Waar ben je naar opzoek?

5 tips voor het kopen van een huis

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
5 tips voor het kopen van een huis

Toen wij in 2014 besloten om te gaan verhuizen moest ik wel even slikken. Het huis waar we toen in woonden was een heel fijn huis. Ons eerste huis. Alles was klaar en we hadden het er goed. We waren helemaal niet van plan om te gaan verhuizen maar er kwam een fantastische plek op ons pad die we niet konden weigeren. We zijn, na een lang traject, in 2017 verhuisd naar dit huis en nu wonen we er alweer bijna twee jaar. Hoeveel moeite ik ook had met verhuizen, ons eerste huis zal altijd in ons hart blijven maar ik heb het nooit gemist. Toen we ons tweede huis hadden gekocht en gingen bouwen hebben we wederom weer veel geleerd. De belangrijkste dingen die we hebben geleerd deel ik in deze blog met 5 tips voor het kopen van een huis en ik hoop jou te inspireren.

1. Maak een berekening

Voordat je een huis gaat kopen is het heel verstandig om een berekening te maken. Zoek uit hoe je er financieel voorstaat en wat je zou kunnen lenen zodat je ook weet naar wat voor soort huis je kan zoeken. Zet ook op een rijtje wat maandelijks je inkomsten- en uitgaven zijn zodat je niet aan het eind van je salaris een stukje maand overhoudt. Wanneer je een huis koopt komen daar ook extra kosten bij. Zoek uit wat de extra kosten zijn en zet ALLES op papier. Hoe meer informatie je hebt hoe beter je voor jezelf een overweging kan maken.

Wanneer je voor jezelf een budget vaststelt laat je je ook niet verleiden om een duurder huis te kopen en alleen maar voor je huis te werken. Bedenk ook goed wat je nog allemaal wil kunnen doen zodat je jezelf niet klem zet. Je levensonderhoud kost ook geld!

Tevens is het belangrijk om de verzekeringen niet te vergeten. Bij een nieuw huis komt dat ook om de hoek kijken. Heb je al gedacht aan een opstalverzekering voor je huis? Wanneer je een eigen huis hebt  moet je er niet aan denken dat deze schade oploopt door onvoorziene omstandigheden als brand, inbraak of wateroverlast. Verzeker je huis met een opstalverzekering van FBTO en je spullen met een inboedelverzekering. Wanneer je een opstalverzekering hebt keert deze een bedrag uit wat nodig is om je huis te repareren of opnieuw te bouwen. Wel zo fijn om dit te dekken! Lees hierbij goed de polisvoorwaarden door om te zien wat wel/niet gedekt wordt.

En als je toch over verzekeringen aan het nadenken bent,  heb je dan al gedacht aan een inboedelverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering? Neem dit ook mee in je berekening!

2. Maak een prioriteitenlijstje

Ga met je partner zitten en maak een lijstje aan wat voor eisen jullie nieuwe huis moet voldoen. Zodra je dit hebt opgeschreven rangschik je de lijst in volgorde van prioriteit en zet je van hoog naar laag wat je het meest belangrijkste vindt. Dit proces is belangrijk zodat je effectief naar huizen gaat zoeken die echt bij jullie passen. Denk hierbij aan: in wat voor buurt wil je wonen? Wat voor soort huis zoek je (nieuwbouw of klushuis)? Hoeveel budget heb je over voor een eventuele verbouwing? En zijn er scholen in de buurt?

Lees ook: De nieuwe kamers van mijn kinderen!

3. Zoek een makelaar die bij je past

Er zijn genoeg makelaars die je in de arm kan nemen om je droomhuis te vinden maar zoek echt een makelaar die bij je past en waar je een klik mee hebt. Een huis koop je namelijk niet zomaar even en je wil goed geholpen worden om het allermooiste huis te vinden. Met minder neem je geen genoegen! De verkoop van huizen gaat momenteel snel dus wanneer je droomhuis beschikbaar is moet de makelaar dit meteen opmerken en actie ondernemen zodat jullie een bezichtiging kunnen plannen.

4. Probeer door een huis heen te kijken

Ons eerste huis hebben we van papier gekocht. Het enige wat we hadden was een sfeerimpressie van de buurt, het huis en een tekening. Verder stond er nog helemaal niks. Je koopt dan een huis op gevoel! Zo zijn er ook tal die nog gebouwd moeten worden of een flinke verbouwing nodig hebben. Probeer hier doorheen  te kijken want het kan maar zo zijn dat, wanneer je dat niet doet, je je droomhuis misloopt.

5. Laat een bouwtechnisch rapport opstellen

Hoe fantastisch een huis er ook uitziet, er kunnen gebreken zijn die je met het blote oog niet ziet. Laat je goed informeren, kijk verder en laat een bouwtechnisch rapport opstellen zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Lees ook: Persoonlijk: Dit wordt de inrichting van ons nieuwe huis!

Ben jij van plan een huis te kopen? Dan hoop ik dat je wat hebt aan deze tips. Wij hebben twee keer een nieuwbouwhuis gekocht, maar van huis uit hebben mijn ouders altijd aan een huis geklust. Ik ken beide kanten van de medaille. Bij elk (nieuw) huis dat je koopt leer je weer dingen. Het hele proces is ontzettend leuk, dat had ik vooraf nooit verwacht. We wonen hier nu fantastisch en ik moet er niet aan denken om weer te gaan verhuizen, maar ik sluit niet uit dat we in ons leven nooit meer op huizenjacht gaan. Wat ik nu al wel weet is dat ik bij een volgend huis alweer op hele andere dingen ga letten.

Geniet in ieder geval van dit leuke proces!

Dit is een gesponsorde blogpost.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

  • 1 maand geleden
  • 1 minuut lezen
Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 6 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 6 maanden geleden
  • 3 minuten lezen