Waar ben je naar opzoek?

Dit is het kostbaarste ledikant ter wereld

1 minuut lezen Love2BeMama Love2BeMama
Dit is het kostbaarste ledikant ter wereld

Duurzaamheid is een speerpunt in onze samenleving. We praten wat af over het milieu en hoe we de wereld kunnen ‘redden’. Steeds meer mensen worden zich bewust van de opwarming van de aarde, de plastic soep en alle stoffen die in de lucht verdwijnen en wij weer inademen. Of we willen of niet: we moeten ons ontfermen over duurzaamheid en milieu zodat onze kinderen groot kunnen worden. Met het kostbaarste ledikant ter wereld kunnen onze kinderen letterlijk duurzaam slapen worden in een duurzaam ledikant.

Fossielvrije generatie

Afgelopen week is in Amsterdam het kostbaarste ledikant ter wereld onthuld. Op het eerste gezicht niet een ledikant waarvan je denkt dat het duur zal zijn. De waarde zit hem ook niet in het ledikant maar de waarde is bepaald door de manier waarop het is gemaakt. In het kader van duurzaamheid is dit bedje namelijk het allereerst fossielvrij geproduceerde ledikant ter wereld. Het staat symbool voor het ‘aan de wieg staan’ van een fossielvrij leven binnen één generatie.

Geen CO2 uitstoot

Het ledikantje is gemaakt zonder gebruik te maken van gas, olie of kolen. Hierdoor is in het gehele productieproces géén CO2 uitgestoten. Vandaag de dag lijkt dat onmogelijk maar met het maken van het ledikantje laten ze zien dat het wél mogelijk is, al hangt daar wel een flink prijskaartje aan.

Ambachtelijk gemaakt

Het ledikant is gemaakt van verschillende onderdelen die elk zonder gebruik van fossiele brandstoffen zijn gemaakt. Er is dus geen steenkool, gas of aardolie vervaardigd, verwerkt én vervoerd. Een aantal industrieën zijn uit Europa al volledig vertrokken en in sommige gevallen is er zelf teruggegrepen op ambachten die al op generaties overgedragen worden en nu dreigen te verdwijnen.

Het beddengoed is handgeweven, de Texelse wol kwam per zeilboot aan vaste wal. Het hout van het kinderbedje is afkomstig van een boom uit de Noordoostpolder, die met gebruik van groene stroom werd geveld, verzaagd en gedroogd. Voor het logo is zelfs het eerste staal ter wereld gebruikt dat met waterstof in plaats van cokes is gemaakt.

Het ledikant kost…

Het hele proces is 100% duurzaam maar daardoor ook erg kostbaar. Het ledikant is gemaakt in opdracht van Vattenfall; de energieleverancier die de ambitie heeft binnen 1 generatie fosielvrij te leven. Het is mogelijk, zo laat het ledikant zien, maar voor nu hangt daar een behoorlijk prijskaartje aan. Het ledikant kost namelijk 26.458 euro.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 2 weken geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 4 maanden geleden
  • 1 minuut lezen