Waar ben je naar opzoek?

Een bevalling opwekken: Yeah of NEE? + 3 trucs voor natuurlijke opwekking!

2 minuten lezen Suzanne Palet
Een bevalling opwekken: Yeah of NEE? + 3 trucs voor natuurlijke opwekking!

39 weken op de teller, stevige harde buiken, lage rugpijn en … een bevalling die op zich laat wachten.

Alle mama’s herkennen dit gevoel vast…de laatste dagen van je zwangerschap zijn er gewoon te veel aan. Je wil je kindje nu gewoon in de armen nemen. Bewonderen en genieten van het moment.

Ik veronderstel dat mijn kleine prins erg goed zit daar in mijn dikke buik. Massaal veel tips stroomden binnen. Ananas eten, wandelingen maken, stevig vrijen, tonic drinken zou stimulerend werken en een bevalling in gang zetten. Momenteel (bij mezelf) zonder weinig resultaat.

Maar wat zijn zo de meest gekende trucjes? En werken ze echt? Hier een top 3. Voor veel vrouwen een voltreffer. Voor jou ook?

 1. één van de oudste trucjes is vrijen, om weeën op te wekken. Een orgasme zou de baarmoeder stimuleren samen te trekken. Sperma zorgt voor de aanmaak van prostogladine, die dan weer zorgt voor het bevorderen van ontsluiting. Ook het masseren van je tepels, kan weeën opwekken door het hormoon oxytocine dat hierdoor vrijkomt.
 2. beweging: een rustige wandeling zou de baby stimuleren in te dalen.
 3. Ananas en tonic bevatten kinine. Kinine zou een bevorderende werking hebben.

Andere tips of trucjes? Laat het ons weten?

En wat nu als je het helemaal niet meer trekt. Wat doe je dan als aanstaande, wanhopige moeder? Trek je aan de bel bij je verloskundige? Is het mogelijk om dan voor inleiding te kiezen? Een inleiding zonder medische noodzaak schijnt meer nadelen te hebben dan voordelen. Misschien toch de kleine laten zitten dan? Tenzij…

Lees ook: 7 dingen die je moet weten over een keizersnede

Je gevoel zegt: m’n kind moet NU komen!

Als je over tijd loopt, zoals ze dat dan mooi noemen, wil je maar een ding: je baby gezond en wel in de armen houden. “Het aantal baby’s dat via een inleiding ter wereld komt, verdubbelde de afgelopen jaren: van één op de tien in 1999 naar één op de vijf nu.” Geen goede ontwikkeling, zo betoogt verloskundige Janneke Bakker in dit artikel.

Blijkbaar is de kans ook groter dat er een keizersnede volgt bij vrouwen die ingeleid moeten worden. Daarbij, en dat wordt hier ook al aangegeven, is het dan sowieso noodzaak om in het ziekenhuis te bevallen. Als je dat niet wilt, en het is niet noodzakelijk, dan is inleiden waarschijnlijk niet iets waar je gemakkelijk voor kiest. Als je er al voor kunt/ mag kiezen natuurlijk…

Hoe gaat dat inleiden dan?

Om de weeën op gang te helpen, krijg je via een infuus het hormoon oxytocine toegediend. Meestal krijg je niet alleen een infuus, maar worden jij en je baby ook op het CTG aangesloten en daarvoor moet je blijven liggen. Door middel van het CTG wordt de conditie van je kind voortdurend in de gaten gehouden. Met andere woorden: je bent aan apparaten gekluisterd, waardoor bewegen en weeën opvangen niet veel gemakkelijker wordt. De vraag is of je dat wilt, als het niet medisch noodzakelijk is.

Lees ook: De vliezen waren gebroken, maar eerst nog even kipnuggets bestellen…

Wat heb jij gedaan toen je over tijd liep? We zijn benieuwd of sommige van die natuurlijke opwekkingsmiddelen ook werken…. 

Bron afbeelding: Pixabay

 

Reacties
 • Ramona zei

  Bij mij werd de bevalling opgewekt omdat ik er helemaal doorheen zat lichamelijk door reumatische klachten.
  1 dag na de uitgerekende datum werd ik savonds opgenomen en werd er door middel van een eendebek een ballon katheter in de baarmoeder geplaatst. Dit was niet bepaald prettig.
  De katheter zou voor irritatie moeten zorgen met als uiteindelijk doel dat ik de volgende morgen 1 tot 2 cm ontsluiting zou hebben.
  Ik denk zelf dat de hele toestand met de eendebek mijn bevalling op gang heeft gebracht (ik meende dat ik uit elkaar getrokken werd beneden)
  Om 19.00 uur moest ik me die avond melden.
  Om 20.30 lag ik op de kamer en zou ik in het zkh blijven slapen. Om 7.00 uur zou er beoordeeld worden om ingeleid te kunnen worden ja of nee.
  Maar zover kwam het al niet.
  Diezelfde avond voelde ik de krampen al komen die overgingen in echte weeën. Tegen 01.00 uur hield ik het niet meer uit en een onderzoekje wees uit dat ik al op 6 cm ontsluiting zat.
  Snel naar de verloskamers (mijn eerste bevalling was ook zo gepiept) een half uur later zat ik al op 8 cm en voelde ik persdrang. Mijn vriend was nog net op tijd aanwezig want 20 min later en onze dochter was geboren.

 • Jaimy zei

  Nou nee hoor. Niks werkte. We hebben van alles geprobeerd. Uiteindelijk met 42 weken toch maar in het ziekenhuis gehaald… daar ook van alles geprobeerd en toen hebben ze de vliezen gebroken. En daar was ze dan eindelijk. Een kern gezonde dochter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 10 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 10 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 10 maanden geleden
 • 4 minuten lezen