! 

Dus, laat je geen slecht gevoel krijgen van vragen die je gesteld worden, alle media die je om je heen ziet over de ‘ratrace’ waar veel moeders in zitten, de verhalen op verjaardagen. 

Blijf dichtbij jezelf, focus op dat wat er toe doet en weet dat je goed bent zoals je bent. Precies zoals je bent! 

Ben jij ook afgekeurd? Hoe geef jij vorm aan je niet-werkende leven? En aan je rol als moeder? Reacties zijn welkom!

Photo by Tirachard Kumtanom from Pexels

Kesty van Ree

Ik ben Kesty en ben 45 jaar, samenwonend in een dorpje een klein stukje onder Amsterdam. Ik heb een prachtige dochter van 8 jaar en twee bonuskids van 14 en 16. Sinds 2015 leef ik met de onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Voor mij betekent dit vooral een energiebeperking en overgevoeligheid voor prikkels. Ik ben dol op schrijven, zoveel mogelijk tripjes maken, sinds dit jaar ook op kamperen, yoga, fotograferen en mediteren. Hoe ik dit alles combineer met het drukke leven als
huismanager, moeder, partner en levensgenieter, deel ik graag met jullie. Altijd met een positieve, nuchtere en humoristische insteek.

Reacties
 • Angelina zei

  Hoi.
  Heb deze artikel met aandacht gelezen en alles klopt .
  Ik ben zelf in 2011 arbeidsongeschikt geworden en heb een dochter van 8 .
  In het begin vond ik het vreselijk om thuis te zitten want de muren kwamen op me af , nu niet meer . ( ik kan helaas geen vrijwillergs werk doen omdat ik me niet meer kan concentreren )
  Ik zou heel graag dingen hier over willen volgen.
  Angelina

 • Wil wel graag meer van je volgen. Ben ook arbeidsongeschikt en loop ook vaak tegen die vraag aan. Fijn om is te lezen.

  • Linda Bosscher - Love2BeMama zei

   Je kan je inschrijven op de blogs van Kesty en nooit meer een blog missen!

  • Kesty zei

   Hoi Patricia,
   Je kunt me hier volgen of op mijn eigen blog. Ik heb inmiddels mijn draai wel gevonden zonder betaald werk. Lukt jou dat een beetje? Liefs Kesty

 • Kesty zei

  Hoi Milou,

  Wat vervelend dat jij in een soortgelijke situatie zit. Dat hele UWV kost je veel energie weet ik uit ervaring. Ik heb dat achter de rug. Misschien heb je nog wat aan mijn tips daarover?

  https://loveyourlife.blog/2017/11/01/mijn-7-tips-voor-het-wia-gesprek-bij-het-uwv/

  Heel veel succes daarmee!!

  En heb vertrouwen, het leven houdt echt niet op!

  Liefs kesty

 • Milou zei

  Oh wat een fijne blog om te lezen! Ik zit momenteel ook in de situatie dat ik afgekeurd ben voor werk en binnenkort gekeurd moet worden door het uwv(wat behoorlijk spannend is). Maar zo fijn om te lezen dat ik niet alleen ben in zo’n situatie en dat mama zijn al een baan op zich is. Dank voor deze bemoedigende blog;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Mama’en: zorgen voor jezelf rondom het moederschap

 • 3 dagen geleden
 • 8 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Moeder van gepeste Suze deelt hartverscheurend bericht

 • 3 dagen geleden
 • 3 minuten lezen
Even weg

10 tips onvergetelijke zomervakantie in de achtertuin

 • 3 dagen geleden
 • 7 minuten lezen