Waar ben je naar opzoek?

De 7 zonden van de perfecte moeder

2 minuten lezen Nikolien
De 7 zonden van de perfecte moeder

Als moeder zijn we geneigd heel wat eisen aan onszelf te stellen en de lat erg hoog te leggen. Na de geboorte van mijn dochter werd ik geconfronteerd met aardig wat onrealistische verwachtingen en ideeën die ik had over hoe ik mijn rol als moeder zou gaan inkleden. Natuurlijk verdient mijn dochter het allerbeste en wil ik de allerbeste moeder voor haar zijn. In de afgelopen 2,5 jaar ben ik echter tegen een aantal pijnpunten aangelopen en zijn er zonden die ik heb begaan, waardoor ik ben gaan inzien dat ik geen perfecte moeder ben. Ik biecht ze graag hieronder aan je op.

Ik biecht mijn 7 zonden op

 1. Nee zeggen en grenzen stellen: Ik vind  het moeilijk om niet overstag te gaan als mijn dochter met grote waterige ogen en een trillipje naar me kijkt en ik het gevoel heb mijn kind teleur te stellen. Maar ik stel mijn grenzen, zeg nee en houd moedig stand ondanks de dikke tranen dat dat oplevert.
 2. Mijn to-do list niet afvinken: Ik vind het niet erg dat ik geen superwoman ben en dus geregeld mijn plannen moet bijstellen, afspraken moet afzeggen, prioriteiten moet stellen en nee moet zeggen. Dat aan het einde van de dag mijn to-do list nog even lang is als aan het begin van de dag, zonder me hierover schuldig te voelen.
 3. Keuzes maken die niet direct mijn kind direct ten goede komen maar mijzelf wel: Niet als eerste aanmelden als luizenmoeder voor school, niet elke week op school langskomen als voorleesmoeder, schoonmaakmoeder of evenementenmoeder, maar er de voorkeur aan te geven mijn eigen ambities vorm te geven op het moment dat dochterlief onder de pannen is.
 4. Toegeven ergens niet in uit te blinken: Ik geef het eerlijk toe: ik ben een ramp in het huishouden en ik laat water nog aanbranden in de keuken. Ik ben gewoon niet in alles goed. En ik ben daar tevreden mee en doe er mijn best niet voor hier perfect in te worden. Papa kan wel heel goed koken en voor het huishouden zijn er ook andere oplossingen te vinden.
 5. Liever lui dan moe zijn: Hoe heerlijk is het als ik mijn kind naar oppas, school of opvang heb weggebracht om even te genieten van een moment voor mijzelf, van even lekker helemaal niets doen en ook niets van mijzelf te hoeven. Me-time is ook heel belangrijk.
 6. De drie R-en laten varen: Vaarwel Rust, Reinheid en Regelmaat. Ik accepteer dat de regelmaat op sommige dagen ver te zoeken is, dat de routine er soms niet in zit en dat mijn kind (of ik) soms net wat minder slaapt en uitrust dan dat ik zou willen. Ik accepteer ook dat mijn dochter wel eens met ongekamde haren, kleverige vingers en jamvlekken op haar trui de deur uit gaat (en ikzelf soms ook).
 7. Chaos omarmen: Ik aanvaard dat mijn huis er niet uit ziet als een VT Wonen interieur, dat kindlief mijn domein heeft ingenomen en dat overal waar ik kijk speelgoed slingert en kruimels liggen. Ik stap met alle gemak over rommel heen en merk niet eens dat als dochter naar bed is BabyTV nog steeds aan staat. Waarom zou ik mij hierover druk maken als morgen de chaos toch opnieuw compleet is?

Ik ben erg benieuwd naar jouw zonden als perfecte moeder. Biecht jij ze aan me op?

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

 • 1 maand geleden
 • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 6 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 6 maanden geleden
 • 3 minuten lezen