Waar ben je naar opzoek?

Geef je kinderen het goede voorbeeld: zet jezelf op 1!

7 minuten lezen Linda Bosscher Linda Bosscher
Geef je kinderen het goede voorbeeld: zet jezelf op 1!

In december was ik een paar dagen alleen weg. Ik ga wel vaker alleen weg, zonder kinderen maar ook alleen met mijn man. Daar kan ik heel erg van opladen en voor onze relatie is het ook erg goed. Ik kan elke moeder aanraden om zo af en toe alleen weg te gaan en jezelf even op nummer 1 te zetten. In deze blog ga ik je vertellen hoe belangrijk het is dat je als moeder voor jezelf kiest en je daar geen slechte moeder van wordt. Evalueer regelmatig je eigen leven en vraag je af: wat levert jou meer tijd, ruimte of vrijheid op om jezelf te herpakken? En ga daarmee aan de slag. Boek een hotel, neem een bad of ga alleen wandelen. Doe wat bij jou past. Geef je kinderen het goede voorbeeld en zet jezelf op 1!

Van de week had ik een poll op mijn Instagram Stories geplaatst met de vraag ‘zorg jij goed genoeg voor jezelf als moeder?’ Van de 300 stemmers gaven 272 moeders aan dat ze beter voor zichzelf zouden moeten zorgen. Dat vond ik echt veel! 

Ontsnappen aan het dagelijks leven

De aanleiding van deze blog is mijn eerste Podcast die ik heb gemaakt. In mijn eerste Podcast ga ik met jou in gesprek waarom ik vind dat je als moeder eerst aan jezelf moet denken. Ik liep al maanden rond met plannen om een Podcast te starten maar de drempel was hoog: Hoe begin je? Waar moet ik het over hebben? Toen ik werd geïnspireerd door Sanne Haverkort over het starten van een Podcast, was de eerste snel gemaakt. Zo simpel is het eigenlijk. Ik had ook meteen een goed onderwerp want ik koos even voor mijzelf. Mijn man was diegene die mij aanspoorde om een paar dagen alleen weg te gaan. Niet omdat hij mij zat was, maar soms is het goed om even op te laden (en geef je kinderen het goede voorbeeld) en daar was ik nou juist aan toe. Even weg zijn uit het dagelijks leven; niet koken, schoonmaken en wassen maar meer tijd voor jezelf en jezelf weer horen nadenken. Dat was lang geleden!

Alleen zijn: geef je kinderen het goede voorbeeld

Ik kan er altijd heel erg van genieten om alleen naar een hotel te gaan. Of dat niet eenzaam is? Juist niet! Ik vind het fijn om lekker in bed te liggen, te werken, roomservice te bestellen, een wandeling te maken en een boek te lezen. 72 hele uren voor jezelf hebben en aan niemand verantwoording af moeten leggen, hoe fijn is dat? Niemand die mama zoekt, roept of weer wat kwijt is. En in de meeste gevallen vinden ze ook de sportkleding wel als mama er niet is. Het stimuleert ze ook wel weer om zelf eens wat verder te kijken dan hun neus lang is. Alleen zijn is ook heel erg goed voor je. Dus niet samen met een vriendin, maar alleen. Alleen zijn is goed voor je brein, je komt weer in contact met je eigen emoties en je wordt productiever. Door dit te doen geef je kinderen het goede voorbeeld. Nog een fijne bijkomstigheid.

Val andere moeders niet af

72 uur alleen even aan jezelf denken, opladen, bijslapen en doen waar je zelf zin in hebt. Ik schuif het niet onder stoelen en banken dat ik mij daar helemaal niet schuldig over voel. Sowieso vind ik dat je je als moeder nergens schuldig over hoeft te voelen. Het is een keuze om je kinderen op te voeden zonder schuldgevoel. Er is niet één manier om een goede moeder te zijn. Waar jij blij van wordt is weer anders dan een andere moeder.

Kijk naar andere moeders en leer van ze in plaats van ze onderuit te halen omdat ze een keuze maken die jij niet 1-2-3 zou nemen. Val moeders niet af. Iedere moeder doet het op haar manier. Vergelijk ook je kinderen niet meer met andere kinderen. En vergelijk je kinderen ook niet met elkaar. Ieder kind is anders en is niet te vergelijken met een ander.

De reis van het ouderschap

Het ouderschap is een grote reis met hobbels op de weg. Niemand weet hoe het precies moet en waarom zou je je tijd verspillen door jezelf ergens schuldig over te voelen? Natuurlijk kan het voorkomen dat iets gebeurd waar je achteraf niet zo blij mee bent of wat je anders had willen doen. Je kan je daar heel rot over gaan voelen maar je kan ook denken ‘het is zo’ en weer doorgaan. Op naar het volgende struikelblok. Moeders zouden zich dus nooit schuldig moeten voelen, wat je doet als moeder is goed genoeg.

Ik zal je ook meteen maar een geheimpje verklappen: de perfecte moeder bestaat niet! Er is niet één manier om een goede moeder te zijn. Leef je leven zoals jij hem vormgeeft!

De perfecte moeder faalt en het is oke!

Nu ik aan mijzelf aan het werken ben, kritisch naar mezelf en mijn leven kijk, valt het me pas op hoeveel ‘regeltjes’ ik eigenlijk heb. Regeltjes waardoor de perfecte moeder faalt. Mijzelf regels opleggen en oude gedragingen overnemen doe ik…

 • Britt de Waard

Geef je kinderen het goede voorbeeld: je bent niet onmisbaar!

Met mijn blog Love2BeMama wil ik juist moeders het gevoel geven dat ze goed genoeg zijn, dat ze het goed genoeg doen en dat je je dus niet schuldig hoeft te voelen. Ook niet als je ervoor kiest om wat voor jezelf te doen. Of een paar dagen alleen weg te gaan. In de meeste gevallen is er ook gewoon een vader thuis die dus ook alles over kan nemen. Als moeder ben je niet onmisbaar, je maakt jezelf vaak onmisbaar. Als je kinderen op wil voeden moet je ook voor jezelf zorgen en hulp inschakelen waar nodig is. Ook partners kunnen thuis een zorgrol en opvoedrol op zich nemen. Jij bent niet de enige die verantwoordelijk is over huis en haard.

Gedraag je als een man

Dus nu je weet dat je best een paar uur onmisbaar bent als moeder zou ik je willen aanmoedigen om juist ook wat meer tijd voor jezelf te nemen. Dat hoeft natuurlijk niet perse meteen 72 uur in een hotel te zijn. Je kan ook een hutje op de hei boeken en om te beginnen 1 nachtje weggaan. Of je laat de boel de boel, trekt je wandelschoenen aan en gaat de natuur in. Of je gaat sporten, winkelen, naar de sauna of je boekt een massage. Een goede tip is om je te gaan gedragen zoals een man

We kunnen wat dat betreft heel goed een voorbeeld nemen aan mannen. Mannen kunnen heel makkelijk iets voor zichzelf gaan doen en de boel de boel laten. Denk je dat die zich dan schuldig voelen?

Pak je momentje

Tijd nemen voor jezelf kan dus ook heel makkelijk thuis. Doe ook niet te moeilijk, ga niet tijden in je agenda blokken maar voel aan wat jij nodig hebt. Ben je moe? Ga terug naar bed als de kinderen op school zitten. Heb je geen energie? Dan dweil je het huis een keer niet. Moet de was opgeruimd worden? Als je kinderen oud genoeg zijn dan geef je ze de wasmand en laat je het ze zelf doen. Of ga gewoon lekker om de bank zitten met een boek en lees een half uurtje. Tijd voor jezelf hoeft ook geen uren te zijn. Een half uurtje opladen kan misschien al genoeg zijn.

Wat ook een goede tip is: koop een noise canceling koptelefoon. Ik luister heel graag podcast of luisterboeken (tip: geef jezelf een abonnement op Storytel). Als ik het huishouden doe of aan het koken ben dan sluit ik mij even van de wereld af. Helpt ook heel goed tegen het ge-mama geroep van je kinderen. Als je niet reageert hebben ze vaak zelf al het antwoord gevonden! Leer je kinderen dus ook meer zelfstandig te worden of negeer ze af en toe gewoon even. Van zelfredzaamheid is nog nooit iemand minder van geworden.

L2BMPodcast

de Love2BeMama Podcast

Op reis door het moederschap!

Pas op voor de leegte

Niemand heeft er thuis wat aan dat jij jezelf als moeder wegcijfert. Als jij jezelf als moeder niet op nummer 1 zet dan kan dat later een probleem worden. Ooit gaan je kinderen namelijk het huis uit en blijf jij over, samen met je partner. Heb je dan te weinig aan jezelf gedacht of geen tijd voor elkaar gemaakt? Dan kan het zijn dat je jezelf en elkaar kwijt bent geraakt. Hoe ga je je tijd dan invullen? Als jij altijd gewend bent om eerst aan anderen te denken, kan er een grote leegte ontstaan. Geef je kinderen het goede voorbeeld!

Ik wil je niet de les lezen als moeder en ik weet het ook zeker niet beter maar ik kan je met mijn ervaring wel inspireren. Jezelf op nummer 1 zetten is niks mis mee, dat zou juist het gezin alleen maar ten goede komen. Lieve moeders, zorg goed voor jezelf en luister naar waar jij behoefte aan hebt. Een boek waar ik de laatste tijd veel aan heb gehad is ‘Laat je zien’ van Rachel Hollis. Dit is zo’n inspirerend boek en zou ik iedere moeder aanraden om te lezen. Je gaat hier echt heel erg veel van leren, believe me! Geef je kinderen het goede voorbeeld en voed ze op zonder schuldgevoel.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 37 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 13, 12 en 9 jaar. Wij wonen sinds 1,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties
 • Bastu zei

  Je hebt helemaal gelijk: tijd voor jezelf is belangrijk en een must. Veel meer moeders zouden dat moeten doen. Ook kun je doordeweeks al wat tijd voor jezelf nemen, door bijvoorbeeld naar een sauna te gaan. Of er eentje thuis te nemen en jezelf even helemaal af te sluiten van de drukte in huis. Een lange wandeling maken is natuurlijk ook een optie!

  Anne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

 • 2 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

 • 2 weken geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

 • 3 maanden geleden
 • 1 minuut lezen