Waar ben je naar opzoek?

Alsjeblieft geen wit!

2 minuten lezen Shirley
Alsjeblieft geen wit!

Het lijkt wel of mijn lichaam zich gereset heeft na mijn zwangerschappen. En elke keer met een iets ergere uitkomst als wat het voor die negen maanden was. De hormonen hebben meer weg van hormonsters en ook na het ontzwangeren blijven ze eens per maand vrolijk rond zoeven.

Een gevolg is: menstruaties die de gemiddelde duur ernstig overschrijden en beduidend heftiger zijn dan het ‘gemiddelde’ eierdopje bloedverlies? Laten we het erop houden dat ik geen, maar dan ook echt géén, witte broek aan zal trekken. Ik heb ontzettend van last van een heftige menstruatie…

Wat kunnen we eraan doen?

Dat was dé vraag aan de huisarts. Want het idee dat dit mijn voorland zou zijn voor de aankomende 15 tot 20 jaar maakte bij voorbaat al dat de moed me in de schoenen zonk. Ik wilde een oplossing. Het liefst een kant-en-klare, nergens-meer-last-van, oplossing. Uiteraard is die er niet en ga je het hele traject door.

Opeens zat ik dus weer aan de pil. Toen deze qua nut achterbleef was een tweede stap het Mirena spiraal. Met een eerdere, onsuccesvolle, ervaring zat ik daar niet echt op te wachten. Maar als je wanhopig genoeg bent grijp je elke mogelijke oplossing met beide handen aan.

>> Lees meer: Anticonceptie: De Mirenaspiraal.

Effect

Het geeft inderdaad effect zo’n spiraal. Maar het gewenste effect? Nauwelijks. Voor mij geld dat mijn lichaam nog verder ontregeld is, ik last heb van rare bijwerkingen. Uiteindelijk dus niet het beoogde resultaat.

Een vervolgbezoek aan de gynaecoloog levert als optie een NovaSure behandeling op. Heel simpel gesteld; het wegbranden van het baarmoederslijmvlies. Alleen geschikt voor vrouwen zonder kinderwens aangezien er daadwerkelijk schade toegebracht wordt. Zwanger worden kan niet meer na deze behandeling zonder enorme risico’s, maar aangezien mijn gezin compleet is, is dat mijn laatste zorg.

Eigenlijk ben ik te jong. Maar door alle problemen die ik ervaar gaat de gynaecoloog akkoord. Gelukkig maar aangezien de hele situatie me inmiddels beperkt in mijn doen en laten. Spontaan gaan zwemmen met mijn kinderen is er bijvoorbeeld al niet meer bij.

Mijn leven oppakken

Snel, heel snel, zal de behandeling al plaats gaan vinden. Vind ik het eng? Ja, absoluut. Maar ook noodzakelijk en dat maakt dat ik ernaar uitkijk. De behandeling biedt geen garanties, maar toch heb ik vertrouwen dat het zijn werk gaat doen. En kijk ik uit naar het moment dat ik mijn leven weer op kan pakken. Volgend jaar zomer zal ik, hopelijk zonder schroom, een spierwitte broek aantrekken!

>> Herken je je in mijn verhaal? Kijk dan ook eens op Hevig bloedverlies.

Reacties
 • Dominique zei

  Hallo,
  Ik herken veel in je verhaal.
  Ik zelf heb de ingreep nog niet zolang geleden ondergaan namelijk 10 september.
  En tot nu toe gaat het goed. Ik vloei een stuk minder.
  Ik hoop dat het jou ook goed vergaat.
  Met vriendelijke groet
  Dominique Klinkum

 • Sam zei

  Herkenbaar verhaal. Mijn menstruatie werd ook steeds erger en heftiger, eigenlijk wist ik niet beter dus ik dealde er maar mee. Totdat ik mijn verhaal vertelde bij een uitstrijkje en bleek dat het niet zo normaal was als dat ik dacht. Je hoort veel vrouwen over een zware menstruatie, dat mijn hele leven soms meer dan een week stil lag was voor mij heel normaal geworden.
  Er volgde veel afspraken met gynaecoloog e.d. Uiteindelijk waren er nog 2 opties: NovaSure of een hysterectomie. Omdat bij de NovaSure niet voor de volle 100% zeker is dat het slijmvlies terug komt en ik dus weer terug bij af ben heb ik gekozen voor de hysterectomie. Eigenlijk veel te jong (31 en ‘maar’ 1 kind) maar na veel gesprekken, zo wilde de gyneacoloog ook met mijn man spreken, werd dan uiteindelijk akkoord gegeven.
  De beste beslissing die ik ooit heb genomen, nooit een moment spijt van gehad. Ik heb het gevoel weer grip te hebben op m’n leven, te kunnen gaan en staan waar ik maar wil, spontane afspraken te maken, zonder zorgen op vakantie te kunnen en dus genieten van m’n gezin <3

 • Gisela zei

  Ook ik kampte met hevig bloedverlies alleen niet na de zwangerschappen maar na veel gewichtsverlies (inclusief hormonale schommelingen). 7 , 8 werken achter elkaar vloeien word je niet vrolijker van. Ook vanalles geprobeerd van “gewone” pil, prikpil tot spiraal, terwijlikal gesteriliseerd was, maar niks hielp. Ik was 33 toen ik Novasure kreeg en geen dag spijt. Daarna niet weer gevloeid (ben nu anderhalf jaar verder).
  Wel was ik blij dat het bij mij onder narcose is gebeurd aangezien mijn baarmoeder scheurde tijdens de behandeling (niks van gemerkt, ook naderhand niet), en er dus ook gehecht moest worden. Dit was helemaal een extra stimulans dat het de goede beslissing is geweest, als ik wel zwanger was geworden was het ws in de zwangerschap gebeurd met alle gevolgen van dien. Succes, de behandeling stelt op zich niet veel voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en ouderschap

Lampion kopen Sint Maarten: waar koop je de leukste lampions?

 • 8 uur geleden
 • 3 minuten lezen
Bevalling & Kraamtijd

Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

 • 2 dagen geleden
 • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

 • 2 dagen geleden
 • 3 minuten lezen