Waar ben je naar opzoek?

De mislukte huisvrouw

3 minuten lezen Shirley
De mislukte huisvrouw
mislukte huisvrouw
Bron beeld: Love2BeMama

Eerlijk is eerlijk. Ik doe liever wat anders met mijn tijd. Maar soms moet er wel eens iets aan het huishouden gedaan worden. Helemaal in een huis met twee volwassenen, drie kinderen en twee katten lijkt het hier soms eerder op een kinderboerderij cq speeltuin. De klusjes die gedaan moeten worden zijn oneindig.

Favoriet klaagonderwerp

Waar je menig moeder over hoort klagen is de was. En dat is niet zonder reden. Kinderloos heb je echt meer dan voldoende aan je nacht- en weekendstroom. Met één kind moet er door de week ook wel eens gewassen worden. Als je dan, zoals wij, een drietal koters hebt zie je door de bergen was de vloer niet meer. Dagelijks staat de machine wel een keer aan.

Hoe gelukkig ben je als ouder als je voldoende kleding in de kast hebt liggen zodat ze minimaal een week door kunnen komen mocht het wassen eens niet lukken. Aan de andere kant heb je jezelf er alleen maar mee, want die berg was is veranderd in de Himalaya. Probeer die maar eens weg te wassen.

Mijn geluksmomentjes! Geluk zit hem in de kleine dingen van het leven…

​​In de kreukels

Sommige kledingstukken komen net zo gekreukt de was uit als ik ‘s ochtends mijn bed. Gladstrijken met de handen lukt niet. Hier moet grof geschut gebruikt worden. Zuchtend wordt het strijkgoed van die week verzameld waarbij ik me weer eens te meer afvraag waarom ik niet gewoon om de dag wat wegwerk. De tijdsbesteding over een week zal gelijk zijn, maar dan voelt het vast als een peulenschilletje. Nu zakt de moed me in de schoenen. De strijkplank zet ik neer en de strijkbout wordt gepakt.

Oeps!​

De zool van het strijkijzer ziet er niet helemaal fris uit. Waarschijnlijk heb ik een keer een print mee gestreken. Of laat ik nu eens volkomen eerlijk zijn, meer dan eens. Waar de ‘gelukte huisvrouw’ zo slim is om een theedoek te gebruiken bij prints, ben ik de mist in gegaan.

De handleiding van mijn 15 jaar oude strijkijzer heb ik nog, dat dan weer wel, en ik ga op zoek naar tips om het schoon te krijgen. Een spons zonder metaal of een zachte doek. Nou, die doek werkt niet, de spons ook niet. Heel voorzichtig gebruik ik de groene kant van een schuursponsje en langzaam zie ik het vuil eraf gaan. Maar wat is dat? In de gebruiksaanwijzing staat iets over ontkalken. Ik vraag me af wanneer ik dat voor het laatst gedaan heb. Of ik dat überhaupt ooit gedaan heb?! Kennelijk niet bedenk ik me beschaamd.​

Stap voor stap​

De stap voor stap uitleg ziet er duidelijk uit, dat moet ik ook kunnen. Ik druk en draai het anti-kalkstaafje en probeer het uit het strijkijzer te verwijderen. Het dopje komt eruit, evenals het veertje, maar het staafje zelf blijft zitten. In paniek kijk ik achterom naar de strijk-Kilimanjaro en terug naar de strijkbout. Serieus? Gebeurd mij dit nu echt?

Het zweet breekt me uit als ik probeer om te herstellen wat ik veroorzaakt heb. Veertje erin en dan net zo lang prutsen tot het dopje er weer op zit. Gelukt! Voorzichtig vul ik het ding met water en zet ‘m aan. Ik krijg geen schok, hij spuwt geen water, het strijkijzer doet precies dat wat moet. Een zucht van verlichting.

Als ik eenmaal aan het strijken ben bedenk ik me dat als dit apparaat al 15 jaar zonder kalkonderhoud doorkomt, hij de tijd dat hij het überhaupt nog doet ook wel zonder door zal komen. Bij zijn opvolger zal ik wel weer eens een nieuwe poging wagen.

Reacties
 • Inge Oomen zei

  Heel herkenbaar. Zes personen hier in huis en dus altijd bezig. Stond gisteren nog te kijken naar een megaberg was die weggevouwen moet worden. Sta er nu nog naar te kijken, wetende dat het buiten 16 graden en zonnig word en ik liever iets leuks ga doen met de kids.
  Zal toch eens moeten gebeuren…. gelukkig komt hier alles kreukvrij uit de droger. Strijken is dus niet nodig

 • Samantha zei

  Herkenbaar dochter van ruim 2,5 en een zoon van bijna 4 maanden. Wat een ramp die huishouding, om over de was maar helemaal niet te beginnen

  Mislukt? Nee, zeker niet! De kinderen krijgen alles wat ze nodig hebben en zijn gelukkig, net als manlief, hoewel die het liever wat opgeruimder zou zien, maar ook weet dat ik daar handen en zeker tijd tekort voor kom.

 • Femke zei

  Het wassen gaat nog wel, dat doet mijn man meestal (dus: was in de machine, wasmiddel erbij en aan). Maar dan. Het vouwen en opruimen van de schone was is mijn taak, en ik heb er zo’n hekel aan. Is de ene mand gevouwen staat de volgende al weer te schreeuwen… En waarom? Om het ‘s avonds opgevouwen in de kast te leggen en het de volgende dag weer eruit te halen. Zucht.

 • Merel zei

  Haha hier ook!
  Met drie kinderen zie je inderdaad de bodem van de wasmand niet meer. Wat een ellende! En ik moet eerlijk zeggen: het meeste strijk ik niet eens. Dat vouw ik direct uit de droger, dan is het nog warm en kreukt het niet zo ben blij dat er geen huishoudpolitie bestaat in elk geval!

 • daisy zei

  Jaja zo herkenbaar en ik heb er maar 1 *schaam* supeeleuk geschreven ook!

  • Niets om je voor te schamen! Weet je hoelang het duurde voor ik mezelf eens gewassen en aangekleed had bij mijn eerste? Laat staan dat die was op tijd gedaan werd 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over baby’s en opvoeden

Wanneer kan een baby zitten: Zelfstandig en in de wipstoel

 • 47 minuten geleden
 • 4 minuten lezen
Tieners & Pubers

Puber gedrag straffen: hoe kun je dit het beste doen?

 • 4 uur geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

3 jaar kleuteren: naar groep 3 of liever niet?

 • 6 uur geleden
 • 2 minuten lezen