Waar ben je naar opzoek?

De horror van het nieuwe schooljaar

3 minuten lezen kesty-van-ree Kesty van Ree
De horror van het nieuwe schooljaar

Het nieuwe schooljaar is begonnen. Daar zitten ze dan: 34 kindjes van 8 jaar. Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. 34 kindjes. In hetzelfde lokaal als vorig jaar. Alleen toen waren ze met zijn de helft minder. Daar zitten ze dan, als sardientjes in een blikje. En wij de moeders, staan door het lokaal te gluren. Met pijn in onze buik, laten we onze bloedjes achter in een overvol lokaal. Een lokaal met 34 enthousiaste kindjes die allemaal hun verhaal van de zomervakantie willen vertellen. Aan één leerkracht. Dat kan dus niet. Daar is geen tijd voor met zo’n grote klas. 

Komt wel goed mevrouw…

En dat is een zin die ik de eerste weken van school heel vaak terug heb horen komen. Voor het eerst in de schoolcarrière van mijn dochter. En die zit nu in groep 5. Maar ik mag niet klagen. Ik mag blij zijn dat er een leerkracht is, krijg ik te horen. En ach zo groot is de klas toch niet? Dat het lokaal hier niet op berekend is, telt niet mee. Het komt vast wel goed. De leerkracht gaat er vol goede moed tegenaan en heeft er alle vertrouwen. Ze heeft er zin in! De moed zakt me in de schoenen. 

Maar tegelijkertijd komt mijn vechtlust boven! Ik klaag wel. Als het moet elke week weer opnieuw. Ik weet dat het onderwijs het zwaar heeft. Ik weet dat er voor de best mogelijke oplossing gekozen wordt. Ik weet dat we moeten roeien met de riemen die we hebben. 

Lees ook: Basisschoolkeuze: wat kies je?

Bedankt Den Haag

Maar waarom heeft de schoolstichting een apart en vooral duur kantoorgebouw nodig? Waarom heeft een nieuwe directeur van de overkoepelende stichting zoveel personeel nodig? Terwijl dit voorheen niet nodig was? Waarom gaat er zoveel geld de verkeerde kant op? Naar een overkoepelende stichting in plaats van naar de kinderen op de school zelf? Dit zal ik echt nooit begrijpen. In een land als Nederland zou onderwijs bovenaan de agenda moeten staan. In Den Haag en zou er goed toezicht moeten zijn op de organisaties die geld beheren. Dat dit niet zo is, vind ik onbegrijpelijk. 

En onze kinderen ‘zwemmen’ in een overvolle schooltuin. Zitten in lokalen met een koptelefoon op om zich te concentreren en komen misselijk en met hoofdpijn thuis van een schooldag omdat ze overprikkeld zijn. En dan moeten ze ook nog goed scoren op een CITO toets? Hoe dan? Wij als ouders moeten ons hier niet bij neerleggen. Nooit! Onze kinderen verdienen beter dan dit. Een leerkracht die er voor ze is, ze hoort en ze ziet. Een gezonde leeromgeving om zich goed te ontwikkelen. De tijd en ruimte voor een praatje tussen al het serieuze werk door. 

Lees ook: 10 tips om je kind (en jezelf) voor te bereiden op de basisschool

Weg met de lease auto en op de fiets naar school

Dus mevrouw de bestuurder, als u nu eens gewoon een kamertje als kantoor inricht op een van ‘uw scholen’ in plaats van zo’n peperduur kantoor met idem lease auto. En tig man personeel. Dan heeft  u ten eerste eens een realistisch beeld van hoe het echt gaat daar. U heeft tijd over, omdat u minder hoeft te vergaderen, dus kunt u mooi uw eigen notities uittypen. Als u nu ook nog de fiets pakt in plaats van de lease auto, heeft u uw dagelijkse beweging ook al gehad. En al die besparingen, kunt u dan mooi weer terugsturen naar de scholen. In het belang van goed onderwijs. En echt mevrouw de bestuurder, het kan echt. Uw voorganger deed het ook zo. 

Een win-win situatie voor iedereen toch?!
Wat zegt u ervan, mevrouw de bestuurder? 

Kesty van Ree

Ik ben Kesty en ben 45 jaar, samenwonend in een dorpje een klein stukje onder Amsterdam. Ik heb een prachtige dochter van 8 jaar en twee bonuskids van 14 en 16. Sinds 2015 leef ik met de onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Voor mij betekent dit vooral een energiebeperking en overgevoeligheid voor prikkels. Ik ben dol op schrijven, zoveel mogelijk tripjes maken, sinds dit jaar ook op kamperen, yoga, fotograferen en mediteren. Hoe ik dit alles combineer met het drukke leven als
huismanager, moeder, partner en levensgenieter, deel ik graag met jullie. Altijd met een positieve, nuchtere en humoristische insteek.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Hoe ga je om met zwangerschapsdiscriminatie?

  • 2 dagen geleden
  • 4 minuten lezen
Blogs over zwanger worden & zwangerschap

Mama’en: zorgen voor jezelf rondom het moederschap

  • 5 dagen geleden
  • 8 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Moeder van gepeste Suze deelt hartverscheurend bericht

  • 6 dagen geleden
  • 3 minuten lezen