Waar ben je naar opzoek?

Een nieuwe aanpak: Minder suiker voor mijn peuter

1 minuut lezen Athena Hordijk Athena Hordijk
Een nieuwe aanpak: Minder suiker voor mijn peuter

Dat peuterpubers een ‘slecht eten fase’ krijgen, dat wist ik. Dat die ‘fase’, die inmiddels al 2.5 jaar duurt, zo lang kon duren wist ik niet. Toen was ik het zat, en schrapte pertinent alle koekjes en chocola in de hoop dat hij dan ‘s avonds wat beter zou gaan eten. Minder suiker voor mijn peuter. En ja hoor, dat werkt! Supermooi! 

Onverwachte meevaller

Maar waar ik vooral van sta te kijken is de verandering in zijn gedrag. Eerder had ik te maken met een echte peuterpuber die op alles nee zei, of juist ja als ik nee zei. Dwars, slecht luisteren, de hele dag dat zeuren om ‘lekkers’, vermoeiend was het, en af en toe keek ik de klok naar bedtijd toe. En nu? Nu heb ik een mannetje dat veel rustiger is, en genoegen neemt met een bakje bijna suikervrije cruesli als tussendoortje. En that’s it ook, geen uitzonderingen en geen chocolaatje of koekje tussendoor.

Wat een verandering

En nee, hij werd niet de hele dag volgepropt met zoete rotzooi, maar hij kreeg dagelijks toch wel iets van zoetigheid. En nu hij dat niet meer krijgt, zie ik pas wat een rotzooi het echt is. Van een soms hyperactief jongetje die de hele dag dramde en dwars lag, naar een mannetje wat veel beter in z’n vel zit. Ik merk het aan z’n eten, aan z’n slapen, aan z’n humeur en z’n algehele gedrag. Wat ben ik BLIJ met deze verandering. Waar ik dus dacht dat zijn gedrag alles te maken had met typisch peuterpuberen, bleek hier overduidelijk suiker de boosdoener.

Binnen de perken

En nee, dit wil niet zeggen dat als het straks 35 graden wordt hij geen ijsje krijgt. En ja, na zijn avondeten krijgt hij een bescheiden toetje, als in heel bescheiden. En tuurlijk, met een verjaardag mag hij heus wel een stukje taart. Maar een dagelijkse dosis zoetigheid? Nee, dat zit er niet meer in.

Het leed dat peuterpuberteit heet

Terwijl ik deze zin schrijf kijk ik naar hoe je lekker ligt te slapen op de babyfoon, en OH MY GOD wat ben je schattig. Lekker in dromenland met rode wangetjes omdat je zo moe was. Superlief hoe je zo…

  • Athena Hordijk

Dit is ook zeker geen aanval naar de mama’s die wel dagelijks zoetigheid geven. Maar wie weet herkennen mama’s hun ‘moeilijke’ peuter in dit verhaal, en hebben ze iets aan mijn bevindingen.

Zijn er meer mama’s die de streep door (teveel) suiker hebben gezet?

Photo by Sharon McCutcheon from Pexels

Athena Hordijk

Ik ben Athena, getrouwd en thuisblijfmama van een jongeman.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 4 maanden geleden
  • 1 minuut lezen