Waar ben je naar opzoek?

Zeven zegeningen van het ouderschap

2 minuten lezen Shirley

Klagen over het ouderschap doen we allemaal wel eens. Druk, rommelig, haasten, plannen, moeilijk, lastig, minder vrijheid. Dus wat is er nu precies zo geweldig aan? Aan het ouderschap bedoel ik dus. Wat bezielt iemand om één, twee, of zelfs meer kinderen te willen en krijgen? Ik zet zeven zegeningen van het ouderschap op een rij! 

 1. Altijd bedrijvigheid in huis.

Met drie kinderen is er altijd wat te doen. Natuurlijk wil je ook wel eens op de bank hangen, maar het is nooit stil en daar is niets mis mee. Het geeft je het gevoel dat er ook echt geleefd wordt in huis. En die rommel na het spelen? Ze leren het opruimen vast wel een keer.

 1. Groeiende creativiteit

Van ‘Wat gaan we doen vandaag?’ tot “Hoe gaan we het doen vandaag?’. Er zijn geen pasklare opties meer. Je eigen creativiteit groeit per uur met het bedenken van allerhande oplossingen.

 1. Knusse ochtenden

Vooral in de weekenden als er niets op de planning staat. In de ochtend, als je zelf nog half slaapt, hoor je voetstapjes op de trap of in de gang. Aan de tred weet je al wie er wakker is en of ze de hele dierentuin aan knuffels uit het eigen bed meenemen voor de gezelligheid. Tussen papa en mama in is het fijnste plekje. Van baby tot tiener, het is en blijft fijn om te knuffelen en kroelen.

 1. Slimme vragen die je laten nadenken

Je bent nooit uitgeleerd. De simpelste vragen zijn soms het lastigst om te beantwoorde, maar je kunt samen op zoek gaan naar het antwoord. Proberen de dingen die voor volwassenen vanzelfsprekend zijn te zien als de wonderen die het voor onze kinderen zijn. Wat gebeurt er als je schakelt in de auto? Waarom gaat het regenen? Waar wordt water gemaakt?

 1. Natte kussen, knutsels en knuffels

Van alle cadeautjes zijn de knuffels en natte kussen het meest waardevol. Liever een tekening of knutsel van je eigen kind dan een duur schilderij aan de wand. Waarom? Omdat zij vol overgave voor jou aan het werk gegaan zijn. Een custom-made piece of art van je eigen kind. Wie zou dat nou niet willen verkiezen boven het werk van een willekeurige artiest?

 1. Oprechtheid

Zelden zijn mensen zo eerlijk als ze zijn gedurende de kindertijd. Vinden ze je aardig, dan merk je dat. Vinden ze je stom, dan weten ze dat ook duidelijk te maken. Zo oprecht en eerlijk, heerlijk toch?!

 1. Onvoorwaardelijk vertrouwen en liefde

Als ouder moet je er zijn voor je kind, voor troost en bescherming. Begeleiden in hun leven, leren fouten maken. En uiteindelijk groeit jouw kind hopelijk op met de wetenschap dat jouw huis altijd een thuis zal zijn en dat ze altijd welkom zijn.

De grootste dank die je krijgt, is de onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Buitenspelen

Speelbos Drenthe: De leukste speelbossen

 • 4 dagen geleden
 • 2 minuten lezen
Blogs over speelgoed voor baby’s en kinderen

Hoe Duplo schoonmaken? Dit is zo gepiept!

 • 4 dagen geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

1e schooldag kleuters: dit kun je verwachten

 • 5 dagen geleden
 • 2 minuten lezen