Waar ben je naar opzoek?

Doe maar normaal, seks is al gek genoeg

5 minuten lezen Silvia
Doe maar normaal, seks is al gek genoeg

Seksuele voorlichting kinderen

Seks is natuurlijk iets heel normaals. Dat weten wij als volwassenen allemaal. Ook al worden we soms gewild of ongewild met de meest vreemde dingen op dat gebied geconfronteerd. Voor kinderen is seks nog onbekend, spannend en ook een beetje gek. Iedereen kan zich nog wel de afschuw herinneren toen je besefte dat je ouders het gedaan hebben om jou te krijgen. Vanaf een bepaalde leeftijd gaan kinderen seksualiteit ontdekken. Het is onze taak om ze daarbij te begeleiden, hun vragen te beantwoorden en ze de ruimte te geven. Dat is makkelijker gezegd, dan gedaan. Als zoon of dochter op een onbewaakt moment met een vraag komt, staan we toch wel even met onze mond vol tanden.

Open en eerlijk

In het nieuws, televisieprogramma’s, videoclips en reclames worden we zowat doodgegooid met seks. Schaars geklede meisjes staan wulps met hun lijf te draaien terwijl Enrique Iglesias zingt “Tonight I’m F**ing you”. Pedofielen misbruiken hele dagverblijven. Meisjes van twaalf krijgen een baby, maar vrouwen van in de zestig ook. Wat is nog normaal? Wat hoort en wat niet? Wat kan wel en wat kan niet? Natuurlijk bepaalt ieder dat voor zichzelf. We willen onze kinderen geen angst of schaamte aanpraten, maar wel leren dat er grenzen zijn. Met al die extremen zouden we bijna vergeten dat seks vooral iets heel moois is en leuk en bijzonder kan zijn. Dat is wat we willen dat onze kinderen (uiteindelijk wel) gaan ervaren. Om ervoor te zorgen dat onze zoons en dochters een goed seksueel (zelf)beeld krijgen, zijn openheid en eerlijkheid het allerbelangrijkste.

Zelf kom ik uit een gezin waar het onderwerp seks nauwelijks besproken werd. Bloot was niet gewoon bij ons thuis. Bij mijn eerste ongesteldheid hield mijn moeder een ongemakkelijk praatje. Toen ik met dertien jaar nog een zusje kreeg dat thuis geboren werd, wist ik echt wel hoe het zat. Maar hoe je je eigen seksualiteit ontdekt en wat er allemaal nog meer in de wereld ‘te koop’ is, moest ik zelf uitvinden. Op tv waren er alleen nog maar ‘keurige’ programma’s en de clips op MTV waren cult waarbij de rondborstige Samantha Fox al extreem was. Gelukkig was er de Yes (meidentijdschrift dat in 2010 opgeheven is). Daar stonden nuttige dingen in. Toch heeft mijn opvoeding zijn stempel gedrukt. Het heeft lang geduurd voordat ik me op mijn gemak voelde met mezelf, mijn seksualiteit en seksualiteit in het algemeen. Ik wil niet dat mijn zoon uit een boekje moet leren hoe je met een meisje of jongen naar bed gaat, wat orale bevrediging is, wat veilige seks is en wat een SOA is. Ik wil dat hij zich prettig voelt met zijn lijf en seksualiteit en zonder schaamtegevoel bij ons terecht kan met zijn vragen daarover.

Noem de dingen bij hun naam

Seksuele opvoeding begint volgens mij bij het benoemen van de dingen. Hoewel dat best lastig kan zijn. Want voor welke benaming kies je? Er zijn natuurlijk vele verschillende benamingen, maar de meesten hebben toch een andere lading dan wat er feitelijk mee bedoeld wordt. Zelf zeggen we gewoon piemel. Ondanks dat het voor meisjes wat plastischer klinkt, kies ik toch ook voor vagina. Plasser wordt ook wel eens gebruikt voor beide geslachten. Dat is echter een beetje eenzijdig, zeker in het perspectief van seksuele opvoeding. Wanneer je in de dagelijkse rituelen geslachtsdelen gewoon bij hun naam noemt, zal je kind leren dat het hele normale woorden zijn. Maar vooral ook dat het hele normale delen van zijn of haar lichaam zijn, waar je niet raar over hoeft te doen.

Maak gebruik van media

Wanneer je kind met vragen komt en met welke, heb je helaas zelf niet in de hand. Maar wel hoe je er mee omgaat. Ga ze niet uit de weg en geef een antwoord dat past bij de ontwikkeling van je kind. De ‘literatuur’ geeft aan dat een kort en duidelijk antwoord eigenlijk al voldoende is. Zelf maak ik graag gebruik van boekjes om antwoorden op lastige vragen te geven. De simpele uitleg en kindvriendelijke illustraties maken het verhaal toch makkelijker. Bovendien is het minder beladen om samen in een boekje te kijken, dan een ‘officieel’ gesprekje te voeren. Je kind kan dan ook zelfstandig nog eens er doorheen bladeren en op zijn gemakje alles laten bezinken. Het aanbod van boekjes over seksuele voorlichting in verschillende leeftijdscategorieën is enorm groot. Er is er altijd één die bij jouw opvoeding past, van heel serieus tot grappig en luchtig. Maar ook het nieuws kan een goede aanleiding zijn om een gesprekje aan te knopen. Bijvoorbeeld om te vertellen dat grote mensen niet zomaar aan je lijf mogen komen.

Iedere fase een passend antwoord

Eigenlijk gaat de seksuele ontwikkeling van kinderen heel geleidelijk. Als je als ouder daarin meegaat, valt het allemaal best wel mee. Tot mijn eigen verbazing gaat het mij heel goed af. Zoonlief was er vroeg bij. Hij was nog maar een jaar of vier toen hij me vroeg waarom de twee mensen in mijn favoriete soap zo aan het “wiebelen” waren. Hij wilde het ter plekke met mij uitproberen. Het eerste praatje over knuffelen en verliefd zijn, was een feit. Toe hij enige tijd later met een vriendinnetje ontdekte dat het lekker voelt als je over elkaars buik of rug wrijft, heb ik uitgelegd dat je dat alleen mag doen als je het allebei fijn vindt en alleen maar met kleren aan. (In je blootje stoeien is voor later als je groot bent.) Het alom bekende “waar komen baby’s vandaan?” kon ik nog de eerste keer nog afdoen met “Die komt uit mama’s buik als een papa en mama heel veel van elkaar houden.” Maar uiteindelijk kwam toch het onvermijdelijke “en hoe komt die er dan in?”. Dan komen het zaadje en het eitje aan de orde. De bijbehorende techniek, ging aan zijn voorstellingsvermogen voorbij. “Kan de piemel eraf dan?!”

Inmiddels is zoonlief ruim acht en weet hij wel hoe het zit. Hij weet ook dat ‘homo’ een geaardheid is en geen scheldwoord. Dat twee mensen van hetzelfde geslacht wel verliefd kunnen worden, maar geen kindje kunnen krijgen. Maar tongen is vies en dat zijn ouders misschien wel “ss-en”(lees: seksen), dat is raar. Nee seks, daar is hij voorlopig nog niet mee bezig. (Gelukkig!) Maar er af en toe grapjes over maken of gek doen, dat is wel leuk. En gelukkig kan dat bij ons. Vragen over seks kun je altijd stellen, ook al lijken ze nog zo gek.

Reacties
 • Wendy zei

  Hoi Silvia….weer een geweldig verhaal! Erg leuk om te lezen.

  Gr Wendy, mama van Mike M.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 3 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 3 maanden geleden
 • 12 minuten lezen