Waar ben je naar opzoek?

Een Dol-Fijne klas!

3 minuten lezen Shirley
Een Dol-Fijne klas!

kleuterklas

Je komt binnen en geeft de juffrouw een hand. De kring met stoelen staat al en je zoekt een plekje. De stoel zit ongemakkelijk. Er komen er meer binnen, net als jij. Ook zij zoeken een plekje. Voornamelijk onbekende gezichten vullen de ruimte. Het is warm in het lokaal en dan start de juf. Tijd voor een voorstelrondje. Dolfie het Dolfijntje mag rond. En een ieder die hem vast heeft mag zich voorstellen. Natuurlijk moet iemand de eerste zijn. En wat ben je blij dat een ander dat is…

Dol-Fijn

Daar zit je als ouder dan. Met je knieën zo ongeveer in je nek en een pluche dolfijn in de handen. De eerste ouder gaat vlot van start en vertelt een korte autobiografie en geeft ons informatie over wie zijn kind is. Dolfie verhuist naar de volgende ouder en zo gaat hij de kring rond.

Wees welkom op de informatieavond van groep 1. Voor sommige ouders de eerste kennismaking met de school en de bijbehorende regels. Voor anderen de laatste keer dat ze zich op zo’n klein stoeltje neerzetten. Want per leerjaar groeien de stoelen met de kinderen mee.

Lees ook: Je eerste dag op school

De eerste schooldag

Aapje is afgelopen maandag voor het eerst naar school gegaan. Voor ons de laatste uit ons nest. En hoewel we inmiddels redelijk op de hoogte zijn van het reilen en zeilen in de klas vind ik het fijn om mijn gezicht te laten zien. Om andere ouders te zien en te leren kennen. Sommigen ken ik al, ouders van leerlingen die bij onze oudsten gezeten hebben of van het kinderdagverblijf.

Trouwen

Als ik aan de beurt ben vertel ik mijn mede-ouders wie ik ben en wie mijn dochter is. Ook vertel ik met een lach dat zij uiteindelijk met haar kinderdagverblijf-vriendje gaat trouwen. Hij mag in oktober starten in dezelfde klas én zelfs in haar groepje. De juffrouw lacht mee en kijkt nu al uit naar het bruiloftsfeestje.

Lees ook: De 10 type moeders die je ontmoet op de eerste schooldag van je kind

CITO’s en muizen

Als iedereen zijn mini-spreekbeurt heeft gedaan zijn we er klaar voor. Wat doen de kleuters? Op sociaal-emotioneel vlak, hoe hun dagritme eruit ziet, wat voor impact het naar schoolgaan heeft. Maar ook dat dinsdag en donderdag ‘gruitdagen’ (fruit- en groentedagen) zijn, dat semi gezonde snacks gewaardeerd worden en dat er in de tweede helft van het schooljaar een CITO op taal afgenomen wordt en of we de kinderen in deze touchscreen-wereld wel muisvaardig voor deze toets willen maken.

Sommige zaken, zoals de CITO voor kleuters, roepen de nodige vragen op. Sommige ouders zie je bedenkelijk kijken en dat begrijp ik. Want waarom zou je een kleuter moeten testen conform CITO. Andere zaken die aan bod komen, zijn al haast niet anders te verwachten en daar lopen we vlot doorheen.

AU! Mijn billen!

Hoe verder het uur vordert, hoe meer ik me bewust word van mijn pijnlijke billen. Die kleuterstoeltjes zijn niet voor mij gemaakt. Het wordt me pijnlijk duidelijk. Ik schuif wat heen en weer en hierdoor mag het misschien lijken alsof ik afhaak, niets is minder waar. Maar man, man wat is het hier verschrikkelijk warm. Zeker nu het vandaag over de 30 graden is geweest.

Lees ook: 10x Help! Zo kom je die eerste schooldagen door…

Als eenmaal alles behandeld is door de leerkracht, controleren we nog even wat administratieve zaken en dan is het tijd om naar huis te gaan.

Ik klets nog even kort met de aanstaande schoonmoeder van mijn dochter en kom erachter dat haar gemis wederzijds is. Begin oktober zal hij ook starten in deze Dol-Fijne klas. Nu kijken of de bruiloft echt doorgaat als ze elkaar weerzien of dat een definitieve relatiebreuk op de loer ligt.

Reacties
 • Kirsten zei

  Een goed initiatief op de ouders uit te nodigen & zo echt kennis te maken door middel van een kennismakingsronde.. Soms is zo’n avond anders puur informatief en heb je geen weet van wie de andere ouders zijn.. Maar hier dus wel!

  • Shirley zei

   Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat het voorstelrondje zich dit jaar beperkte tot groep 1. In de hogere groepen gebeurde dit niet, ondanks dat er ook een nieuw samengestelde groep tussen zat (met dus onbekende ouders voor mij).

   Maar ik ben het eens dat dit het net even iets persoonlijker maakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 2 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 2 maanden geleden
 • 12 minuten lezen