Waar ben je naar opzoek?

9 fun kitchen hacks: zo maak je koken leuk!

5 minuten lezen admin Love2BeMama
9 fun kitchen hacks: zo maak je koken leuk!

Ik ben nog steeds absoluut geen chef-kok of keukenprinses. Maar toch hou ik van koken! Huh? Hoe ik dat doe? Ik vertel je mijn tips: zo maak je koken leuk!

Het lijkt allemaal zo makkelijk

Dat is zeker niet altijd zo geweest. Gezond eten voor mijn gezin is belangrijk voor me. En ja, dan kun je helaas niet om koken heen. Één van de grootste drempels om gezonder te leven als gezin, is het idee dat je heel lang in de keuken moet staan voor een propere maaltijd. Maar inmiddels zien we overal kookboeken en foodblogs verschijnen met ‘10 minute meals’, recepten met max 5 ingrediënten en allerlei mega handige hacks. Gezond eten op tafel krijgen kan dus snel én makkelijk! Snel, check. Makkelijk, check. Nu nog leuk…

Kookboeken kopen? Kijk snel!

Kookboeken voor het gezin

Lees ook: Weekmenu voor moeders: 7 dagen kookinspiratie!

Want zou koken niet een stuk prettiger zijn als het ook leuk is om te doen! Tenminste, dat heb ik liever dan dagelijks koken op discipline, wilskracht en met veel tegenzin in de keuken staan. Ik geef je 9 tips: zo maak je koken leuk!

Met deze 9 waardevolle tips wordt koken een stuk leuker!

Tip 1: Haal een basisinventaris in huis. Ja, dit kost je in alle eerlijkheid één keer in je leven een zaterdagochtend drie supermarkten en een toko afstruinen. Maar dan heb je álle kruiden, meel, oliën en azijnen. Daarna hoef je alleen sporadisch iets bij te vullen.

Tip: Koop een mooi of gewoon handig kruidenrekje. Als je dit eenmaal in huis hebt en zo ziet staan, gaat het al een beetje kriebelen!

Tip 2: Entertain yourself: Kijk (half) naar een tv uitzending, luister naar een podcast of muziek.

Tip 3: Beoordeel je eigen kookcreatie en noteer dit ook ergens. Hoe was je timing? Kan het gekruider? Teveel of te weinig water bij de saus gedaan? Bespreek dit aan tafel met je gezin. Zo heeft iedereen zijn zegje er over en gaan ze ook écht proeven en waarderen. Geef cijfers, vraag om suggesties voor de volgende keer. Als jij het kookproces met ze bespreekt krijg je ook meer waardering van je gezin en je geeft hen inzicht wat er allemaal bij komt kijken. Echt heel leuk om te doen!

Tip 4: Gun jezelf een goed groot snijmes... Snijden van de groenten vond ik altijd zo’n tijdrovend gedoe. Maar met een superscherp goed mes wordt het ineens snel én leuk! Chop chop chop! Echt een chefkok gevoel krijg je er van!

Tip: Regel ook een messenslijper om hem scherp te houden. Slijpen kost je eens per twee maanden maar twee minuten.

Tp 5: …En gun jezelf nog veel meer: Goede basis keukenapparatuur. Denk aan een blender, staafmixer, soeppan, wokpan, etc. Duur? Nee hoor, ik haal bijna alles bij de kringloop.

Tip: Je oma of moeder heeft waarschijnlijk ook alles, terwijl ze bijna niets meer gebruikt. Vraag of je het mag overnemen. Je kan ook eerst een goedkope versie aanschaffen en als je er blij mee bent en het gaat kapot, investeer je in een betere.

Tip 6: Planning. Planning. Planning. Heb je dinsdag meer tijd dan woensdag? Kook een (drie)dubbele portie! * Één voor vanavond, één voor (over)morgen en één voor in de vriezer. Weet je van te voren dat donderdag een hectische avond is? No worries, dan halen we woensdagavond alvast de verse pastasaus van vorige week uit de vriezer! Red je vrijdag niet op tijd thuis te zijn voor het eten? Neem het ‘s ochtends alvast mee naar je werk!

Tip: Ga zondag even zitten en neem de week door. Qua hectiek, tijd om te koken en eten, maar ook of je de rest van de avond de tijd hebt om voor de volgende dag(en) te koken. Trust me, je avond is echt niet verziekt. In een halfuurtje ben je klaar en kan je weer Netflixen. Met een voldaan gevoel. Check.

* met één portie bedoel ik een gezinsportie.

Tip 7Bestel je boodschappen online. Een echte lifesaver voor mij is Picnic. Het scheelt je tijd, geld, en impulsaankopen (lees: ongezonde snacks). Even wennen, en kost je één keer per week een halfuurtje (tel even al je supermarktbezoekjes van deze week op en tel uit je winst). Aan het begin is het wennen, dan ben je misschien meer dan een uur bezig en lijkt het gedoe. Maar na een paar weken heb je in 20 minuten alles besteld!

Tip: Houd in de supermarkt app je boodschappenlijst ‘live’ bij. Dan hoef je eind van de week alleen nog wat kleine dingetjes toe te voegen en op Bestellen te drukken!

Tip 8: Eat repeat. Dit is een mindset dingetje: haal dat gekke, verwende idee uit je hoofd dat je elke dat iets anders moet eten! Ik vond het vroeger een tergend saai idee dat ik twee dagen hetzelfde eet als avondeten. Dat idee maakte mijn leven eigenlijk onnodig moeilijk. Dus heb ik er afstand van gedaan. Het is echt iets van de laatste tien jaar jaar dat we elke dag iets anders moeten eten. Eeuwenlang hebben mensen elke dag exact hetzelfde gegeten (wat natuurlijk óók weer niet hoeft!). Bovendien: het maakt etentjes en andere uitspattingen extra speciaal!

Tip: Je kunt themaweken of maanden maken. Italiaanse week, Thaise week, Salade week, Zoete aardappel week, Vis week, Vega week… Ok you get it. De lijst is oneindig.

Tip 9: Maak recepten die je lekker vindt. En/of waarvan je weet dat je partner of kinderen blij worden. (Deze motieven zijn ook af te wisselen indien een compromis moeilijk te bereiken is, zoals bij ons thuis). Kijk ook even naar punt 3 🙂

Koken geeft me nu rust, tijd om na te denken, tijd om eindelijk die podcast te luisteren of die aflevering Heel Holland Bakt terug te kijken, en het bevredigende gevoel dat ik goed voor mezelf en mijn gezin zorg.

Lees ook: Zo kwam ik moeiteloos van mijn cola verslaving af…! (ook geschikt voor andere verslavingen!)

Photo by Chimene Gaspar from Pexels


 

Hoi! Ik ben Iris Hebing. Mama van Sef (3) en Arthur (1), health coach en een Gewoontedier. Mijn missie: gezonde keuzes makkelijker maken! Hier vlog en schrijf ik over op Instagram als @gewoontedier. Ik coach moeders om moeiteloos fitter dan ooit te worden, door middel van gewoontes, mindset en voeding. Zonder dieet en zonder sportregime. Wel met gewoontes. Dit noem ik de Lazy Fit Mom methode! Volg jij mij al?

Iris van Gewoontedier

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 4 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 4 maanden geleden
  • 12 minuten lezen