Waar ben je naar opzoek?

De CliniClowns zijn jarig en wij mochten op hun feestje komen!

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
De CliniClowns zijn jarig en wij mochten op hun feestje komen!

Op de trap van Loods 6 in Amsterdam staan twee clowns. De één speelt op een klein gitaartje en de ander slaat een trommel. Als we aan komen lopen, kijken ze ons vriendelijk, lachend aan en verwelkomen ze ons naar binnen. Dit zijn geen gewone clowns, maar CliniClowns. Al 25 jaar zetten de CliniClowns zich in voor zieke kinderen om ze even hun ziekte te laten vergeten en zich even gewoon kind te laten voelen. En in die 25 jaar hebben ze ruim 1,2 miljoen kinderen op weten te vrolijken!

Bij binnenkomst trekken de clowns ons witte, plastic overtreksloffen aan. Het ziet er een beetje raar uit, maar iedereen heeft ze aan. De directeur, de presentator, andere gasten en wij dus ook.

Alleen maar lol

Als de clowns al stuntelend de deuren voor het publiek opengooien, zien we daarachter het pop-up museum verschijnen. Sportpresentator Jack van Gelder, die al 17 jaar een nauw betrokken ambassadeur is van de CliniClowns, vertelt vanaf een klein podium wat de CliniClowns voor hem zo bijzonder maakt. Er mogen een paar kinderen naar voren komen. Luca (4) komt al stampvoetend met grote passen op het podium. Hij heeft er veel plezier in! “Ben je een clown?” vraagt Jack. “Nee, onweer!” roept het jongetje het gierend uit. Wat een verbeeldingskracht! Robin (11) vertelt aan Jack dat ze genezen is van leukemie. Ze vertelt dat de CliniClowns haar in die tijd zo vaak aan het lachen hebben gemaakt. “Heb je ook wel eens met ze gehuild?” vraagt Jack. “Nee.” Antwoord ze resoluut. “Ze maakten me alleen maar blij!”

Museum Der Verbeelding

Dan nodigt Jack iedereen uit om het museum in gaan. Als openingshandeling zwemmen we met z’n allen tussen zwembadlijnen door denkbeeldig het museum in. En dat is waar het om gaat bij de CliniClowns; verbeelding. Een ontmoeting met een CliniClown betekent niet alleen vrolijkheid, maar kinderen ervaren ook minder stress en angst. Het geheim daarvan is de kracht van verbeelding. En om het 25 jarig bestaan te vieren, hebben ze voor drie dagen het “Museum Der Verbeelding” geopend.

Binnen in het museum wordt een ziekenhuisbeddenrace nagespeeld om de ervaring van een kind mee te krijgen die in het ziekenhuis ligt. Bij het accordeon kampvuur lezen de CliniClowns de kinderen voor. Als we door lopen zien we op de muur een wolkje met tekst. ‘Je hebt nu sloffen aan, maar dat zijn geen sloffen. Dat zijn wolkjes. En op die wolkjes zweef je weg. Voel maar.’ Ah, vandaar! Mooi gevonden!

In de mooi opgezette ruimte is vanalles te zien en te beleven. Er is een audio douche, er zijn doorlopende workshops en ook is er een neusvrije zone. Want de Cliniclowns zijn natuurlijk ook gewone mensen. Dat wordt duidelijk als ze de neus af hebben. In deze ‘neusvrije zone’ kun je met de clowns gewoon als mens praten.

Als je verder het museum in loopt, kom je een immens grote ansichtkaart tegen. Groeten uit Scheveningen staat voorop. Op de achterkant staat er een prachtig verhaal van clowns die in een verzorgingstehuis in Groningen de demente mevrouw Medema bezochten. Ze maakten van haar bed een piratenschip en voerden samen met haar door de kamer als piraten op jacht naar de schat. Wat een verassing! Niet alleen de verbeeldingskracht van kinderen wordt door de CliniClowns aangesproken, maar ook die van ouderen!

In dit museum mocht ik zien wat een geweldige organisatie de CliniClowns eigenlijk is. Hoeveel de clowns met hun lach kunnen betekenen voor kinderen, ouderen en hun familie. En als moeder weet ik maar al te goed hoe belangrijk die lach op hun gezichten is!

De kracht van verbeelding

CliniClowns bestaat 25 jaar. Dankzij de steun van onze donateurs, actievoerders en vrijwilligers konden duizenden zieke en gehandicapte kinderen voor eventjes ontsnappen aan hun situatie. En toverden de CliniClowns met hun verbeeldingskracht ziekenhuis kamers om tot aquaria en bedden tot racewagens. Een beetje verbeelding doet wonderen.

Wil jij meer weten over wat de kracht van verbeelding is en wat dat met kinderen deed? Lees de persoonlijke verhalen van kinderen hier.

Lees ook: Opvoeden met tips van de CliniClowns (ook jij kunt het!)

Wil je de verjaardag van de CliniClowns ook met ze meevieren en de kracht van verbeelding ervaren? Het museum is vrij toegankelijk op 17 , 18 en 19 november van 10:00-16:00 uur in de Bagagehal/Loods 6, KNSM-laan 143 in Amsterdam.

Tijdens mijn bezoek heb ik een mooi gesprek gehad met Jack van Gelder, CliniClown Boem en CliniClown Bidoe. Wil je mijn beleving zien en de gesprekken horen? Kijk dan binnenkort naar de exclusieve vlog op het YouTube kanaal van Love2BeMama!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 3 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 3 maanden geleden
  • 12 minuten lezen