Waar ben je naar opzoek?

Feiten en fabels over haargroei

2 minuten lezen Michelle
Feiten en fabels over haargroei

Groeit je haar echt sneller als je het vaak knipt? En kun je gespleten haarpunten behandelen? Ik heb een paar feiten & fabels over haren voor jullie onder de loep genomen.  

In de zomer groeit je haar sneller dan in de winter
Feit. Door invloed van zonlicht groeit je haar in de zomer maar liefst twee keer zo snel als in de winter. Zonlicht bevat namelijk vitamine A en D, die de aanmaak van haargroei hormonen stimuleren.

Je haar groeit sneller als je het knipt
Fabel. Veel mensen beweren dat je haar sneller groeit als je het vaak knipt, maar dit is natuurlijk onzin. Haren groeien namelijk niet vanuit de puntjes, maar vanuit de wortels. De enige factoren die invloed hebben op je haargroei zijn je genetische code, hormonen en voeding. Haargroei kan dus alleen inwendig gestimuleerd worden.

Je verliest iedere dag 80 tot 100 haren
Feit. Haren hebben een levenscyclus die bestaat uit driefases: de anage fase (groeifase), de katagene fase (overgangsfase) en de telogene fase (uitvalfase). Tijdens de tweede fase sterft het haar af. Het haar wordt dunner en het begint los te zitten. Tijdens de derde fase, die maar liefst drie tot vier maanden duurt, valt het haar uit. Van alle haren op ons hoofd bevindt ongeveer 85% zich in de groeifase, 1% in de overgangsfase en 14% in de uitvalsfase. Hierdoor verlies je dus iedere dag gemiddeld 80 tot 100 haren. Dit lijkt veel, maar als je bedenkt dat er gemiddeld 900 tot 1000 haren per vierkante centimeter op je hoofd groeien, valt het eigenlijk wel mee.

Opgeteld groeit je haar één kilometer per maand
Feit! Ieder haartje op je hoofd groeit ongeveer één centimeter per maand. Opgeteld groeit je haar daarom gemiddeld één kilometer per maand.

Gespleten haarpunten kun je behandelen
Fabel. Er zijn een hoop shampoos, conditioneren en andere haarproducten op de markt die gespleten haarpunten zouden herstellen. Dit is echter onmogelijk. Bij gespleten haarpunten geldt: je kunt het alleen voorkomen, niet genezen.  Je kunt het voorkomen door je haar zo goed mogelijk te verzorgen. Dit houdt in dat je het zo min mogelijk moet verven, borstelen en stijlen. Als je eenmaal gespleten haarpunten hebt, kun je dit alleen oplossen door je haar te knippen.

Elastiekjes zijn slecht voor je haar
Feit. Strakke haarelastiekjes zetten druk op je haar waardoor het wordt beschadigd. Als je vaak (haaronvriendelijke) elastiekjes draagt, zal je haar sneller broos en dun worden. Slaap daarom altijd met je haren los en kies voor stoffen elastiekjes, niet voor een rubberen variant met een zo’n metalen plaatje.

In welke ‘haarfabels’ heb jij altijd geloofd?

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 1 week geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 1 week geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 3 maanden geleden
  • 1 minuut lezen