Waar ben je naar opzoek?

Daar lig je dan met je goede gedrag…

3 minuten lezen Shirley
Daar lig je dan met je goede gedrag…

Vroeg geboorte ziekenhuis

Na een mooie 20 weken echo staat niets ons meer in de weg om vol te genieten van deze derde, en waarschijnlijk laatste, zwangerschap. Tot het moment dat ik midden in de nacht wakker word…

Maandag, 4 juni – 23 weken en 2 dagen

04:00: Ik word wakker met het idee dat in mijn bed plas. Op weg naar de badkamer verlies ik nog meer vocht. In de badkamer ga ik snel zitten op de wc en zonder het licht aan te doen zie ik een hele donkere plek in mijn onderbroek. Gelijktijdig met het besef dat het heel erg mis is doe ik het licht aan en voel ik het bloed uit mijn lichaam stromen…

Terug op de slaapkamer maak ik mijn man wakker met de woorden “Ik moet de verloskundige bellen”. Korte uitleg over het waarom, maandverband om en naar beneden. Ik bel naar de verloskundige en die komt er snel aan.

04:30: ‘Annie’ heeft goede harttonen en is actief. Door de hoeveelheid bloedverlies krijg ik twee keuzes. Of afwachten tot morgenochtend en dan een echo bij de verloskundige, of door naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Mijn voorkeur gaat uit naar het WKZ en we kunnen daar gelukkig terecht. Zodra de oppas voor Diva en Boef er is vertrekken wij.

06:00: In het WKZ aangekomen mag ik naar de verloskamers. De gynaecoloog komt met een mobiel echo-apparaat de kamer op. Bij het maken van de echo kan hij echter niets met zekerheid zeggen. Wel waarschuwt hij ons. Als zijn vermoedens juist zijn is het geen positief verhaal. Een echo door een ervaren echoscopist is noodzakelijk.

09:00: Ik verhuis naar een eenpersoonskamer op de afdeling perinatologie. Samen wachten we en om half twaalf wordt ons geduld beloond. De echoscopiste voert de echo uit en besluit al snel haar supervisor om zijn oordeel te vragen. Onze ‘Annie’ blijkt te zwemmen tussen de stolsels en het bloed. De binnenste en buitenste vliezen zijn losgeraakt van elkaar.

Bloed kan de baarmoeder prikkelen en voor weeënactiviteit zorgen. Bloedverlies kan ook het breken van de vliezen veroorzaken. Mijn inmiddels duidelijke “niet-pluis-gevoel” schiet door naar paniek! Met 23 weken en twee dagen zijn dit geen goede berichten.

Eenmaal terug op de afdeling volgt het artsbezoek. De uitslagen zijn helder maar zonder zekerheid. De placenta bloed. Waarom? Zal het ophouden? Hoeveel bloed ga ik nog verliezen? Er zijn veel vragen, maar bijna geen antwoorden. Wat zeker is, is dat ik voorlopig in het WKZ moet blijven. In eerste instantie ben ik nog zo naïef (of koppig) om te denken dat het maar voor twee nachtjes of zal zijn. Het bloeden is inmiddels gestopt, dus waarom zou ik, als de situatie zo blijft, niet naar huis toe mogen?

Manlief gaat naar huis met de afspraak om ’s avonds met de kinderen langs te komen. Als het zover is praten we over algemeenheden en beantwoorden we de vragen van Diva en Boef zo goed en kwaad als we kunnen. Het is zo fijn om ze gewoon bij me te hebben, als is het maar voor een uur.

Met kussen en knuffels nemen we afscheid en dan… Ben je alleen…

Nog een film kijken. Tussendoor even contact met mijn man over hoe het gaat en de dag van morgen doorspreken. Na het gesprek kijk ik de rest van de film. Mijn ogen zakken dicht. Ik heb me zo druk lopen maken vandaag, Ik mis mijn vader en heb hem gevraagd over ons te waken. Dit moet toch goedkomen?!

Facebook, 4 juni 2012:

“Daar lig je dan met je goede gedrag in het WKZ. Straks een gesprek met de gyn. Voorlopig veel onduidelijkheid en onzekerheid. Het lijkt vooralsnog een kwestie van afwachten. Hopelijk blijft de kleine meid nog heel wat weekjes bij mama. #duimendraaien”

De komende weken lees je meer fragmenten ​uit het dagboek van Shirley.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 6 dagen geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 7 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 3 maanden geleden
  • 1 minuut lezen