Waar ben je naar opzoek?

Een enig kind!

3 minuten lezen Silvia

Ik ben de trotse mama van een geweldige zoon van acht. Hij is enig kind. “Eén kind is geen kind”, zei iemand ooit tegen mij. En ik weet dat ze het niet zo bedoelde. Ze snapte simpelweg niet waarom ik voor één kind had gekozen en drukte zich ongelukkig uit. Om de een of andere reden heb je altijd het gevoel dat je uitleg moet geven als je maar één kind hebt.

Bewuste keuze

Er zijn natuurlijk verschillende redenen waarom ouders één kind hebben. Jarenlange tevergeefs pogingen om zwanger te worden gevolgd door de nodige kunstgrepen. Medische complicaties bij de eerste bevalling waardoor een tweede keer te risicovol zou zijn. In die gevallen is het geen keuze en des te pijnlijker wanneer mensen met de dooddoener “en wanneer komt de tweede?” aankomen. Vaak kan de eerste telg amper lopen. Soms is iemands biologische klok pas laat gaan tikken of was de ‘vader-van-de-kinderen’ nog niet eerder ten tonele verschenen. Dan begrijpen we ook nog wel dat een tweede niet meer lukte.

Dat mijn zoon geen broertjes of zusjes heeft, is een bewuste keuze geweest van mijn man en mij. Daaraan lagen geen medische redenen of lichamelijke beperkingen ten grondslag. We hadden een moeilijke start als gezin. Mijn man en ik raakten allebei onze baan kwijt na de geboorte van onze zoon. Hij werd bovendien geboren met een klompvoetje en bleek koemelk- en kippeneiallergie te hebben. Dat kwam gelukkig allemaal goed. We vonden beiden een nieuwe baan. Zoonlief liep met veertien maanden en groeide over zijn allergie heen. Maar toen de rust en daarmee de balans in ons gezin was teruggekeerd, vonden wij het goed zo.

Vooroordelen

Als ouder van één kind krijg je behalve de waarom-vraag, vaak ook nog te maken met de vooroordelen die er ten opzichte van een enig kind heersen. De ergste is misschien wel: “één is ook maar alleen”. Mijn zoon mag dan zonder broertje(s) of zusje(s) opgroeien, hij is alles behalve alleen. Hij heeft zijn papa en mama, ooms en tantes en vrienden die daarvoor door kunnen gaan en hem in hun hart hebben gesloten. Bovendien is het een enorm sociaal mannetje dat makkelijk contact legt.

Ook het feit dat een enig kind niet goed met andere kinderen zou kunnen omgaan, kan ik ontkrachten. Als een grote vriend en neef ontfermt hij zich over de dreumesen in onze omgeving en speelt onverveeld samen met hen met Duplo, poppen of auto’s. Ook kan hij lekker stoeien met de papa’s en een goed gesprek voeren met iedereen. Hij heeft genoeg leuke vriendjes en vriendinnetjes in de buurt en op school die graag met hem afspreken.

En dan denken mensen ook nog vaak dat hij “wel verwend zal worden”. Als daarmee wordt bedoeld dat hij veel krijgt, dan is mijn zoon alles behalve verwend. Hij hoeft zijn speelgoed weliswaar niet te delen. Maar cadeautjes zijn er eigenlijk alleen als het daarvoor een gelegenheid is: verjaardag, Sinterklaas, Kerst. Ik durf daar stellig aan toe te voegen dat we gemiddeld per keer ook zeker niet meer uitgeven dan ouders van meerdere kinderen. Als verwend zijn betekent, dat hij alle aandacht krijgt, dan is dat misschien het geval. Als enig kind hoeft hij ook aandacht niet te delen. Het is echter niet zo dat hij maar een kik hoeft te geven en wij dan alles uit onze handen laten vallen. Bovendien kan het hebben van belangstelling voor je kind eigenlijk nooit genoeg zijn en zeker niet als negatief bestempeld worden.

Ouders Online

Een artikel op Ouders Online vertelt dat verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat deze vooroordelen inderdaad niet opgaan. In de meeste gevallen vertonen enig kinderen geen verschillen in (sociale en persoonlijke) ontwikkeling in vergelijking met andere kinderen. Behalve op het vlak van prestaties en intelligentie. Daarop blijken enig kinderen namelijk in het voordeel. Enig kinderen hebben gemiddeld genomen een hoger IQ en presteren beter dan andere kinderen. Eerlijkheidshalve vraagt dit gegeven wel om een nuancering. Intelligentie is voor een groot deel genetisch bepaald. Het hangt verder van nog veel meer factoren af dan erfelijkheid en al of niet enig kind zijn.

Wedstrijd

Het ouderschap is geen wedstrijd. Het gaat er niet om hoeveel kinderen je hebt, wie de beste opvoeder is en welk kind het slimst is. Iedere ouder neemt beslissingen op basis van persoonlijke omstandigheden. Ieder kind is anders en vooral uniek of het nu een enig kind is of niet. En laten we eerlijk wezen: elk kind is toch een enig kind? Die van mij in elk geval wel. Aller-enigst!

© Geschreven door Silvia

Reacties
 • Miron zei

  Tegen mij is ook ooit gezegd één kind is geen kind. Dat vond ik zo kwetsend. Hoe kun je mijn kind nu geen kind noemen. Hier heel bewust gekozen voor “maar” een kind. Geen medische, financiele of wat dan ook voor redenen. Nee gewoon omdat we conpleet zijn zo en dat voelt heerlijk!

 • janet zei

  Misschien leuk om te weten. A.s. zaterdag 16 april is mijn dochter Lea(7 jaar) (ook enig kind) te zien in het programma van Kinderen voor Kinderen. (19.25 uur nederland 3)
  Zij heeft (op verzoek van Kinderen voor Kinderen) een idee ingestuurd voor een nieuw liedje voor Kinderen voor Kinderen. Samen met 15 andere kinderen mag ze haar idee op tv vertellen. Uiteindelijk wordt er van 1 idee echt een liedje gemaakt.

  Lea beseft heel goed dat het voor- en nadelen heeft dat ze enig kind is. Maar een liedje over enig kind zijn hebben wij nog niet kunnen vinden en dat zou wel heel erg leuk zijn.

 • Heleen zei

  Waarom moeten vrouwen zich toch altijd tegenover elkaar verdedigen. Welke keuze we ook maken. Er is altijd wel iemand met, een meestal goed bedoelde maar oh zo rake, opmerking. We zouden elkaar in onze keuzes eens wat meer moeten steunen. Leven en laten leven is zo makkelijk gezegd maar zo lastig na te leven.

 • kirsten zei

  Herkenbaar. Voel me zelf soms schuldig dat mijn dochter enig kind is. Terwijl ze heerlijk sociaal is, vriendjes mee naar huis neemt en graag blijft logeren. Ze is dol op mensen. En we zijn dol op elkaar.

 • Annet zei

  Als enig kind en zelf moeder van één wil ik graag even reageren.
  Inderdaad er zijn veel vooroordelen.

  Het is zo zielig alleen. Ik weet niet beter en misschien is iemand met broers en/of zussen misschien wel heel zielig. Ik roep altijd; ik heb tenminste geen ruzie om de erfenis.
  En natuurlijk ben ik als enig kind vreselijk verwend, net als mijn zoontje. Wij krijgen alle liefde van de wereld en we hoeven het niet te delen.

  Zo reageer ik vaak op de mensen met de vooroordelen en vaak beginnen ze dan heel hard te lachen, want zo hebben ze het nog nooit bekeken.

 • Anouk zei

  Ik ben enig kind, maar ik kreeg een half broertje en half zusje. Bij mijn vader ben ik dus enig kind, zeg ik altijd maar. Broertjes/zusjes zijn fijn, maar alleen zijn bevalt me ook prima =)

 • Deirdre zei

  Ik ben enigst kind (geen keuze van mijn ouders). Ik heb een super leven gehad, echt niks te klagen. Maar ik weet niet hoe het is om een broer/zus te hebben en dat mis af en toe wel een beetje.

  Onze dochter zal nooit ooms of tantes hebben omdat mijn vriend geen broers/zusen heeft. Dat vind ik heel erg jammer! Wij houden het zeker weten niet bij 1 kind, wij willen meer!

 • Wendy zei

  Hier moet ik gewoon even op reageren. Ook wij hebben “maar” één kind, en ja: dat is een bewuste keuze. M. is inmiddels ruim 8 en nu stoppen de vragen eindelijk “wanneer komt er een tweede”, of een paar jaar later: “vind je dat niet zielig voor M.”?

  Ik heb nooit begrepen waarom mensen het nodig vinden om commentaar te leveren op de keuze die je als stel maakt om het bij één kind te laten. Wij hebben daar hele goede redenen voor, die ik graag voor me houd. Ik kamp zelf al vaak genoeg met schuldgevoelens en heb daar het commentaar van anderen niet bij nodig. Want: niet alles is wat het lijkt!

  En andersom: ik vraag toch ook niet aan mensen met 3 of meer kinderen: “goh, vind je dat niet zielig voor je kinderen?”

  Misschien een felle reactie, maar dit onderwerp is op mijn lijf geschreven 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

 • 6 dagen geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

 • 1 week geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

 • 3 maanden geleden
 • 1 minuut lezen