Waar ben je naar opzoek?

Een duurzamere wereld… begint bij jezelf?! (+ super toffe winactie)

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Een duurzamere wereld… begint bij jezelf?! (+ super toffe winactie)

Vroeger was ik nooit zo bezig met een duurzamere wereld. En tot voor kort liep ik er ook nog niet echt warm voor. Maar nu ik kinderen heb, en over hun toekomst nadenk, denk ik ook veel meer na over duurzaamheid. Mijn oudste zoon heeft het bijvoorbeeld al over de zee die van plastic is. Als ouder kan ik dan niet achterblijven en verdiep ik mij er steeds meer in. Ik ben er veel bewuster mee bezig en kan mij ook echt ergeren aan onnodige verpakkingen. Zeker in deze Sinterklaastijd erger ik mij kapot aan al dat speelgoed wat meer uit verpakkingen en plastic bestaat dan uit speelgoed. Of bekende webshops die één stuk speelgoed in een te grote doos versturen. Dat kan allemaal wel wat duurzamer toch?

Letten op de kleine dingen

Het is echt waar dat een duurzamere wereld bij jezelf begint. Daarom let ik al op de kleine dingen die de wereld een beetje duurzamer kunnen maken. Zo koop ik zo min mogelijk groentes in verpakkingen, geen water meer in plastic flesjes maar in mijn eigen duurzame Dopper, de kinderen krijgen ook water in hun eigen Dopper mee naar school en ik probeer afval zo veel mogelijk te scheiden.

Lees ook: Wasbare luiers VS wegwerpluiers. Stel: je MOET kiezen!

Het overtollige plastic (verbruik) is wel een heel groot probleem aan het worden. Hierbij wat feitjes op een rij:

 • Elk jaar belandt ongeveer 8 miljard kilo plastic in onze oceanen (sta er even bij stil hoeveel dat is!!!).
 • Wereldwijd wordt slechts 1% van dit plastic gerecycled (dat kan toch veel meer worden?).
 • 50% van het plastic wordt na gebruik direct weggegooid.
 • 1 miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren worden jaarlijks gedood door het plastic in de oceanen.
 • En oh ja… voor de product van 1 plastic flesje is 1 liter water en 1 liter olie nodig!

Die feitjes komen wel binnen als je er bewust bij stil gaat staan…

Het probleem is groot, maar niet iedereen is zich daar bewust van. Dat kinderen een super oplossend vermogen hebben en enorm creatief zijn is ook Dopper niet ontgaan. Met de verschillende educatieprogramma’s van de Dopper Academy wil Dopper op een leuke interactieve en vooral niet saaie manier kinderen inspireren en betrekken bij het probleem omtrent wegwerp plastic en daarnaast een podium bieden voor hun oplossingen en ideeën.

Changemaker Challenge Junior

Met de Changemaker Challenge daagt Dopper Academy masterstudenten uit om baanbrekend afstudeeronderzoek te doen naar de problematiek rondom veilig drinkwater, schonen oceanen en plastic afval. Maar niet alleen studenten zetten zich hiervoor in, in 2018 is er ook een basisschool-variant gestart: de Changemaker Challenge Junior. Op deze manier willen ze kinderen activeren om aan de slag te gaan oplossingen te ontwerpen voor plastic vervuiling. Naast het bedenken van oplossingen worden er ook echte prototypes gebouwd. Het winnende idee werd uit 12 finalisten gekozen: een drone, genaamd de ‘Trash Bird’, gemaakt van gerecycled plastic die ’s nachts de straten afvalbrij maakt. Er hebben 15.000 kinderen aan meegedaan!

Lees ook: 5 tips om milieubewust te leven met kinderen

Gratis spreekbeurt kit voor kinderen

Daarnaast bieden ze ook een super toffe spreekbeurt kit voor bassisschoolleerlingen (groep 4 t/m 8), het leuke voorleesboekje “Stella & Stinky en de plastic soep” en het grappige en interactieve toneelstuk “Wow, de zee is van plastic” van theatergroep Droogwater. Kortom allemaal tools om onze toekomstige changemakers te inspireren en bij te dragen aan de droom van Dopper; “Schoon water, in elke oceaan, uit elke kraan”.  Je kunt alle programma’s terugvinden op deze site.

Wat doe jij om het gebruik van wegwerp plastic tegen te gaan?

Je kan denken in grote oplossingen, heel graag zelfs, maar een duurzamere wereld begint al bij jezelf. Je kan thuis zelf veel dingen doen om de wereld duurzamer te maken. Ik ben daarom erg benieuwd: wat doen jullie binnen jullie huishouden om het wegwerp plastic te verminderen? Of hebben jullie zelf een briljant idee om het plasticgebruik tegen te gaan? Ik ben heel benieuwd hoe jullie hierover denken!

Win een Dopper pakket t.w.v. 500 euro

De leukste reactie wint een MEGTA TOF pakket t.w.v. 500 euro. In dit pakket zit de nieuwste Dopper Insulated met het logo van Love2BeMama, een Dopper voor je kind(eren) met hun eigen naam erop, een toneelstuk “Wow, de zee is van plastic” door theatergroep Droogwater voor de hele school van je kind op locatie en het voorleesboek “Stella & Stinky en de plastic soep” van Christine Algera.

Laat dus vooral je reactie achter en vertel ons wat jij doet om het plasticgebruik tegen te gaan en ik hoop dat wij de wereld een beetje duurzamer kunnen maken voor onze kinderen!

Deze witactie is verlopen. De winnaar is Anneliese de Waal. Ze heeft bericht gekregen en haar pakket ontvangen!

Dit is een gesponsorde blogpost.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties
 • Femke zei

  Wat een leuke win-actie! Zelf scheiden wij al ons afval strikt. Daarnaast raap ik vaak (plastic) afval van straat en gooi dat in de daarvoor bestemde container. Van de grotere plastic verpakkingen als broodzakken of wc-papier-verpakking maken wij weer vuilniszakken, dus hoeven we geen aparte vuilniszakken meer te kopen. Altijd een eigen (linnen) tasje mee voor boodschappen.
  Verder hebben wij al genoeg doppers en andere drinkflessen in de kast, dus mocht ik winnen, geef ik de doppers aan iemand die ze kan gebruiken 🙂 Het toneelstuk voor de school en het voorleesboek daarentegen lijken me superleuk, dus ik doe graag mee met deze winactie!

 • robin zei

  Wij hebben sinds kort een bak voor PME afval. Was eerst wat sceptisch want het is de 4e bak al die we in de tuin krijgen. Nu ik erachter ben dat je toch best een hoop plastic weggooit ben ik wel om. Na 3 weken is het echt een grote berg en zit je container vol. Toch goed om te scheiden voor de toekomst van ons planeetje.

 • Claudia de Kok zei

  Bewustwording proberen we ook al onze kinderen mee te geven en verzamelen wij al het plasticafval dat gerecycled wordt en wij gebruiken zo weinig mogelijk plastic, ook doen we als gezin mee aan de jaarlijkse opruimactie in het dorp en halen dat echt veel vuilniszakken vol afval op met een heel team. Geeft een goed gevoel!

 • Marieke zei

  Ik probeer in de winkel zo veel mogelijk producten in glazen en papieren verpakkingen te kopen. Thuis scheid ik afval erg strikt.

 • Geen pakjes drinken maar alles in een drinkbeker. Natuurlijk alles scheiden, ik probeer zoveel mogelijk zelf te snijden ipv voorverpakt, dat lukt me niet altijd.

  Maar het is natuurlijk niet alleen het plastic he… ook bijv de kraan dichtdoen en je kinderen uiteggen waaro deze dingen zo belangrijk zijn.

 • Gea Jager zei

  Ik gebruik altijd een gewone beker of glas en onderweg probeer ik een flesje of beker na te vullen.

 • Tirza zei

  super leuke winactie ik hou mega veel van water en mijn dopper zit vol schimmel

 • Tamara zei

  Wij zullen ook voor ons tweede kindje weer wasbare luiers gaan gebruiken. Dat scheelt enorm veel afval, waaronder plastic. Mijn oudste zit nog niet op school, maar als juf weet ik wel een leuke school voor de voorstelling 😉 En terwijl de kinderen naar het toneelstuk kijken, drink ik nog even wat thee uit mijn thermo dopper. Want goed drinken is nu extra belangrijk!

 • Monique zei

  Geen plastic zakjes meer voor groente, maar herbruikbare zelf meenemen. Voor de lunch herbruikbare boterhamzakjes, vaker fietsen, maar met name minder vlees eten. Goed voorbeeld geven aan onze dochter…

 • Anneliese de Waal zei

  Ik doe erg graag mee, heel erg handig voor de kinderen om mee te nemen naar school.
  Doe veel aan het scheiden van afval, vooral het plastic afval zet ik iedere week voor.

  Erg leuke winactie 🙂 🙂

  Groetjes Anneliese

  • Hoi Anneliese
   Bedankt voor je deelname aan de winactie. Ik mag je blij maken want je hebt dit super toffe pakket gewonnen. Ik ga je een mailtje sturen! groetjes Linda

 • Clau-dya zei

  Mijn vader heeft een volkstuintje en daarvan mogen wij ook mee-eten, waardoor we al geen plastic voor (voorverpakt) groente en fruit in huis halen, bij de slager en polier krijgen we alles in een papierzak mee en al het plastic brengen wij zo ie zo naar de plastic recyclebak in het dorp.
  Deze Doppers zijn echt een mooi uitvinding en goeie vervanging van de plasic flesje en gebruiken wij met veel plezier elke dag weer, maar komen soms te kort vanwege het vele gebruik door school, werk, sporten en andere hobby’s, dus zeer welkom!

 • Kimberley zei

  Wat ik doe om de wereld duurzamer te maken is:
  Er o.a. les over te geven in mijn klas. Ik werk in het speciaal onderwijs en vind het belangrijk om met de kinderen stil te staan bij hoe we met de wereld omgaan.

  Zo hebben we filmpjes gekeken over het smelten van de kappen, recyclen en over de plastic soep. We hebben er in groepjes posters bij gemaakt en hebben er informatie over opgezocht.
  In de klas sorteren we ons afval dan ook en proberen dit onder de aandacht te brengen bij anderen klassen en de ouders.
  Het is heel gaaf om hier met kinderen over in gesprek te gaan.

  De dopper zou goed van pas komen, want als leerkracht drink je al snel veel te weinig! Ondertussen ben ik al zover dat ik koude koffie lekker begin te vinden haha!
  En….de dopper komt goed van pas om weer een gesprek aan te knopen. Wat zouden ze super verrast zijn met het toneelstuk! En mijn eigen kinderen neem ik dan gewoon mee!

 • Mirjam Hellingman zei

  Ik koop nooit kleine plastic wegwerpflesjes, maar gebruik hiervoor herbruikbare flessen zoals een Dopper. Hetzelfde geldt voor de lunch, geen plastic zakjes, maar een broodtrommel. Ik probeer er in de winkel op te letten zo min mogelijk plastic verpakkingen te kopen. Ik neem altijd mijn eigen tassen mee bij het boodschappen doen, zodat ik geen plastic zakjes nodig heb. Er zijn tegenwoordig veel alternatieven voor plastic die net zo goed zijn, dus fabrikanten gebruik deze! Mochten we toch een keer plastic hebben dan probeer ik dat altijd goed te scheiden zodat het gerecycled kan worden.

 • Thomas Geurts zei

  We letten hier wel op de recycling, maar preventief zijn we nog niet zo actief… Wellicht dat daar nu verandering in gaat komen!

 • Hallo, ik ben logopediste op een basisschool én op een praktijkschool in Weert. Op beide scholen hebben we aandacht geschonken aan het plasticprobleem (veel erover gezien op het jeugdjournaal, nieuwsbegrip, erover geknutseld etc etc). Ik zou het dan ook heeeeel erg leuk vinden om de toneelgroep op bezoek te krijgen bij 1 van deze 2 scholen of ze misschien wel te koppelen… Het voorleesboek is (ook) op beiden scholen te gebruiken natuurlijk! Mijn man werkt bij een bedrijf dat een gedeelte voor de ocean cleaner mag maken dus het onderwerp leeft erg bij ons thuis. Wij hebben al Doppers in gebruik (super!) maar extra doppers winnen met naam is natuurlijk altijd handig voor school en sport!

 • Gé Geurtsen zei

  Wat een topper dit megapakket van Dopper!

 • Danielle van't Veld zei

  Wat een toffe goede aktie!!
  Het is hier elke woensdag een heel gesjouw…als ik met m’n Handed-by tas naar de markt fiets…6 kilo sinaasappels, berhg apps en peren, aardappels en noem maar op, ik parkeer mn tas achter de kraam, en werkelijk alles wat ik bij de groente/fruit kraam bestel wordt op elkaar geparkeerd en gaat zo mee naar huis! Succes supermarkten met jullie per stuk verpakte komkommers, paprika’s, broccoli’s….Ik stal mn tas thuis uit alles over in de koelkast en kan zo een weeek vooruit! Verder hebben we de joseph joseph prullenbak aangeschaft, nooit gedacht dat ik zoveel geld uit zou geven aan een prullenbak
  ..maar echt, de beste aankoop ooit binnen ons huishouden! Een bak gft, een bak rest, en een grote bak voor plastic, geniale uitvinding want zo scheiden we al in de keuken, en zelfs de vriendjes en vriendinnetjes van onze kids maken we zo bewust, want…’in welke groep moet dit’ hoor ik meerdere malen per week.
  Ook de doppers hier in gebruik, alleen de badkamer staat hier nog hoog op de nominatie aan te gaan pakken, daar gaan behoorlijk wat plastic flessen doorheen waarvan ik me afvraag of dat nou echt niet anders kan!

 • Angela vd pouw zei

  De wereld moeten wij koesteren. Flora ,fauna en de mens.Plastic scheiden is een MUST!
  Neem altijd een boodschappentas mee, koop geen tasjes in de winkel.

 • Anita H. zei

  Wat ik zelf doe, zijn de reguliere dingen zoals ze hier in de reacties al genoemd zijn eigenlijk. Maar ik wil er nog wel iets aanvullends over kwijt. Ik heb in diverse winkels gewerkt en gemerkt dat daar helemaal niets wordt gedaan om plastic afval te scheiden. Daar valt nog enorm veel winst te behalen. Ik vond het eigenlijk schokkend hoeveel plastic er gewoon in de vuilniszakken verdween. Ik heb niet meteen de oplossing hoe je dat kan aanpakken, maar daar is echt wel enorm veel winst te behalen.

 • Willemijn zei

  Wij proberen te minderen met plastic, maar het blijft moeilijk, vooral met het plastic wat je wordt ‘aangeboden’. Bijvoorbeeld bij speelgoedberpakkkngen, webshops, groenten etc. Maar de wereld begint bij onszelf dus ‘gewoon’ schoolbekers ipv pakjes, broodtrommels ipv boterhamzakjes, fruit/groente op de markt kopen met eigen tas mee etc etc.

 • m chen zei

  Zo min mogelijk producten kopen die een plastic verpakking heeft en recyclen!

 • Maria van der Meer zei

  Wat een toffe actie! Wij gebruiken als gezin geen plastic tandenborstels maar borstels van bamboe, verder altijd eigen linnen tasjes mee en plastic zoveel mogelijk mijden in de supermarkt. In 2014 heb ik voor mijn kinderen de typische plastic lunchtrommels en drinkbekers vervangen voor rvs trommels en bekers. En i.p.v. 2x per jaar een nieuw setje moeten kopen, doen ze nu al dik 4 jaar met hun lunchset! Nieuwe doppers passen zeker in ons gezin.

 • Nency zei

  Water uit de kraan drinken, statiegeldflessen gebruiken, broodtrommel mee naar het werk, fruit en groente op de markt kopen zonder plastic(tassen) enz. enz.

 • Cobi van Braak zei

  Ik neem mijn eigen potten en bakjes mee naar de winkel en probeer zo al het plastic te vermijden

 • Iris zei

  Super leuke winactie! Ik probeer het plasticgebruik te verminderen door altijd een tasje mee te hebben voor de boodschappen/winkelen. Verder neem ik altijd me eigen beker mee voor als ik naar een koffie to go tent ga 🙂
  Zou super leuk zijn voor mij en de kleine een dopper te winnen!
  Groetjes Iris

 • Susan zei

  Het belangrijkste vind ik dat wij het onze kinderen leren. We nemen het mee in onze opvoeding maar eigenlijk zijnonze kinderen van 6 en 8 al bewusten dan wij zijn. Wij leren soms van hun. We doen kleine dingen…Zoals inderdaad de Dopper mee naar school, eigen wasbare zakjes mee naar de supermarkt voor groente en fruit. Verder vermijden we zoveel mogelijk uit principe producten met veel plastic verpakkingen.

  Het zijn maar kleine beetjes maar toch….alles helpt.

 • Anne Verburg zei

  Wat ik heb gedaan dit jaar is het hele jaar geen nieuwe kleding gekocht. En wat blijkt, een hoop geld bespaard en ook nog eens de kledingindustrie met minder werk opgezadeld.
  Was af en toe doorbijten maar als ik zie wat ik heb bespaard, ga ik nog even door. Het levert me een bewuste manier van leven op, denk echt meer na of ik iets nodig heb. Bespaart me een hoop afval en de bijbehorende tasjes die ik niet hoef aan te schaffen! Aanrader voor een ieder met een challenge doel!

 • Nanda zei

  Het is inderdaad een probleem. Overal zie je plastic en dat moet hoognodig minder worden.
  En daar ben ik al mee begonnen. Geen plastic draagtasjes meer kopen. Maar een eigen katoenen draagtas meenemen.
  Ook neem ik bakjes mee naar de markt. Voor borrelhapjes en nootjes. Super handig en je kunt het thuis gelijk netjes opruimen.

  Dopper met je kinds naam? Handig. kom je niet in de war met een klasgenoot haar of zijn dopper.
  Dopper! De fles die niet lekt.

 • janneke zei

  door goed het afval te scheiden

 • Jan zei

  Plastic scheiden
  Wegwerp materiaal van natuurlijke materialen zoals karton of hout.
  Plastic doppen apart houden, tevens voor een goed doel .
  Producten kopen met weinig verpakkingsmateriaal en erop letten dat het verpakkingsmateriaal zoveel mogelijk recyclebaar is .

 • Karin Matthijsse zei

  Bij ons op school (Ik ben juf van groep 3) zijn we op de volgende manier duurzaam bezig.
  In elke klas staan afvalbakken. Papier, GFT en PMD. rest afval is er veel en veel minder. Kinderen mogen geen pakjes drinken mee naar school nemen. Iedereen heeft een dopper. Die mogen ze onder schooltijd weer vullen met water. Bij (kerst/sinterklaas Paas) feesten ; schoolreisjes en verjaardagen nemen de kinderen hun dopper weer mee en regelen wij de limo/water.
  Kinderen worden zo spelenderwijs bewust van duurzaam leven.

 • Angela Stam zei

  Wij gebruiken geen plastic tassen meer. We hebben een afvalbak waarin we plastic, blik, karton / papier en restafval scheiden.

 • Wauw wat een prachtige kleurtjes

 • Annet zei

  Wij zijn gestart met hello fresh, je betaald er misschien iets meer voor maar er komt veel minder in de afvalbak. Doordat de producten vers zijn en zo min mogelijk in plastic zijn verpakt reduceer je de afvalberg enorm.

 • Bernadette vlaskamp zei

  Wat een geweldige actie,
  Er zouden veel meer mensen gebruik moeten maken van herbruikbare plastic flesjes.
  Zelf doe ik niet anders, onzin toch om telkens flesjes water te kopen.
  Geen vervuiling van plastic en nog lekker ook.
  Ik fiets bijna elke dag 30 tot 35 km en op de buitenwegen raap ik regelmatic plastic op.

 • Aryenne zei

  Geen plastic zakjes in de winkel! Altijd je eigen tas mee. Past het niet meer? Dan een kartonnen doosje, maar geen plastic!

 • anja zei

  wat ik doe om plastic verspilling tegen te gaan is. het hergebruiken van zakken en als er wat wat in het plastic zit wat voor mij niet herbruikbaar is het daarna in de plasticbank doen zodat er weer wat nieuws van gemaakt kan worden.en ik vul mijn flesje water opnieuw

 • saskia pol zei

  wat super handig, voor onderweg, tijdens het winkelen of mee naar mijn werk. graag loot ik mee voor een beter milieu.

 • eva pijl zei

  Beste love2bmama,

  Ik ben dan wel geen echte mama, maar een soort van, voor 21 kinderen in de klas.
  Wij hebben op school een anti-plastic project lopen.
  Samen met de kinderen van groep 8 proberen wij plastic terug te dringen in de school.
  Dat doen we als volgt:

  – Plastic voorlichtingen in alle groepen
  – Posters maken en ophangen in de school
  – Een eigen challenge (Hoe lang zonder wegwerp plastic?)
  – De omgeving rond de school opruimen en plastic vrij maken.

  Ik zou het fantastisch vinden om voor de school het toneelstuk te winnen!

  Groet,
  Juf Eva (@juffrouweva op instagram)

 • Debby zei

  Wat een super toffe actie! Wij proberen natuurlijk al het afval te scheiden. Ik geef de kinderen ook een drinkfles mee naar school in plaats een pakje drinken en hun fruit/koekje in een herbruikbare bakje. Als dat nou alle schoolkinderen zouden doen zal dat al veel afval schelen want ik zie nog steeds plastic zakjes waar het fruit in gedaan wordt en drinkpakjes. En deze actie komt eigelijk al geroepen nu de drinkbekers wel een beetje aan vervanging toe zijn.

 • Nelly zei

  er is maar één manier, zomin mogelijk artikelen in plastic verpakking kopen

 • Kari zei

  Super tof artikel & gave winactie. Zo belangrijk onderwerp! Wij proberen zo plastic vrij mogelijk te leven. Dat doen we oa zo:
  We kopen oorstokjes zonder plastic, ook plastic vrij maandverband en tampons, bamboe tandenborstels in plaats van plastic, we hebben van die recycle zakjes voor groente, fruit en brood in de supermarkt, we brengen plastic naar de plastic bak (en met wij bedoel ik “mijn vrouw”), we gebruiken sinds 5 maanden wasbare luiers ik plaats van wegwerp (yass!!), we gebruiken cosmetica zonder plastic beads, de meiden krijgen alleen houten of stoffen speelgoed. En natuurlijk gebruiken we Doppers in plaats van wegwerp flesjes!
  Liefs
  Kari

 • Ilse zei

  Mooie actie! Heel goed om kinderen vroeg bewust te maken van dit probleem.
  Wij zelf scheiden al ons afval, kids eten en drinken mee in herbruikbare beker en broodtrommel en wasbare boterhamzakjes. Geen plastic zakken meer gebruiken, maar altijd zelf een stoffen tasje op zak.

  School van onze zoon is sinds kort een ‘afvalvrije school’.
  School promoot erg om geen zakjes etcetera mee te nemen. En naast het gebruik van nieuwe afvalbakken en containers om afval te scheiden, staan er ook verschillende inzamelingsbakken voor bv plastic doppen die worden ingezameld voor het goede doel.
  Met deze inzameling zijn ze niet alleen duurzaam bezig, maar worden ook nog eens goede doelen gesteund!

 • Mariet Janssen-Medendorp zei

  Wij proberen heel bewust met alles om te gaan maar wegwerplastic is wel het lastigste!

  We gebruiken zoveel mogelijk doppers of andere flessen voor het meenemen van drinken.

  Groente en fruit niet niet in voorverpakte plastic als het kan.

  Ik gebruik geen plastic meeneem tasjes, een rugzak of canvas tas gaat altijd mee.

  Als we plastic gebruiken wordt dit altijd in de recycle zak gedaan.

 • Ellen zei

  Zoveel als we kunnen! Uiteraard doppers gebruiken (iedereen hier in huis). Deze gaan ook mee naar school bij de kinderen.
  Als we naar de markt gaan, nemen we zelf tassen mee zodat het niet in een plastic tasje meegeven wordt. We scheiden alles en (plastic) speelgoed wordt doorgegeven in de vriendengroep. Een ware ruilhandel is zo ontstaan. We zijn eigenlijk gewoon een speel-o-theek begonnen .

 • manon diel zei

  Bewust kiezen voor iets anders dan plastic;
  Dus: zelf een tas meenemen, eigen herbruikbare zakjes voor groente en fruit gebruiken. Geen rietjes. Een beker mee naar school i.p.v. plastic flesje en vooral kritisch blijven en nadenken of er een alternatief is voor plastic.

 • Tamara zei

  Wauw. Wat een gave actie. Ik wist helemaal niet dat er zoveel lesmateriaal was hiervan. De spreekbeurtkit ga ik zeker voorstellen aan mijn zoon! Ontzettend gaaf.
  Wij scheiden afval bij ons in huis. En we gebruiken herbruikbare flessen. Maar deze ontzettende mooie flessen zijn daar natuurlijk veel beter voor!

 • Fan zei

  Mijn dochter van 4 had laatst een papiertje in haar hand dat per ongeluk wegwaaide. Ik kon er net nog bij dus pakte het op en stopte het in mij zak om thuis weg te gooien. Mijn dochter vroeg “Waarom…?”.
  Naast dat ik erg fan ben van duurzame drinkflessen en Doppers prachtig en handig vind, vind ik het toneelstuk + het boek echt een geweldige prijs! Het zou super zijn om dit aan de school te kunnen aanbieden en “onze toekomst” meer bewust te laten zijn van de wereld en hoe we hier net(ter) mee om moeten gaan!

 • Ik doe heel graag mee aan deze winactie van Dopper. Let al jaren op ons afval. Zo min mogelijk in plastic kopen en wat er wel is zo goed mogelijk laten recyclen. Afvalscheiding staat dan ook hoog in het vaandel in ons gezin! Ook raap ik altijd, en de jongens af en toe, veel afval van straat. Ik vind dat zo zonde.

 • Marian zw zei

  Veel dingen kunnen gelukkig ook los verkocht worden, en bijvoorbeeld de notem op de markt laatik meteen in het bakje doen, dat scheelt zakjes. Ook het fruit weeg ik los af, scan het stickertje en die het in een stoffen tasje. Verder wordt natuurlijk ons afval gerecycled, krijgen de kinderen gewoon bekers, flesjes of bakjes met drinken en fruit mee naar school. Want als je na een schooldag ziet hoeveel plastic er weg gaat met pakjes drinken en verpakte koeken, daar schrik je echt van! Daar zouden we op korte twrmijn heel veel winst kunnen behalen.

 • Wilma Castelijns zei

  Wat doen wij zoal? Elke week naar de appelboer voor heerlijk fruit in natuurlijk een eigen tas. Ons manneke krijgt een flesje water mee naar school, natuurlijk een herbruikbare, geen fruit mee naar school in een plastic zakje, maar in een bakje. Ik heb herbruikbare groentezakjes, koop milieuvriendelijke schoonmaakprodukten en we scheiden al het afval. Ik zou nog veel duurzamer kunnen leven. Maar alle kleine beetjes helpen, en het Dopper pakket zou daar zeker aan bijdragen.

 • Tamara zei

  Wat een toffe actie! Ik probeer net als jij zo min mogelijk plastic verpakkingen te kopen (groenten niet voorverpakt, glazen flessen) en uiteraard al het plastic te scheiden voor recyclen. Tof dat de kinderen ook via een toneelstuk hier meer over kunnen leren.

 • Daphne zei

  Deze zijn zo fijn! Fijne qualiteit, alle meiden en ik hebben er een. Plastic scheiden gaat hier al onbewust, wat ik wel doe is in de winkel mijn eigen duurzame groente zakje gebruiken, vind dat ze dat nog meer mogen promoten, scheelt zoveel. Liefs Daph

 • Patricia Delfgauw zei

  Wat wij doen om de plastic soep tegen te gaan… nou! Zoon 10 jaar geleden zijn wij verhuisd! We wilde van de grote stad (rotterdam) weg! En wilde bewuster en vrijer leven! We zagen ons droomhuisje in een klein knus dorpje en toen bleek dat er een eco school was, was voor ons de deal rond! Hier is onze toekomst! Hier willen we kinderen groot brengen! Al snel kwam nr 1…. en nr 2 kwam er niet lang erna achteraan…. nu 10 jaar later en 3 kinderen rijker was het de beste keuze ooit! Onze kinderen zitten nu op de eco school (met 5 groene vlaggen) en we recyclen zoveel als er te recyclen is! Plastic, glas, enz!
  We hebben dus maar weinig echt “rest afval”

 • Nynke zei

  Ik ben opgegroeid met zorg voor het milieu, dus dat is voor mij altijd vanzelfsprekend geweest. Als puber vond ik het vervelend om naar de markt mijn eigen tasje mee te nemen en in de supermarkt te zeggen dat de vleeswaren wel meteen in de vleeswarendoos konden die ik had meegenomen. 20 jaar later doe ik het nu nog steeds, maar dan op eigen initiatief. Mijn kinderen breng ik op dezelfde manier groot. Ze hebben hun eigen flesjes voor school en sport. We hebben geen auto, maar fietsen wat af en reizen met het openbaar vervoer als het niet meer te fietsen is. De kinderen klagen weleens, maar ik ben benieuwd hoe zij hier over 20 jaar in staan…Wie weet kweek ik zo een 3e bewuste generatie.

 • Rachel zei

  Wat een toffe actie, Linda!
  Wij zijn binnen ons gezin ook veel bezig om het plastic afval te verminderen, maar dat valt niet vaak niet mee!
  Ik gebruik nu katoenen netjes die ik meeneem naar de winkel om groente en fruit in te doen, zodat ik die zakjes niet hoef te pakken. De kinderen krijgen naar school ook hun eigen herbruikbare flessen en broodtrommels mee.
  Persoonlijk ben ik sinds kort overgestapt op wasbaar maandverband. Ik vind het echt een uitkomst. Uitspoelen, hup in de wasmachine, en klaar voor de volgende cyclus. En ze worden echt goed schoon. Wassen moet ik toch, dus dat kost geen extra energie.
  Ik vind al dat plastic echt een probleem worden. Al zijn we er zo bewust mee bezig, als ik soms zie wat ik na het bereiden van een maaltijd aan plastic verpakkingen heb liggen… en dan ook nog vaak van die nutteloze verpakkingen….
  Heel goed dat kinderen zich er zo bewust van worden gemaakt. Zij zijn tenslotte de toekomst.

 • Linda Raaijmakers zei

  Wij maken gebruik van Food Huggers, duurzame drinkflessen maar onze tweeling kan er ook nog een gebruiken, herbruikbare lunchzakjes, herbruikbare rietjes. En voor mezelf heb ik een duurzame koffiebeker. Dus wij zijn al goed bezig al zeg ik het zelf hihi

 • Kim zei

  Wat wij (proberen) te doen is geen plasticflesjes meer te kopen. Helaas ontkom je in de supermarkten en winkels niet echt aan plastic, maar als de keuze is platic verpakking of karton of een fruitnetje dan gaan we daar voor. En een voor ons volstrekt logische (maar niet voor iedereen, gezien de hoeveelheid troep die achter blijft) na een dag strand alle troepjes oprapen en in prullenbak weggooien, is de prullebak vol dan thuis weggooien. Helaas is het niet genoeg maar zoals in het verhaal kleine stapjes en begin bij je zelf!

 • Fardau zei

  Wat een mooie winactie!
  Wat doe ik voor een duurzamere wereld?!
  – afval scheiden
  – standaard een bigshopper in de auto en fietstas zodat je niet weer een nieuwe hoeft te kopen of een weggooi versie koopt.
  – de jongens krijgen een waterfles mee naar school
  – geen plastic rietjes meer
  – tijdens het boodschappen doen pak ik papieren zakken voor de groente en fruit ipv plastic zakjes
  – brood gaat in trommels mee, niet in plasticzakjes of aluminiumfolie

  Toch kunnen we nog veel meer doen. Ik leer graag bij van oa jullie reacties!

 • Anouscha zei

  Wij proberen ook bewust bezig te zijn met het milieu maar merken inderdaad dat het nu met kinderen erbij toch lastiger is. Ik neem boterhammen bijvoobeeld mee in een bakje ( niet in zakjes ) gebruik de emmertjes van de joghurt opnieuw, verzamel de cups van de nespresso…. maar vind dat er zeker nog meer kan worden gedaan. Een Dopper zou hierbij goed kunnen helpen ☘️

 • Wij proberen zo min mogelijk plastic te kopen en bijv drinkbekers mee naar school te nemen ipv pakjes. Kids drinken sowieso bijna alleen maar water en thee gelukkig! Ook prikken we regelmatig vuil in de wijk, proberen we daar zoveel mogelijk ninderen van school daarbij te betrekken én rapen we altijd vuilnis in het bos als we met de hond gaan wandelen. Alle beetjes helpen!

 • Suzan zei

  Ik heb het idee dat we al best goed bezig zijn: eigen tasjes mee naar de winkel, groente/fruit zonder zakje meenemen, plastic rietjes vervangen door rvs rietjes, eigen bekers/flesjes mee i.p.v, wegwerpflesjes te gebruiken, broodtrommel naar werk en school, mok op kantoor, herbruikbare wattenschijfjes….ik ben dan ook benieuwd naar de reacties van anderen waar wij nog verder kunnen verbeteren om te helpen de plastic soup te verminderen en duurzamer te leven.

 • Adrienne de jong zei

  Wij proberen het afval goed te scheiden en dus ook het plastic in de plastic container doen. Ook gebruiken wij papieren rietjes en bamboe tanden borstels. We hebben een herbruikbare boodschappentas van riet en halen groenten bij de groenteboer waar ze papieren zakken gebruiken ipv plastic tasjes. Ook bij de aankoop van andere boodschappen kijken we naar producten met zo min mogelijk verpakking. En houten speelgoed is hier erg populair in huis. We proberen zo het plastic verbruik zo minimaal mogelijk te houden.

  Groetjes mevrouw de jong

 • Saskia Hooghiemstra zei

  Dit is een mooi idee. Wat leuk zou mooi zijn voor Mn jongens hun school/ klassen. Zo komen de kinderen aan het drinken. Die van mij drinken niet altijd genoeg. Dit helpt ze een eind op weg. Leuk leuk gr

 • Erika zei

  Wij hebben vanaf dat de kinderen konden lopen en ze afval weg gingen gooien, ze bewust laten worden wat wasr in moet. Van mijn oudste dochter (7jaar) mag ik geen plastic tasjes meer meenemen van de markt met groente/fruit, maar moet ik mijn eigen (stoffen) tas meenemen.

  En op mijn werk, werk in een koffiecorner (hogeschool Windesheim) zijn we ook aan het kijken of we over kunnen gaan op bekers die de mensen kunnen hergebruiken. Overigens nemen steeds meer mensen al een eigen beker mee van huis.

 • Sandra van Veen zei

  Wat ik doe? Heb je even? 😉 Ik organiseer sinds 3 jaar ruilbeurzen, o.a. kleding en speelgoed. Met name de speelgoed ruilbeurs voorkomt dat er veel plastic wordt weggegooid. Geen gebruik van pakjes drinken of flesjes naar school, altijd een herbruikbare beker. We maken ook veel gebruik van de weggeefhoek, zowel om weg te geven als om te krijgen. Het zijn kleine dingen, maar alle kleine beetjes bij elkaar maken de wereld een stuk schoner.

 • Barbara Bouman zei

  Hier in Spijkenisse hebben we 3 bakken 1 voor plastic, 1 voor papier en 1 voor groen. Voor het restafval moeten we een stukje lopen. Sinds we zo goed zijn gaan afvalscheiden zie je ook pas hoeveel je produceert. Jeetje zeg! Inmiddels gebruik ik de linnentasjes van mijn vader als ik groente en fruit haal op de markt. Tasje aan de verkoper en ik zoek mijn producten bijelkaar. Mijn vlees haal ik bij de halalslager. Daar stond ik laatst met mijn tupperware. Jaja ook plastic maar dit gaat eeuwen mee. Nu nog iets bedenken voor al die shampoo flessen etc. De kids hebben al een drinkfles voor naar school. Manlief een mooie mok met de koppies van de meiden. Het kost wel wat inventiviteit maar we zijn begonnen! Dit pakket lijkt mij fantastisch vooral dat toneelstuk op school waar de keuzevakken nog vol liggen met drinkkarton.

 • Rianne Karssen - Broekman zei

  Én; mijn dochter heeft in maart haar eerste spreekbeurt maar konden geen leuk onderwerp vinden… ik ga meteen even die set aanvragen! En hoe leuk zou het zijn als ze daarna dat toneelstuk kunnen bekijken.. dan krijgt ze sowieso een 10 hihi

 • Rianne Karssen - Broekman zei

  Wauw! Hele goede actie dit…
  Wat doen wij zelf? We scheiden sowieso ál ons afval.. dus: papier in de papierbak, plastic in de speciale zakken die onze gemeente verstrekt, gft gaat naar de moestuintjes in ons dorp; die gebruiken dit om compost te maken.. voor de kinderen naar school hebben we altijd gewone mepal bekers (i.p.v. pakjes/flesjes). Mn kan heeft een koffiemok to go die elke dag mee gaat i.p.v. overal bekertjes te halen (ook bij klanten laat hij deze vullen!), we hebben laatst speciale herbruikbare zakjes gekocht bij AH voor groente/fruit en brood dus ook daar gebruiken we al geen plastic meer! En wij gebruiken thuis en onderweg altijd doppers maar zijn aardig aan vervanging toe…
  De school van onze dochter (en over 3 maandjes onze zoon) zijn heel erg maatschappelijk betrokken op alle vlakken: zo word er nu ingezameld voor de “arme kant Zeewolde” zodat de gezinnen die wat minder hebben ook een fijne kerst met wat extras krijgen, er word daar ook veel gedaan aan recycling/scheiden van afval (in elke klas) en weet zeker dat onze groeiende basisschool het super zou vinden om zo’n voorstelling te krijgen (op het nieuwe podium dat dankzij de verkoop van zelfgemaakte kerstkaarten door alle leerlingen is gefinancieerd)…
  en zo’n Dopper voor mee naar school/sport/dagjes weg zouden ze allebei érg leuk vinden! Zeker ons zoontje die dus bijna naar school mag!

 • Chayenne zei

  Ik heb bij de ah van die nylontasjes gekocht voor het fruit… herbruikbaar ideaal! Wij nemen ook altijd een herbruikbaar nylon tasje mee als we gaan winkelen…:)
  Daarnaast scheiden we het plastic afval goed, de dopjes van flessen brengen we naar een verzamelpunt voor de blinde geleidehonden. Zo steunen we het het plastic ook een goed doel!
  De kinderen maken gebruik van een bidon op school voor hun drinken, zelf gebruik ik ja 3 jaar oude Dopper of een rvs fles.

  Al met al scheelt het in ons huis al een helehoop aan plastic… we hebben ongeveer 1 plastic zak vol per 2 weken…
  aantal jaar terug waten dit er 2… dus we zijn goed op weg om het te verminderen!

  Alle kleine beetjes helpen!

 • Barbara Bouman zei

  Hier in Spijkenisse hebben we sinds kort 3 verschillende afvalcontainers 1 papier, 1 plastic en 1 groen voor het overige vuil moeten we naar de ondergrondse container een stukje lopen. Sinds dit zo is ben ik me wel heel erg bewust hoe groot ons plastic verbruik was. Inmiddels heb ik de oude linnentasjes van mijn vader om de boodschappen in te doen. Ik ging al naar de markt voor groente ik geef de tas aan de verkoper en hij vult hem met wat ik uitzoek. Vlees haal ik bij de halalslager laatst stond ik daar en had mijn tupperware meegenomen.. oké ook plastic maar zoals tupperware beloofd gaat dit eeuwen mee… de kids hebben hun eigen drinkfles voor naar school. Mijn man heeft inmiddels een mok voor op zijn werk. Leuk met de koppies van de meiden erop. Ik geloof dat wij hier thuis redelijk op de goede weg zijn. Maar oh oh wat valt t soms tegen en moet je echt wel inventief zijn. Natuurlijk zou dit pakket ons geweldig lijken. Vooral dat toneelstuk op school.. waar de drinkpakjes nog steeds in overvloede mee naar school gaan wat te zien is in de pauzebakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 4 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 5 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 5 maanden geleden
 • 12 minuten lezen