Waar ben je naar opzoek?

Auto-immuunhepatitis ziekte: Ik was schoon maar niet echt beter…

3 minuten lezen Kelly Wildschut Kelly Wildschut
Auto-immuunhepatitis ziekte: Ik was schoon maar niet echt beter…

Ik zit in de wachtkamer van het AMC Ziekenhuis als er een jonge co-arts mijn achternaam noemt. Hij speurt de wachtkamer af die vol zit met mensen die veel ouder zijn dan ik. Op het moment dat ik op sta krijgt hij een enorme glimlach op zijn gezicht en schudt mij de hand met de opmerking dat hij nu nog blijer is dat hij degene is die mij iets mag gaan vertellen… Ik was schoon van mijn auto-immuunhepatitis ziekte.

Snel loopt hij naar zijn kantoor en voor ik kan gaan zitten draait hij het beeldscherm van de computer voor hem naar mij toe en kan zijn enthousiasme bijna niet bedwingen. Na jaren ‘een bijzonder geval’ in de negatieve zin te zijn geweest ben ik dat vanaf vandaag op een hele positieve manier!

IK BEN SCHOON!!!

Ik heb een auto-immuunhepatitis ziekte

Ik heb een auto-immuunhepatitis ziekte. Auto-immuunhepatitis (AIH) is een auto-immuunziekte die leverontsteking veroorzaakt. Hepatitis betekent ontsteking van de lever. Dit ontstaat doordat mijn afweersysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet en deze aanvalt. Mijn lichaam maakt antistoffen aan tegen de eigen levercellen en valt mijn eigen lever aan. Mijn levercellen raken beschadigd en er ontstaan ontstekingen in mijn lever.

Auto-immuunhepatitis is een chronische vorm van hepatitis, dat wil zeggen dat er sprake is van een langdurige ontsteking. Op den duur kan dit leiden tot vorming van littekenweefsel in de lever met als eindstadium levercirrose. Hierdoor kan de lever niet goed meer functioneren. Uiteindelijk kan dit leiden tot leverfalen, de werking van de lever is dan onvoldoende.

Feestdag!

Mijn lever vertoont geen verhoogde waardes meer en ik mag eindelijk gedag zeggen tegen alle zware medicatie die ik jarenlang heb moeten slikken. Vol ongeloof en blijdschap gaan mijn vriendin en ik in het restaurant thee drinken. Daarna bel ik mijn kinderen op en mijn oudste zoon gilt het uit van blijdschap. Met zijn 8 lentes jong is hij op zijn fiets gesprongen en is naar al mijn vriendinnen gefietst en ze uitgenodigd voor een surprise party bij ons thuis. Het werd een dag om nooit meer te vergeten! Elk jaar vieren wij dan ook dat ik nog steeds schoon ben op 31 januari.

Halfjaarlijkse testen

Elk half jaar worden mijn kinderen en ik getest of alles nog steeds rustig is en zij ook niet ziek zijn. En elke keer vieren wij dat met een heerlijk avondmaal waarin we alle drie iets lekkers mogen kiezen en uiteraard taart als toetje. 

De laatste test was in december. Mijn kinderen hoeven nu nog maar eens per jaar, dus ik ging alleen. Eigenlijk wist ik dat het iets minder kon zijn vanwege de antibiotica kuur die ik net had gehad, maar dat trekt na een weekje weer bij. De waardes waren inderdaad iets verhoogd dus de test zou na een aantal weken weer herhaald worden. Vol goede moed ging ik weer bloedprikken. Inmiddels zijn we een aantal testen verder en weet ik dat we dit jaar niet zullen vieren dat ik nog schoon ben.

Ik was niet echt beter…

Het voelt als semi verdoofd zijn. Die ziekenhuis periode zou ik niet meer in gaan, en nu begint het de aankomende maanden weer opnieuw. Ik voel het vertrouwen in mijn lijf, die ik net begon terug te vinden, langzaam uit me druppelen. Het besef dat ik alleen maar schoon was en niet echt beter komt steeds meer bij me binnen. 

Ik voel me boos, geïrriteerd maar stiekem ben ik gewoon bang voor wat er komen gaat.

Waar zijn mijn goede voornemens?

En toch voel ik me ook trots dat ik mijn lijf inmiddels misschien juist wel heel goed ken en dat ik heel snel actie ondernomen heb en het nu nog maar relatief kleine verhoogde waardes zijn in plaats van de slechte cijfers van het verleden. Nog meer besef ik mij dat ik weer in die bewuste valkuil ben getrapt van zorgen voor anderen en weer werd geleefd de afgelopen jaren, hoewel ik die bewuste 31 januari 2017 zo blij was met een nieuwe toekomst die mij gegeven was. 

Ik ga het leven vieren

Ondanks alle onderzoeken die nu gaan plaatsvinden, of zoals mijn partner zegt; mijn APK, ga ik leren om meer aan mijzelf te denken en eindelijk mijn lijf te laten revalideren zoals het verdient. Dit jaar word ik 40 en daar ben ik mega blij mee, en bij deze ga ik mijzelf beloven dat ik elke dag tot mijn verjaardag iets leuks voor mijzelf ga doen, want dat ben ik waard!

Wat zou jij jezelf kado doen? Al is het maar een paar minuten per dag? Ik hoop dat je jezelf dat kado ook gaat geven en dat je straks terug kan kijken op een prachtig 2020!

Kelly Wildschut

Ik ben Kelly: alleenstaande moeder van twee zonen van 5 en 11 jaar oud. Sinds kort heb ik een vriend met een relatie op afstand en een bonuszoon van 12. Ook ben ik mantelzorger van mijn oudste zoon en dat is zwaar en mooi tegelijk. Het zorgt voor diversiteit in mijn week. Als ik tijd over heb ga ik graag naar de spa, lees ik boeken en ik hou van fotograferen. Ook schrijf ik nog blogs voor de Hersenstichting over de ziekte van mijn zoon.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 1 maand geleden
  • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 6 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 6 maanden geleden
  • 3 minuten lezen