Waar ben je naar opzoek?

De perfecte moeder bestaat niet!

2 minuten lezen athena Athena Hordijk
De perfecte moeder bestaat niet!

Hoi! Dit is Athena. Een 33-jarige moeder en thuismama van een zoontje van 3. Ik ben een échte moeder. Als in geen perfecte moeder. Vóórdat ik een kind had dacht ik wel dat het kon hoor, een perfecte moeder zijn. Mijn kind zou snel lekker doorslapen, niet mieren met eten en NOOIT driftbuien krijgen, want als je alles maar rustig aan zou pakken en duidelijk uit zou leggen kon je die dingen makkelijk vermijden. Dus niet. Ik ben erachter: de perfecte moeder bestaat niet.

Alles liep anders…

Mijn peuterpuber heeft er twee jaar over gedaan om zelf in slaap te vallen. Daarvoor lag ik elk slaapje anderhalf uur op de grond naast z’n ledikant en eindigde hij ’s avonds alsnog bij mij in bed. Het eerste anderhalf jaar at hij alles, daarna wilde hij tot voor kort niet eens meer proeven. En driftbuien? Heb je weleens ‘nee’ gezegd tegen een peuterpuber? Dat dus.

Het ‘perfecte moeder’ plaatje werd vervangen door de realiteit, want laten we eerlijk zijn, het is gewoon niet mogelijk om een perfecte moeder te zijn. Al zou je alle onderzoeken en alle adviezen naleven, alles is tegenstrijdig en het is niet haalbaar om alles op te volgen. Sterker nog, het is helemaal niet nodig om alles op te volgen, want als moeder ken jij je kind het beste. En als dat kwartje eenmaal valt zal er een hoop druk van je schouders af vallen.

Lees ook: Ik ben ‘die moeder’ die de iPad als oppas gebruikt

Bemoeienissen 

Hoeveel kritiek ik gehad heb omdat mijn zoontje ‘nog steeds’ bij mij in bed sliep, ik mijn zoon nog nergens heb laten logeren, en zelf ook geen weekendjes weg wil zonder m’n zoon. Als nieuwe wannabe-perfecte moeder kan je dan best wel eens gaan twijfelen van ‘doe ik het wel goed?’

En toen mijn kwartje viel; weet je wat ik toen dacht? Dat ik het verrekte goed doe. Ik heb een blij, gezond, lief, knuffelig mannetje die inderdaad het liefst z’n moeder in de buurt heeft. En wat ik daarvan vind? Gezond! En het bewijs van een goede band. 

Tegenwoordig verschijnen er zowat dagelijks nieuwe onderzoeken in de trant van; je kind heeft dit nodig, dit is het beste voor de ontwikkeling van je kind, zus of zo moet je vooral niet doen en als je dit of dat wel doet wordt je kind een gelukkig mens. Hmhm. 

Weet je waar kind en moeder gelukkig van worden? Als de moeder haar eigen intuïtie en moedergevoel volgt, en alle ongevraagde adviezen lekker links laat liggen. Moeder zijn leer je, en alleen jij kan dat leren, want een moeder kent haar kind het beste. Elke moeder is anders en elk kind is anders, niet zo gek dat iemand anders zijn opvoeding dan heel verschillend kan zijn van jouw opvoeding. 

Lees ook: Niemand haat maandagen meer dan een moeder

You can do this!

Dus mama’s, het is misschien niet zoals je van tevoren had verwacht. Misschien twijfel je aan jezelf omdat het allemaal nog nieuw is of je door alle goedbedoelde ongevraagde adviezen het bos niet meer ziet; kijk naar je kind. Is hij of zij blij? Vol buikje? Deelt kusjes en knuffels uit? Kijk daarnaar in plaats van de labels die anderen je misschien wel geven. 

Ben je volgens anderen een joggingbroek-moeder, een flesvoeding-moeder of een wanhopig-door-slaaptekort-moeder? Nee hoor, je bent gewoon een echte moeder. En als we verhalen willen horen over perfecte moeders, dan verzinnen we daarover wel een sprookje voor het bedtijdverhaaltje.

De perfecte moeder bestaat niet. Punt.

Photo by rawpixel.com from Pexels

Athena Hordijk

Ik ben Athena, getrouwd en thuisblijfmama van een jongeman.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 1 maand geleden
  • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 6 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 6 maanden geleden
  • 3 minuten lezen