Waar ben je naar opzoek?

Betaald afkicken van roken voor zwangeren! Serieus?

2 minuten lezen Shirley
Betaald afkicken van roken voor zwangeren! Serieus?

Op mijn Twitter tijdlijn zie ik een serie berichten voorbij komen. Of beter gezegd, één  bericht vanuit meerdere nieuwsmedia belicht. Betaald afkicken voor zwangeren. Ik lees het en val even stil. Ik vind er wat van. Ik vind er heel wat van.

> Lees ook: Zwanger en roken? Moet je lekker doen!

Stoppen

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat ik gestopt ben met roken. En daarvoor was ik al eerder eens bijna vijf jaar gestopt. Ik kan met eer en geweten zeggen dat ik tijdens mijn zwangerschappen absoluut niet gerookt heb. Vanzelfsprekend vind ik dat.

Dat dat niet voor iedereen geldt heb ik tot op zekere hoogte begrip voor. Iedereen moet doen wat hem of haar goeddunkt. Dat je daarmee de gezondheid en groei van een kwetsbaar kindje kan beïnvloeden zal wel een bewuste keuze zijn. Want het helemaal stoppen met roken is te moeilijk. Je bent waarschijnlijk wel geminderd en zo zullen er nog legio redenen zijn.

Wie ben ik om daarover te oordelen?

Maar…

Als ik dan zo’n artikel lees, dan oordeel ik wel. Sterker nog, ik word er kwaad om.

Vrouwen die wel van de sigaretten af weten te blijven als ze ervoor betaald krijgen en het hen ten goede komt. Maar diezelfde vrouwen vinden het kennelijk onmogelijk om de sigaretten links te laten liggen als het ‘alleen maar’ ten goede komt van hun ongeboren kind.

Juist dat maakt dat ik oordeel. Als moeder zijnde zijn mijn gevoelens ten opzichte van mijn kinderen zonder enige twijfel. Alles doe ik om ze te beschermen en een zo goed mogelijk leven te bieden. Als dat zou betekenen dat ik moet stoppen met drinken van lightproducten, alcohol, roken, lekker eten of wat dan ook. Dan doe ik het. Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar zolang als het nodig is.

Dit doe ik uit een vorm van onvoorwaardelijke liefde.

Onvoorwaardelijke liefde

Als die onvoorwaardelijke liefde dan niet voor elkaar kan krijgen dat je stopt met roken, al is het maar voor negen maanden. En als een geldelijke vergoeding wel voldoende motivatie geeft om te stoppen met roken. Wat maakt dat dan van je? In mijn ogen niets meer of minder dan een geldwolf. Iemand die alles over heeft om er zelf beter van te worden. En dat… dat vind ik triest en maakt dat ik oordeel.

Begrijp me goed, als ex-roker, ben ik altijd voorzichtig met mijn uitspraken tegenover rokende mensen en ouders in het bijzonder. Als gestopte roker weet ik dat, zelfs na vijf jaar, de volgende sigaret nog steeds op de loer ligt. Ik wil niet afgeschilderd worden als ‘die zeikerd’ echter in dit geval denk ik dat een uitzondering op deze regel gerechtvaardigd is.

Het is te belachelijk voor woorden dat vrouwen betaald moeten worden om ze te motiveren het allerbeste voor hun (ongeboren) kind te doen. Als moeder zijnde zou dit natuurlijk moeten zijn.

Nou… kom maar op met de reacties!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

  • 1 week geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

  • 1 week geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 3 maanden geleden
  • 1 minuut lezen