Waar ben je naar opzoek?

Een dag meelopen met CliniClown Toni

5 minuten lezen CliniClown Toni CliniClown Toni
Een dag meelopen met CliniClown Toni

Vandaag neemt Toon Kuijpers, oftewel CliniClown Toni, jullie mee naar twee plekken waar hij speelt als clown: De Kinderkliniek in Almere en Coloriet de Sfinx, een zorginstelling in Zeewolde. We gaan een dag meelopen met CliniClown Toni.

In de eerste blog van CliniClown Toni kon je al lezen hoe hij CliniClown is geworden.

Dag meelopen met CliniClown

Lopen jullie een dag mee met mij? CliniClown Toni?

‘s Ochtends om half negen loop ik De Kinderkliniek in. Ik ontsmet mijn handen en loop de trap op naar de eerste verdieping, waar de kleedkamer is. Ik trek lange rode skisokken en schoenen aan waar mijn clownsnaam is in genaaid. Ik kam mijn haren zodat mijn haar omhoog staat. Het resultaat? Een echte plofkop.

In de kleedkamer warm ik mijn stem op, ik doe pffffbbbbbbbrrrrrr met m’n lippen en zeg “de kat krabt de krullen van de trap, de kat krabt de krullen van de trap”. Ik beweeg mijn lichaam, zodat dat ook ‘wakker’ wordt. Dan loop ik de gang op, al neuriënd. Dat doe ik vaak. Ik neurie een melodietje; zo weten de kinderen dat ik eraan kom en het brengt een fijne sfeer op de gang.

Eerste Hulp bij… prikken!

Ik ga met de trap naar de derde verdieping. Daar zit de prikkliniek, onze vaste plek. We spelen daar ‘bij behandeling’. Dat wil zeggen dat we aanwezig zijn in de behandelkamer als er bloed wordt afgenomen of bijvoorbeeld een allergietest wordt gedaan. Veel kinderen zijn bang voor de naald en wij helpen dan met afleiden. Soms lacht het kind zo hard dat de prik voorbij is voordat ze er zelf erg in hebben.

Vandaag komt Shanaya, die speciaal gevraagd heeft om een CliniClown. Er moet bloed worden afgenomen en ze is heel erg bang. Ik ontmoet haar in de wachtkamer. Voordat we meegaan naar de behandelkamer lopen we altijd eerst langs de wachtkamer, dan kunnen we al even contact maken voordat de prik komt.

Shanaya vertelt dat ze van paarden houdt. Op mijn beurt doe ik een paard na en maak ik paardengeluiden, waarna ik struikel over mijn eigen benen. Ze lacht, haar moeder lacht nog harder.

Van acteur naar CliniClown: dit is het verhaal van Toon

Voor mij zit een oudere mevrouw in een rolstoel. Ze heeft dementie, net als haar medebewoners. Ik maakte een balletbeweging, waarop zij enthousiast reageerde: “Ik kan ook dansen” Eén van de begeleidsters zei: “Ja, mevrouw zat vroeger bij het Scapino…

  • CliniClown Toni

Ontspanning

Shanaya is aan de beurt en gaat de behandelkamer in. Je ziet dat ze een beetje verkrampt gaat zitten. Als een kind bang is, geeft dat veel spanning. Dat maakt ook dat je lastiger bloed kan afnemen omdat je de aders niet zo snel kan vinden. Dus ook voor de verpleegkundige is het belangrijk dat een kind ontspant.

Als ze gaat zitten, vraag ik of ze ook van dansen houdt (daar houd ik namelijk van ☺). Ze vertelt dat ze op musical zit. Ik probeer een paardenmusical te dansen. Het paard zwaait mijn benen heen en weer, maar het is erg lastig voor een paard om te dansen. Shanaya glimlacht en de verpleegkundige kan rustig haar werk doen, want Shanaya kijkt naar mij en niet naar het prikken. Ze voelt het amper.

Het paard danst en danst totdat het moe is en even moet gaan zitten – en dan is het prikken al weer voorbij. Er staat een bak met cadeautjes in de kast en Shanaya mag er eentje uitzoeken. Ze is verbaasd dat het al voorbij is.

CliniClown voor mensen met dementie

Een dag meelopen met CliniClown Toni is ook op bezoek gaan bij mensen met dementie. Diezelfde middag speel ik voor mensen met dementie in Zeewolde. Vanwege corona spelen we buiten. Omdat het daardoor een kleine voorstelling wordt, hebben mijn collega Pinie (clownsnaam Pula) en ik wat voorbereid. De mensen gaan er echt voor zitten. Dat is anders dan dat je ze ontmoet in hun huiskamer, wat het geval zou zijn als er geen corona was.

Pula en ik ontmoeten elkaar op de parkeerplaats. We laden onze spullen uit en bespreken snel welke spullen we wel en niet meenemen. We worden opgevangen door een begeleider. Zij brengt ons naar de kleedruimte en vertelt ons dat we vier tuinen zullen bezoeken. We doen dus vier keer onze korte voorstelling – overigens is nog steeds het meeste improvisatie, ons idee is meer een kapstok waaraan we ons spel kunnen ophangen.

Vogels kijken

Er zitten vier ouderen in de tuin. Pula en ik komen dichterbij, al peddelend. We hebben felgele peddels meegenomen en spelen dat we in een bootje zitten. Ik heb een verrekijker meegenomen. Ik kijk er doorheen naar de bewoners en zeg tegen Pula: “Kijk, een zwaan!” Ik wijs naar een van de vrouwen die zit te kijken, die net een jasje aantrekt omdat de wind opsteekt. “Ja”, zegt Pula, “een zwaan met een jasje!” “Oh”, zeg ik, “dat is een hele zeldzame.” De vrouw gniffelt, maar kijkt ook bedenkelijk. De mevrouw naast haar wordt een fuut en de meneer daarnaast een houtduif. We blijken op vogelkijk-avontuur te zijn. Ik klim in een verkeersbord dat ik het ‘kraaiennest’ noem en roep: “Land in zicht!”

Genieten

De bewoners lijken niet alles te begrijpen, maar glimlachen vermakelijk en genieten van het contact. Naarmate de dag vordert, krijgt ons voorstellinkje steeds meer vorm. We hebben een hilarische improvisatie met een klein rood balletje. Het beweegt door de wind en wij spelen dat we heel verbaasd zijn: ooooh, aaaah! De mensen roepen mee: ooooh, aaaah! Een mevrouw roept: “Hoog!” Ik prik het balletje aan mijn peddel en til het heel hoog op, waardoor het lijkt te zweven. Pula pakt een klein toetertje en het balletje lijkt de neus te worden van een mannetje dat praat. De mensen genieten intens.

Bij de laatste groep pakt Pula haar ukelele en we zingen met z’n allen “You are my sunshine, my only sunshine, you make me happy! When sky’s are grey!” We zingen het wel vijf keer, bijna iedereen zingt mee. Na afloop kleden we ons weer om en horen we van de begeleidster dat de bewoners het prachtig vonden. Daar doe ik het voor. Met een fijn gevoel van voldoening keer ik terug naar huis.

Een dag meelopen met CliniClown Toni is nooit saai. Het werk is afwisselend en je weet nooit hoe een dag gaat verlopen. Toni’s volgende avontuur komt binnenkort online.

Ben jij ouder van een zorgintensief kind? Word dan lid van de besloten Facebook groep Ouders van Zorgkinderen.

CliniClown Toni

Ik ben CliniClown Toni. Ik was acteur en nu CliniClown. In mijn blogs vertel ik je over mijn belevenissen.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 3 maanden geleden
  • 1 minuut lezen