Waar ben je naar opzoek?

6-jarig kind krijgt nog steeds borstvoeding

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
6-jarig kind krijgt nog steeds borstvoeding

Het is een opmerkelijk bericht; moeder geeft haar 6-jarige dochter nog steeds borstvoeding. Belle (6) is daarmee het oudste kind in de UK dat nog borstvoeding krijgt. Ze zal het vast met alle goede bedoelingen doen en ik ben ook erg voor borstvoeding maar een kind van 6 jaar nog aan de borst? Sorry, ik vraag mij dan toch echt af of het kind het nog echt wil of dat moeder geen afscheid van deze periode kan nemen…

Borstvoeding is goed

Er zijn 100 redenen op te noemen waarom borstvoeding goed is. Ik vind dat borstvoeding de norm moet zijn. Uiteindelijk is het aan de moeder de keuze of zij wel of geen borstvoeding gaat geven. Ik vind dat je daarin vrij moet kunnen zijn zonder borstvoedend Nederland over je heen te krijgen. Ik vind het ook prima als kinderen langer borstvoeding krijgen. Dat moet ook kunnen in Nederland. Openbaar voeden ook! Nederland is een vrij land. Alles kan en alles mag dus borstvoeding geven op wat voor manier dan ook. Er is in Nederland een grote groep vrouwen wat valt onder de ‘langvoeders’.

Maar een kind van 6 jaar aan de borst? Dat vind ik toch wel extreem lang. Maar deze moeder schijnt er totaal geen problemen mee te hebben. Haar omgeving daarentegen wel. Ze vindt het maar raar dat ze hierover opmerkingen krijgt en men haar egoïstisch vindt.

Kind van 6 jaar aan de borst

Gezonder en gelukkiger door borstvoeding

Denise Sumpter (44) zegt dat haar dochter Belle (6) gezonder én gelukkiger is nu ze nog steeds borstvoeding krijgt. Ze geeft toe dat het geven van borstvoeding ook wel goed is voor haar eigen welzijn. Denise zou erg verdrietig zijn als haar dochter geen borstvoeding meer wil maar ze ziet wel in dat het nu misschien toch op zijn einde loopt. Belle mag van haar alle tijd van de wereld nemen om zelf aan te geven dat ze niet meer wil.

Maar wat als Belle dat niet doet? Dan mag ze nog jaren aan de borst? Ik vind dat je als moeder daar op een gegeven moment ook in kan sturen en zelf aan kan geven dat het zo echt genoeg is. Of zie ik dat verkeerd?

Bron: Daily Mail, credits foto: Daily Mail

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Je kunt je reactie hieronder achterlaten!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 35 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
 • Joke zei

  Dankjewel Sammy voor jouw antwoord!

  Daar kan ik wat mee.
  Mijn dochter wordt in Januari 4 en is bang dat ze dan niet meer bij mij mag drinken.
  Ik heb haar beloofd dat ze dat zeker nog mag, als ze wil.
  En ik denk dat ze daar nog steeds behoefte aan zal hebben als ze uit school komt, na al die nieuwe indrukken enzo.

 • Jacqueline zei

  Ieder zijn meug, maar zou dat kind van 6 dan ook nog luiers dragen of in de box liggen? “De natuurlijke speenleeftijd bij de mens ligt tussen 2 en 7 jaar,” lees ik hier. Dat woord ‘natuurlijk’ wordt gebruikt alsof het dus normaal of vanzelfsprekend is. Tja, ‘van nature’ kunnen mensen vanaf de pubertijd kinderen verwekken of zwanger worden. Dus??? Van nature dragen mensen geen brillen. Van nature krijgen mensen allerlei ziektes… etc. Maar mensen hebben ook cultuur, technologie, etc. En is dat ook niet de ‘natuur’ van de mens?

 • T. van Dijk-Wijtsma zei

  Ik vind het ook wat raar, een kind van 6 nog aan de borst, maar er wordt wel gezegd dat de natuurlijke speenleeftijd bij mensenkinderen tussen de 2 en 7 jaar ligt. Ik heb drie kinderen, de eerste kreeg 8 maanden borstvoeding de tweede een jaar en mijn jongste is nu twee en drinkt nog graag twee keer per dag aan de borst. Ze kan er inderdaad zelf om vragen, (‘dinke?’) het is toch raar om te zeggen zolang je er nog niet om kunt vragen mag je bij me drinken, zodra je er wel om kunt vragen niet meer. Het is heel westers om je kind maar kort borstvoeding te geven, in andere culturen en een tijd geleden ook nog in Nederland, is/was het heel normaal om kinderen van bijvoorbeeld 4 jaar oud nog borstvoeding te geven.

 • Sterre zei

  Oeh, dit zijn kwetsbare onderwerpen. Zo snel oordelen we over elkaar. Zij voedt haar kind op met de gedachte het beste te doen voor haar kind. Dat doe ik ook. Maar doe ik het perfect? Vast niet. Maar “het werkt” in ons wereldje. En dit in haar wereldje.

  Onze oudste heeft 6 weken borstvoeding gekregen. De volgende ruim 2 jaar. Nooooooit gedacht dat ik een langvoeder zou worden. Maar ik heb het bij ons kindje gelaten. Een “lang melk vrager” en zolang ik het kon geven, mocht het. En dat was echt niet elke 3 à 4 uur hoor 😉

  En ik vraag me weleens af: waarom lijkt mensenmelk vreemder te zijn dan koeienmelk?

 • camilla zei

  Ik vind 6 jaar echt te oud hoor. Ik vind 2 jaar al echt maximaal. Maar elke mama moet het zelf weten, toch?

 • Maria zei

  hoe kan je zolang melk uitnje borsten hebben????vind het een raar idee een kind vAn 6 nog aan de tiet bahbah

 • Linda zei

  het lijkt me dat dat kindje nog gewoon fijn bij mama wilt drinken. Kan me niet voorstellen dat een moeder zou zeggen je MOET nu drinken….

 • Laura zei

  Denk dat de gezonde grens toch echt maximaal twee jaar is.

 • JeannetteM zei

  Ik vind dat het aan de moeder is en aan het kind zelf (als die dat al goed aan kan geven )
  Ik heb mijn jongste zoon tot 2,5 jaar borstvoeding gegeven , hij vond het heerlijk en ik ook ! Even een rustmoment van ons 2 in de dag , geweldig gevoel ook dat je dat voor je kind kan doen . Hij vroeg er op een gegeven moment dus zelf om , ik gaf het op het laatst wel alleen in ons eigen huis , ook omdat mensen het vreemd vinden zo’n groot kind aan de borst . Later heb ik mijn dochter ook nog tot 1,5 jaar gevoed , toen vond ik het genoeg en zij ook , ze heeft er nooit weer om gevraagd , mijn zoon daarentegen wel , die was er na 2,5 jaar nog niet klaar mee , ik toen helaas wel

 • Sammy zei

  Als deze moeder en dochter hier gelukkig van worden zeg ik alleen maar; chapeau!

  Dit meisje gaat vanzelf stoppen met drinken, daar hoeft haar moeder niet op aan te sturen. De natuurlijke speenleeftijd bij mensenkinderen ligt namelijk tussen de 2 en 7 jaar (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Bij het wisselen van melktanden (jaja…daarom heten ze dus zo!) naar een volwassen gebit stopt een kind meestal met drinken, omdat met het nieuwe gebit niet genoeg vacuum meer gemaakt kan worden om te drinken.

 • Linda zei

  Ik zie het zo voor me dat het kind zich straks optut om naar de disco te gaan en dan, voor ze aan de Baco’s gaat, eerst nog even bij mama drinkt.

 • Sofie zei

  Kan me haast niet voorstellen dat iemand het niet met je eens is. Het meisje krijgt zelf al bijna borsten 😉

  Persoonlijk vind ik borstvoeding geven raar worden als het kind er zelf om kan vragen. Dat kwam ik een keer tegen in mijn kennissenkring en toen dacht ik echt: nee, nu is ze echt te oud (ongeveer 2 jaar)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Relatie & Seks

Relatie zonder seks: ja zeggen tegen seks!

 • 11 uur geleden
 • 3 minuten lezen
Gezondheid

EHBO bij kinderen masterclass

 • 2 dagen geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

Zelfstandig kind: Hoe kan je dit het beste stimuleren?

 • 3 dagen geleden
 • 3 minuten lezen