Waar ben je naar opzoek?

7 tips om je kind te helpen ontspannen

2 minuten lezen Kesty van Ree Kesty van Ree
7 tips om je kind te helpen ontspannen

Heeft je kind moeite om te ontspannen? We komen uit een lastige tijd; corona! En het leven is nog steeds niet ‘normaal’. Kinderen krijgen daar veel meer van mee dan je denkt. Ze kijken het jeugdjournaal en horen ons als ouders praten. Ook zien ze de veranderingen als je door de stad loopt. Het is heel goed mogelijk dat een kind daar spanning van krijgt, ongerust of bang is. Hoe zorg je dat je kind zo relaxt mogelijk is? En zeker ontspannen naar bed gaat ’s avonds. Ik probeer hier altijd wel bewust mee bezig te zijn. Ik heb 7 tips voor je om je kind te helpen ontspannen. Misschien heb je er ook wat aan!

7 tips om je kind te helpen ontspannen

Help je kind en pas deze 7 tips toe. Niet alleen goed voor je kind maar ook voor jezelf. Zorg voor rust bij je kinderen en bij jezelf.

Tip 1: naar de speeltuin

Maak na het avondeten een wandeling, ga fietsen of bezoek een speeltuin. Door lekker te bewegen maken ze een stofje aan waardoor je je beter voelt.

Tip 2: Geen nieuws voor het slapen

Kijk niet voor het slapen gaan het jeugdjournaal. Vind je het wel belangrijk of wil je kind het graag kijken, kijk dan in de ochtend terug. Zo kan je kind het de hele dag verwerken en eventueel vragen aan je stellen.

Tip 3: Sluit de dag af

Sluit de dag af door iets te doen wat ze leuk vinden. Knutselen, een grappige film kijken, een spelletje doen of een boekje lezen.

Tip 4: Yoga oefeningen

Doe wat ontspannende yoga oefeningen. Op YouTube kun je filmpjes vinden die geschikt zijn voor kinderen. Vaak vinden kinderen dit super leuk om te doen.

Tip 5: Slaapklets

Een fijne afsluiter van de dag is het boekje slaapklets. Hiermee kan je kind zijn hoofd leeg kletsen voor het slapen en neem je de dag nog even door. Bestel de boekjes hier.

Tip 6: Kindermeditatie

Doe voor het slapen gaan een meditatie. Heerlijk ontspannend. Via de app van Meditation Moments heb je speciale kindermeditaties. Echt een aanrader!

Tip 7: Natuurlijke olie

Probeer eens de essentiële oliën. Ik gebruik zelf de oliën van Young Living. Deze zijn 100% natuurlijk. Je kunt ze op de slaapkamer van je kind in een diffuser zetten of bijvoorbeeld onder de voetjes smeren. Heel fijn! Zo heb je bijvoorbeeld de Lavendel en Stress Away die kindjes helpen lekker te gaan slapen zonder zorgen.

Coronacrisis: hoe bewaar ik rust in de onrust?

“Zullen we het heel even over iets positiefs hebben?”, vroeg mijn dochter toen het kabinet had uitgesproken dat de scholen en kinderdagverblijven toch moeten sluiten. Ook wij moesten eraan geloven dat het coronavirus ons gesprek van de dag was. En…

  • Jady-Mayne Keyner

Ontspan zelf ook

Zoals met alles, geldt ook hier dat een kind zich spiegelt aan zijn ouders. Dus probeer zelf ook ontspannen de dag door te komen. Ga dus niet je eigen zorgen delen met je kinderen of met je partner. Kleine oortjes horen alles is mijn ervaring. Natuurlijk kun je bovenstaande tips aanpassen aan de leeftijd van je kind.

En je kunt ook afwisselen. Vaak is het wel zo dat je iets wat langer moet volhouden om te kijken of het werkt voor jullie. Wij hebben zelf heel lang Slaapklets gebruikt en dat was echt een leuke afsluiter van de dag. Tegenwoordig doen we elke avond een meditatie samen en laat ik in de diffuser en de oliën zijn werk doen. Ik probeer bewust bezig te zijn met ontspanning maar uiteraard lukt dat niet altijd. Deze twee vaste onderdelen (meditatie en olie) geven ons rust bij het in slaap komen.

Heb jij nog goede tips om je kind te helpen ontspannen?

Kesty van Ree

Ik ben Kesty en ben 45 jaar, samenwonend in een dorpje een klein stukje onder Amsterdam. Ik heb een prachtige dochter van 8 jaar en twee bonuskids van 14 en 16. Sinds 2015 leef ik met de onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Voor mij betekent dit vooral een energiebeperking en overgevoeligheid voor prikkels. Ik ben dol op schrijven, zoveel mogelijk tripjes maken, sinds dit jaar ook op kamperen, yoga, fotograferen en mediteren. Hoe ik dit alles combineer met het drukke leven als
huismanager, moeder, partner en levensgenieter, deel ik graag met jullie. Altijd met een positieve, nuchtere en humoristische insteek.

Reacties
  • Suzanne zei

    Zelf ontspannen vind ik zeer belangrijk. Je kan je kind pas leren ontspannen als je dat zelf kunt doen. Een natuurlijke olie helpt zeker! Vooral bij het slapen gaan. Niet alleen voor kinderen hoor, maar ook voor de volwassenen werkt dit geweldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en ouderschap

Rot op met je ‘samen spelen, samen delen!’

  • 10 uur geleden
  • 5 minuten lezen
Gezondheid

Medicijn voor dodelijk RS-virus

  • 15 uur geleden
  • 1 minuut lezen
Blogs over kinderen en school

Mijn kind presteert slecht op school. Waar kan dit aan liggen?

  • 16 uur geleden
  • 5 minuten lezen