Waar ben je naar opzoek?

Coronavirus: Haal je kinderen van de straat!

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Coronavirus: Haal je kinderen van de straat!

Toen afgelopen zondag duidelijk werd dat alle horeca, sportverenigingen en scholen dicht zouden gaan zit de schrik om het coronavirus er flink in. Het voelt een beetje alsof ons dagelijks leven is stopgezet en onze kinderen zitten nu dus, onverwacht, drie weken thuis.

Buitenspelen met afspraken

Met twee (energieke) kinderen die op dag een al tegen een muur aanlopen is het logisch dat mijn oudste op een dag best even buiten mag spelen. Echter werden er op zondagavond al afspraken gemaakt in de buurtpreventieapp om te zorgen dat ook buitenspelen op een coronaproof manier gebeurt. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn, toch?

Wat doen al die kinderen op straat?

De goede voornemens bleken echter niets anders dan voornemens, want de volgende (zonnige) dag, was het afgeladen vol op straat. Kinderen stonden in groepjes, speelden pakkertje en zelfs kinderen uit omliggende flats en wijken waren de hele dag buiten. Zonder toezicht of met enig idee wat er speelt of dat het belangrijk is om voorzichtig te zijn. Bijna dankbaar naar buiten getrapt door ouders die (het net zoals ik) niet bepaald zien zitten om drie weken opgehokt te zitten.

Nu ben ik normaal gesproken helemaal voor wat outdoor-pret. Sterker nog: in iedere andere situatie had ik het aangemoedigd. Zeker met lekker weer. Nikste ophokken en X-boxen, maar gewoon met je kont naar buiten. De ‘natoer’ in, lekker smerig worden en weerstand opdoen.

De scholen zijn niet voor niets dicht!

Maar ik hoef denk ik niet uit te leggen dat we niet met ‘normaal gesproken’ te maken hebben. Dat de scholen niet voor niets gesloten zijn, dat het dus NIET de bedoeling is dat er tientallen kinderen op een kluitje staan in de speeltuin.

Desondanks blijven er eenzelfde soort berichten binnenstromen. Groepen hangjeugd, grote getalen kinderen op een plek en zelfs ouders die doodleuk een gezinsuitje naar de Ikea plannen omdat er ‘anders niets is te doen’. Iets wat even klote, maar precies de bedoeling is omdat ueh… Niemand bepaald zin heeft om besmet te raken met het coronavirus misschien?

We zitten thuis omdat het noodzakelijk is en het is, hoe vervelend ook: het is geen tussendoor geplande schoolvakantie.

100+ binnenactiviteiten voor kinderen van de basisschool

Daar zitten we dan; de komende drie weken in en om huis met de kinderen. Geen zwembad, indoor speelparadijs of dierentuin waar we naartoe kunnen. Als je pech hebt moet je ook nog thuiswerken mét kinderen. Hoe ga jij deze…

  • Linda Bosscher

Begrijpen we het niet?

Dus ouders, laat je kinderen vooral lekker buitenspelen. De buitenlucht is gezond en nee; niemand wordt blij door drie weken op elkaars lip te zitten. Zeker de kinderen niet.

Maar wees ook verstandig. Houd je kinderen extra in de gaten, vertel dat ze even bij elkaar op afstand moeten blijven, zorg dat ze regelmatig even hun handen komen wassen en houd je kinderen ALSJEBLIEFT binnen als ze ook maar een beetje ziekig zijn. Want (hoe bizar ook) de snottebellen vliegen je tijdens het buitenspeeluurtje gewoon nog om de oren.

Het is, hopelijk, nog 2,5 week afzien en dan kunnen ze gewoon weer lekker kauwgum van de straat afvreten. Zoals de kleine viezerikjes normaal gesproken doen.

Photo by Janko Ferlic from Pexels

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Kids & Media

Waarom een tablet in huis onmisbaar is

  • 7 dagen geleden
  • 3 minuten lezen
Kids & Media

Waarom een Nintendo Switch Lite een goede keuze is!

  • 1 week geleden
  • 3 minuten lezen
Relatie & Seks

Een avondje uit met bulletvibrator van Rocks-off

  • 1 week geleden
  • 4 minuten lezen