Waar ben je naar opzoek?

“En als ze écht honger hebben… dan eten ze wel!” NOT!

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
“En als ze écht honger hebben… dan eten ze wel!” NOT!

Kind met anorexia

Ik lees het terug in een blog van Love2BeMama. Over het goede nieuws. Speciaal voor ouders met slechte eters. Ik krijg kippenvel en een opstandig gevoel. Als ze écht honger hebben? Dan eten ze ook niet. Niet allemaal tenminste…

Ondergewicht

Zo’n twee maanden geleden heb ik bij de eigen huisarts aan de bel getrokken. Het gewicht van ons kind is niet meer gezond voor haar lengte. Ondergewicht.

Onze dochter die nooit super gegeten heeft ging steeds minder eten. Met nooit super veel bedoel ik ook echt vanaf dag één. Een kind van uitersten en extremen qua eten. Het liet ons jaren geleden al eens eerder melding doen. Ze is toen doorgelicht en er kwam niets bijzonders uit. Ja, het etiketje “slechte eter”. Maar een medische oorzaak, die was er niet.

Omdat de intake van calorieën toen nog acceptabel was hebben we er geen vervolg aangegeven bij orthopedagogen et cetera.

Controle

Nu is dat een ander verhaal. De hoeveelheden van hetgeen wat ze nog eet worden geminimaliseerd. Elke hap zou je naar binnen willen kijken, maar gelijk weet je dat dit één van de weinige dingen is waar je geen controle op kan uitoefenen. Hier heeft zij de controle. Die controle benut ze. Wat zij niet wil eten, dat eet ze dan ook echt niet.

Op doorverwijzing zijn we wederom bij de kinderarts geweest. En weer is er geen lichamelijke oorzaak. Maar dat er iets moet veranderen daar zijn wij en de artsen het over eens.

Een huilend meisje dat niet in het ziekenhuis wil zijn. Één die volledig overstuur raakt bij het bloedprikken. Die boos is op de hele wereld en dan nog vooral op haar vader en moeder die dit doen. Dit! Iets waar ze geen controle op heeft. Wat haar opgelegd is. Uitleg over het waarom. Over de zorgen die je om haar hebt. Het helpt niets.

En dan…

Een week later worden we gebeld met de eerste uitslagen. Onze dochter is besproken in het artsenteam en de acties worden in gang gezet. De diëtist neemt contact op. De korte termijnoplossing is het gebruik van energieverrijkte drinkvoeding. Gelijk zie ik ook hier beren op de weg. Want zal ze dit dan wel naar binnen willen werken. Naar mijn dochter blijf ik positief. Probeer ik het niet belangrijker te maken.

De drankjes worden genuttigd. Niet van harte, maar kieskeurig zoals met alles. Toch weten we het minimum gestelde aantal van twee stuks per dag regelmatig te halen. Het geeft me hoop. Ze wil niet dun zijn. Sterker nog, ze wil aankomen. Als we haar nu, met hulp, maar zover kunnen krijgen dat ze gaat eten en een normaal eetpatroon ontwikkeld.

We hebben een lange weg te gaan…

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • Femke zei

  Onze zoon is met behoorlijk ondergewicht opgenomen op de Seys centra. Daar is hij behandeld aan een selectieve voedselweigering. We hebben in een half haar bijzondere resultaten geboekt. Hij at alleen nog komkommer en brood. Nu eet hij al een behoorlijk assortiment aan groentes, maar ook pasta en rijst. Ze leren hier volgens een bepaalde methode, opnieuw kennismaken met eten.
  Heel veel sterkte maar ook vooral geduld en doorzettingsvermogen!

 • Ellen grootenhuijs zei

  Hebben jullie al eens gedacht aan een luisterkindafstemming?

 • Maral van Eijk zei

  Dit is voor mij ook een beetje herkenbaar. Mijn dochter is inmiddels 3 jaar en eet niet van harte, het is allemaal sinds haar eerste jaar ontstaan, ik zag haar gewicht ook enorm achteruit gaan. Heb dit meerdere malen bij de consultatiebureau en de huisarts aangegeven, ik kreeg te horen is een slechte eter komt goed geen paniek. Heb haar bewust op de creche gezet met de hoop dat ze misschien onder de andere kinderen gaat eten, creche beweerde dat alle slechte eters bij hun heel goed gaan eten. Nu een jaar later, heeft haar creche gezegd dat ze het ff niet meer weten, dat m’n dochter echt angst heeft voor het eten en dat ze in paniek raakt om iets te eten wat ze niet lust en resulteert in overgeven. Ik hen zelf al ruim een jaar een manier gevonden om haar gewicht weer op de normale lijn zien te krijgen (blijven flesvoeding geven, fruit pureren en inhaar fles te doen en noem maar op) maar goed hoe lang houd ik dit vol?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over baby’s en opvoeden

Zonnebrand voor je baby en tips voor het gebruik

 • 10 uur geleden
 • 3 minuten lezen
Gezondheid

Plasticvrij poetsen met tandpasta tabletten van CHOOSE

 • 14 uur geleden
 • 3 minuten lezen
Gezondheid

Producten met eiwitten en gezonde vetten

 • 17 uur geleden
 • 3 minuten lezen