De babyboete; de boete voor vrouwen na het krijgen van een kind

Ik kwam laatst een artikel tegen over de babyboete. Deze ‘boete’ geldt eigenlijk alleen voor vrouwen en daar ben ik best wel van geschrokken. Ik ben erg benieuwd hoe jullie hierover denken en wie draagt er bij jou thuis de meeste zorg voor het kleine grut wat er rondloopt? 

Gelijkheid tussen man en vrouw? Nooit!

In Nederland en de daaromheen liggende landen van de EU wordt een hoop energie gestoken in het de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen wat betreft lonen, werkmogelijkheden en opleidingskansen. Maar ondanks al die energie zijn wij nog steeds niet gelijk en (het spijt me) dat gaan we dus ook nooit worden. En niet omdat wij als vrouwen dus niet dezelfde mogelijkheden hebben als mannen (want die hebben we wel!), wij hebben zelfs een mogelijkheid extra; het krijgen van een kind. En het krijgen van een kind is prachtig, maar er kleven wat onze emancipatie betreft toch ook echt wel een hoop nadelen aan.

Vrouwen krijgen veel minder inkomen

Uit onderzoek is gebleken dat de Deense vrouw gemiddeld zo’n 21% minder verdiend als de Deense man. Schokkend genoeg doen wij het in Nederland nog slechter, hier scheelt het inkomen zo’n 39%. Gelukkig doen wij het wel beter dan onze Duitse buren, hier is het verschil zelfs 61%. En dat allemaal omdat wij dankzij het mogen dragen van die kleine wondertjes ook vaak automatisch de meeste zorg op ons nemen en er dus voor kiezen om minder te gaan werken, bijvoorbeeld in deeltijd of minder dagen. 

Daarnaast is het in veel gevallen nog steeds zo dat onze lieftallige echtgenote gewoonweg meer verdienen als wij en de keuze daardoor simpel valt op degene met het laagste inkomen. En dat is niet omdat die lieve schatten nou eenmaal zo veel intelligenter zijn als wij, maar meer omdat hun vaak andere keuzes maken in de beroepswereld. Bijvoorbeeld ICT versus zorg; je ziet nog steeds dat in bepaalde sectoren nou eenmaal meer mannen aan het werk zijn en sommige banen nog steeds worden gezien als vrouwenwerk. Nog niet eens gesproken over het feit dat er gewoonweg niet heel veel mannen om staan te springen om huisvader te worden (ze zijn er wel hoor, don’t get me wrong. En respect voor deze mannen.). Maar over het algemeen komt het gros van de zorg toch echt op onze schouders neer. 

En een complimentje voor de lesbische koppels ten opzichte van de hetero’s. De verdeling daar is namelijk een stuk beter. Ook bij deze koppels is een daling te zien in het inkomen nadat de biologische moeder het kindje heeft gekregen, maar dit verschil is gemiddeld gezien binnen vijf jaar weer opgelost terwijl het bij heterokoppels altijd blijft bestaan.

Lees ook: Dit is de nieuwe regeling geboorteverlof voor vaders

Inkomenskloof na baby

Als de inkomenskloof na het krijgen van de eerste baby dan gecreëerd is gaat deze eigenlijk nooit meer dicht, want door het kiezen van een carrière pad wat past in de opvoeding van je kind, beloop je dus vaak een ander pad als dat je misschien zonder kinderen had gedaan of wanneer de verdeling anders is en mis je dus bepaalde carrière kansen die je anders al had doorlopen om het salaris dus evenredig aan de man te kunnen houden.

Kort samengevat ligt het verschil van inkomen dus niet aan de emancipatie maar aan ons lieftallig kroost. Nou moet ik zeggen dat ik het niet erg vind dat in ons gezin mijn man ‘kostwinner’ is en ik dus meer tijd heb met onze zoon. Alleen de term “komt nog wel goed” gaat dus niet helemaal op. 

Hoe is dat bij jullie geregeld?

Photo by Josh Willink from Pexels

Sarina Wijkhuizen

Even voorstellen, hoe doe je dat eigenlijk? Ik ben Sarina, ik ben 26 jaar oud en mama van een prachtig maar vooral eigenwijs binkie van 5 jaar met de naam Davy. Daarnaast woon ik alweer bijna zeven jaar samen met de liefde van mijn leven en papa van Davy, Danny. En loopt er hier in huis ook een kwispelend hondje rond Boef. Samen vormen wij een gezin die net als iedereen zijn ups en downs beleefd en ik schrijf dat graag van me af.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.