Waar ben je naar opzoek?

5 tips: Je kind veilig op internet

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
5 tips: Je kind veilig op internet

Social Media en internet zijn een prachtig medium, maar ook een grote boze wereld als je niet weet hoe je ermee om moet gaan. Waar we vroeger waakten voor kinderlokkers op straat, vindt criminaliteit nu steeds vaker op internet plaats. Kinderen kunnen hier per ongeluk mee in aanraking komen en als ouders wil je dat niet. Daarom is het goed om je ervan bewust te zijn wat je kind online uitspookt en wat voor gevaren er voor hun op de loer liggen waar ze onbewust in mee kunnen gaan. Het is nog veel beter om je kind te leren veilig met internet om te gaan en daar enige controle over te hebben.

Je kind veilig op internet

Blijf bij de tijd

Toen ik nog leerkracht was vond ik het geweldig om mijn lesstof te verwerken in internetopdrachten en computeropdrachten. Ik vind het belangrijk dat kinderen daarmee leren omgaan. Helaas kwam ik veel ouders tegen die geen flauw idee hadden wat hun kind na schooltijd op internet deed. Ze waren ook verontwaardigd als ze erachter kwamen dat er akkefietjes waren voorgevallen op (in die tijd) MSN. Niet wetende hoe ze dat konden controleren en terug konden lezen. Daar liggen juist kansen voor ouders die je niet moet laten liggen! In deze tijd moet je hier gewoon van op de hoogte zijn. Mijn tip voor ouders is: blijf bij, blijf bij de tijd!

Kinderen herkennen niet altijd de gevaren

Als kinderen naar de middelbare school gaan krijgen ze vaak een mobiele telefoon. Steeds meer middelbare scholen werken met computers en iPads. We leven in een gedigitaliseerde samenleving, daar kunnen we niet meer aan ontkomen. Je kunt je ertegen verzetten maar dat heeft geen zin. Kinderen herkennen niet altijd de gevaren die telefoons, iPads en internet met zich meebrengen. Kinderen kunnen via internet blootgesteld worden aan allerlei ongeschikte informatie. Of ze worden overgehaald om vertrouwelijke informatie te delen.

Als ouder kun je je kind op allerlei manieren beschermen en voorlichten. Lees hier meer over in onderstaande tips en misschien zijn ze voor jezelf ook wel heel handig!

1. Pas op met sociale netwerksites zoals Facebook

Facebook is heel erg leuk maar pas er wel mee op. Vertel je kind dat ze er niet opzetten dat jullie op vakantie gaan (hallo inbrekers) en laat ze er bewust van zijn dat vertrouwelijke informatie delen ook niet handig is. Onbekenden kunnen dit misbruiken. En wat ze vaak vergeten is dat informatie die op internet staat, jaren later nog te vinden is. Deel alleen informatie met je vrienden maar wees dan nog voorzichtig! Weet je het niet zeker of je iets moet delen, doe het dan niet.

2. Klik niet lukraak op alle links die je tegenkomt

Een pop-up met een interessante deal of website? Klik er niet meteen op. Check altijd het webadres dat je bezoekt, zodat je weet of je op de goede website zit. Open geen bestanden van onbekende afzenders. Er kunnen bestandjes meegestuurd worden die zichzelf op jouw computer installeren en jouw internetgedrag controleren en in het ergste geval persoonlijke gegevens kopiëren.

3. Kies een veilig wachtwoord

Kies een wachtwoord dat niet zo makkelijk te achterhalen is. Vermijd geboortedatums, namen, postcodes, telefoonnummers en huisnummers. Kies een wachtwoord met cijfers, letters, hoofdletters en tekens. Verander je wachtwoord regelmatig, wel zo veilig!

4. Zorg dat je besturingssysteem up-to-date is

Een besturingssysteem krijgt niet voor niets een update. Misschien betreft het een onveilige lek in het systeem. Dan is het wel zo prettig om dat lek te ‘dichten’ door een nieuwe update te downloaden. Hiermee bescherm je jezelf tegen cybercriminelen.

5. Als je het niet zeker weet…

…dan is het altijd beter om voorzichtig te zijn. Vul niet zomaar je gegevens in, plaats niet om de vijf minuten een statusupdate op Facebook, denk aan wat je op Twitter zet, stuur geen foto’s naar onbekenden, plak voor de zekerheid je webcam af, installeer geen programma’s waarvan je niet zeker weet of ze veilig zijn en wees je bewust van de gevaren.

Wil jij je kinderen zo goed mogelijk beschermen zonder steeds over hun schouder mee te kijken? Installeer dan een ouderlijk toezicht op de computer. Zo’n programma houdt ongeschikte websites en gevaarlijke diensten tegen. Dit ouderlijk toezicht (en nog meer) is aanwezig in een compleet beveiligingspakket, zoals Telfort Veilig. Met Telfort Veilig bescherm je bovendien tot drie apparaten: niet alleen je computer maar ook je smartphone of tablet.

Telefort Veilig kost 5,00 euro per maand!

– Dit is een gesponsorde blogpost –

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 10 en 8 jaar waarvan één al aan het pre-puberen is. Op dit moment wonen wij voor minimaal 6 maand op Curaçao.

Op de bank ben ik tien jaar geleden mijn blog Love2BeMama gestart wat mijn vierde kindje is. Het is mijn passie waar ik (meer dan) fulltime aan werk. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) wat wij allemaal meemaken. Samen met mijn man run ik het bedrijf DutchFamilyWorks.

Reacties
  • Els zei

    Onze oudste is 4 jaar en gaat al een poosje naar school. Elke dag komt hij thuis en dan vraag ik wat ie gedaan heeft en standaard is het antwoord: computeren. En dan wil hij op mijn laptop, daar begin ik nog even niet aan, zit er al wel aan te denken om een kinderlaptop voor sinterklaas te geven. pff toen ik 4 was speelde ik met poppen haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Nieuwsflits

Sinterklaas speelgoed wordt duurder: tot 75%

  • 8 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Zomerkamp groep 8: Hoe bereid je jouw kind voor op schoolkamp?

  • 10 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over opvoeding en ontwikkeling

Het brein van een kind: zo werkt het kinderbrein!

  • 3 dagen geleden
  • 2 minuten lezen