Waar ben je naar opzoek?

Het onbehagen bij de vrouw

3 minuten lezen Mandy Ronda
Het onbehagen bij de vrouw

Het is tijd dat we ons ontdoen van de overtuiging dat onze seksuele en erotische kracht ingedamd moet worden. Het hoort bij ons. Het dient ons. Het is van ons. Vrouwen zijn van nature voelende, sensuele en erotische wezens.

Lieve vrouw; ontwaak!

In onze natuurlijke staat van zijn – onbelemmerd door maatschappelijke conditioneringen en overtuigingen, religieuze dogma’s, familiale verwachtingen of privé beslommeringen – zijn wij vrouwen erotisch. Wij zijn met passie gevulde minnaressen, echtgenotes, moeders, dochters, dromers en doeners wie ontwaken uit een lange slaap. Een slaap die ons ervan had overtuigd dat onze seksualiteit moest worden ontkend, ingedamd of onderdrukt, om onszelf en anderen te ‘beschermen’. Of, aan de andere kant van de pool, dat onze seksualiteit zou bestaan om te dienen, vermaken en voldoen aan de behoeften van anderen.

De onmetelijke kracht van een vrouw komt zowel uit een vleselijke oerbron, als wel uit haar briljante geest en liefdevolle hart. Onder onze beschaafde façades ligt de femme fatale op de loer wie ernaar verlangt om te leven en te liefhebben op vol gas. Niet omdat we een man aan de haak willen slaan of bij ons houden, maar omdat dat onze natuur is.

Lees ook: Ik ben moeder en denk niet meer aan mijzelf…

Flirt met het leven

Seksualiteit is onze natuur, we zijn ervan gemaakt, eruit geboren. En wij als vrouwen geven dit door; wij bezitten de kracht nieuw leven te creëren, uit levenslust en passie. Of wij nu geboorte geven aan een kind, of een project; alles begint vanuit onze seksuele creatieve levenskracht.

Ik roep jou, prachtige vrouw, op om jezelf toe te staan om jouw levenslust, je flirt met het leven te ontwaken en volledig te bevrijden! Laten we leven – voluit en gretig – omdat we dat kúnnen en mógen! Omdat 100 jaar geleden de eerste feministen voor ons op de barricades stonden om onze maatschappelijke positie te verbeteren, om te strijden voor intellectuele en seksuele gelijkwaardigheid. Omdat het 1 jaar geleden is sinds de #metoo beweging opstond en we opnieuw en nog sterker gingen staan voor respect voor onze seksuele grenzen én wensen. Voor het doorbreken van de dubbele moraal rond seksualiteit, omdat vrouwen net zo houden van seks en net zoveel recht hebben op genot. Tijd om niet alleen de loonkloof maar ook de orgasmekloof te dichten. 

Dit is een oproep. Een oproep om het leven niet zomaar zachtjes voorbij te laten glijden, maar te zorgen dat het telt. Laten we pantsers afleggen en het leven tegemoet treden, telkens weer. Laten we slapende honden wakker maken. Blijven geloven in dromen die uitkomen. Veel verwachten, genoeg spijt hebben, in zeven sloten tegelijk lopen, alle dingen aankijken, ook dat wat ons verontrust.

Lees ook: Geen zin in seks?3 tips om hier verandering in te brengen!

Laten we uit het leven halen wat erin zit – ook op het gebied van seksualiteit. We moeten de angst niet de overhand laten nemen, ook niet als seksualiteit nieuwe vormen krijgt door social media en technische ontwikkelingen als virtual reality porno en seksrobots. Laten we de definities van seksualiteit blijven onderzoeken en beleven. Zie seksualiteit als een avontuur waaruit we plezier halen, als intimiteit waardoor we ons geborgen voelen, als een leerproces waardoor we ons steeds verder ontwikkelen, als een aspect van het steeds opnieuw vormgeven van onze identiteit.

Spring in het diepe! Aan het beleven van seksualiteit en het verkennen van je verlangens, fantasieën en grenzen, zijn risico’s verbonden. Maar als we deze risico’s niet durven nemen, lopen we ook al het moois mis. Beter springen we in het diepe en hebben we misschien een keer spijt, dan dat we ons terugtrekken en het leven maar aan ons voorbij laten gaan.

Laten we genieten van het leven – voluit en gretig – omdat we dat kúnnen en mógen en het daarom dubbel zo goed moeten doen.


 

Mandy was o.a. regelmatig te zien in het BNN-programma Spuiten & Slikken Live (2018) en werd onder andere geinterviewd voor podcasts; magazines als Viva, Vrouw, Oh en Women’s Health; schreef columns voor LotteLust; en verscheen bij Shownieuws en op Radio 1. Ze heeft een achtergrond als psychotherapeut en antropoloog en woont samen met haar vriend in Almere.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 3 maanden geleden
  • 1 minuut lezen