Waar ben je naar opzoek?

Heb je de ‘ik-vind-er-wat-van-moeder’ al ontmoet?

3 minuten lezen Shirley
Heb je de ‘ik-vind-er-wat-van-moeder’ al ontmoet?

Natuurlijk had ik er al eens van gehoord. De diverse schoolpleinmoeders. De verschillende types. Op menig blog en forum waar kinderen centraal staan worden ze genoemd. Tot dit schooljaar was ik zo’n moeder die haar kinderen afleverde en maakte dat ze weg kwam. Door naar het werk. En die ene dag dat ik niet werkte had ik thuis altijd genoeg te doen.

Meer rust

Inmiddels is er wel iets veranderd. Op het moment dat ons Aapje naar school ging, ben ik thuis beland. Het betekent dat ik met meer rust in mijn lijf mijn kinderen naar school kan brengen. Ik hoef niet snel door. Ook tussen de middag wordt er alleen gebruik gemaakt van de overblijf als het niet anders kan. Was het vorig jaar normaal om over te blijven, nu is het een uitzondering. Diva en Boef vinden dat nog steeds heerlijk. Aapje vindt juist de uitzondering van het overblijven leuk, want dat is voor haar anders dan normaal.

Lees ook: Pas bevallen moeders liggen onder vuur op Instagram

Extra genieten

Ik sta vaker op het plein. Tussen de andere ouders. Heb meer contact, herken meer moeders en vaders dan ooit en leg de link met hun kinderen. Leuke gesprekken en contacten. In de wetenschap dat het echt de laatste keer is dat ik tussen de ouders van groep 1 sta voelt het ook echt anders. Ik geniet extra, omdat ik dat nooit zo heb kunnen doen toen mijn oudsten naar school gingen. Het feit dat alle drie de kinderen lachend aankomen en oprecht blij zijn mij te zien tijdens de pauze en aan het einde van de schooldag maakt mij blij en gelukkig.

Nog steeds heb ik altijd wel wat te doen thuis, maar even een kop thee drinken met een vriendin kan nu ook. En dat gebeurt. Soms even een uurtje, andere keren de hele ochtend tot het weer tijd is om de kinderen op te halen.

De ‘ik-vind-er-wat-van-moeder’

Toch ben ik inmiddels ook de keerzijde van de medaille tegen gekomen. De moeders met een oordeel, die dat niet onder stoelen of banken steken.
Jammer genoeg niet in je gezicht. Misschien juist niet, omdat ze weten dat je eigenlijk geen boodschap hebt aan hun oordeel. De wijze waarop ik dingen doe en zaken regel, verandert namelijk niet doordat een mede-moeder daar ‘iets’ van vindt. Meestal zijn mijn beslissingen met betrekking tot mijn kinderen namelijk doordacht en weloverwogen. Maar toch moet het oordeel uitgesproken worden, vindt de ‘ik-vind-er-wat-van-moeder’.

Als dit type moeder dan bij mij het zeer terechte idee krijgt dat ze tegen een muur praat, dan wordt de mening over mij, mijn kinderen en opvoed ideeën opeens gedeeld met mijn schoolplein-buurvrouw van dat moment. Hardop. Misschien in de hoop dat ik alsnog reageer? Ik heb geen idee.

Lees ook: Lieve ondernemende moeder; besteed jij jouw tijd wel goed

Diep ademhalen

Op dat moment zorgt het ervoor dat de betreffende schoolplein-buurvrouw zich uiterst ongemakkelijk voelt. Iets waar de ‘ik-vind-er-wat-van-moeder’ waarschijnlijk niet eens over nadenkt. Zo druk is ze op dat moment met mijn leven en keuzes. Maar het is wel iets dat ik vervelend vind. Vooral voor die ander. En hoe rustig ik op dat moment ook blijf, het irriteert mij. Wat geeft iemand het recht om over mij te oordelen en daar een ander mee lastig te vallen?

In gedachten relativeer ik. Neem vervolgens een paar diepe adem teugen. Hoe vervelend dan ook, het komt gelukkig bijna nooit voor. Dit is een uitzondering geweest. Ga ik vanuit. Daarbij leert het mij hoe ik niet wil zijn en doen.

Respect

Dus vanmiddag sta ik weer op het plein. Tussen de andere moeders en vaders. Luisterend naar hun verhalen over hoe zij dingen doen. Niet om te oordelen, maar gewoon uit interesse. En misschien om eruit te halen wat ik misschien zelf ook kan toepassen in mijn opvoeding en huishouden. Mochten ze willen weten hoe het bij mij thuis toe gaat, geen probleem. Ik vertel wel.

Respect voor elkaar als ouders. Ondanks mijn recente ervaring zit dat bij de meesten gelukkig wel goed. Dat is fijn en het geeft onze kinderen ook gelijk het goede voorbeeld.

Bron beeld: Pixabay

 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 2 maanden geleden
  • 12 minuten lezen