Veilig op internet met het hele gezin: dit zijn mijn 5 tips!

We zitten allemaal op internet en iedereen vindt het doodnormaal om overal online te zijn en alles op te kunnen zoeken. Wat heel veel mensen alleen nog niet weten is dat online surfen helemaal niet zo veilig is. Ben jij je er bewust van of je veilig op internet bent? Het is niet vanzelfsprekend om veilig online te zijn. Hackers liggen overal op de loer. Het is daarom belangrijk om jezelf en je kinderen goed te beschermen. Maar hoe doe je dat nou precies? Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet!

Met het hele gezin veilig op internet

Dit zijn mijn 5 persoonlijke tips om veilig met het gezin op internet te gaan.

Tip 1: Maak gebruik van wachtwoordmanagers

Het is inmiddels algemeen bekend dat er nog steeds mensen zijn die OVERAL hetzelfde wachtwoord voor gebruiken. Denk aan hun pincode, hun geboortejaar of naam van hun eerste kind. Dit is natuurlijk super makkelijk te hacken. Niet meer doen! Maak gebruik van lange wachtwoorden en sla ze op in een wachtwoordmanager. Al die wachtwoorden hoef je niet meer te onthouden. Het enige wat je moet onthouden is het wachtwoord voor je wachtwoordmanager. 

Tip 2: Zorg ervoor dat je devices up to date zijn

Heeft je computer een laatste update gehad? Zijn alle tablets weer bijgewerkt? Maar denk ook aan het up to date houden van je virusscanner. Een virusscanner kun je tegenwoordig al tegen een klein (of gratis) bedrag krijgen en je bent wel optimaal beveiligd.

Lees ook: Ik ben die vreselijke moeder die de iPad als oppas gebruikt!

Tip 3: Wis met regelmaat je cookies

Cookies worden gebruikt om jouw gegevens vast te leggen. Met de komst van de AVG wet is er al veel veranderd. Bij cookies is het alleen nog niet duidelijk welke informatie er precies wordt bijgehouden en opgeslagen. Daarom is het aan te raden je cookies regelmatig te wissen. Als je je cookies verwijderd dan worden ook alle gebruikersnamen en wachtwoorden, die door je browser waren opgeslagen, gewist. Adverteerders en commerciële partijen kunnen de door hun geplaatste tracking niet meer gebruiken om jouw internetgedrag te monitoren. Als je langere tijd geen cookies hebt verwijderd kan je pc of telefoon daar ook trager door worden. Ruim dus regelmatig de cookies van het hele gezin op.

Hieronder een voorbeeld van alle cookies die mijn computer heeft opgeslagen. Ik heb ze meteen verwijderd!

Tip 4: Veilig gebruik maken van openbare wifi-netwerken

Bescherm en versleutel je dataverkeer met een VPN verbinding. Kort gezegd: je IP-adres blijft daardoor verborgen en daarmee word je anoniem op het internet. Tevens wordt het dataverkeer versleuteld en beveiligd waardoor hackers jouw gegevens niet meer kunnen onderscheppen. Zelfs wanneer je gebruik maakt van een onbetrouwbaar wifi-netwerk werkt deze versleuteling en beveiliging. 

Lees ook: Tips van moeders: hoe ga je om met gamen?

Tip 5: Een internetfilter voor kinderen

Het internet is zo leuk maar tegelijkertijd ook zo onbetrouwbaar. Bescherm je kinderen tegen de gevaren van het grote WWW. Ga op zoek naar een internetfilter waarbij je zelf kan instellen wat je kinderen wel en niet mogen zien. Heel fijn om je kind veilig te houden. 

Tip 6: Blijf up to date

Blijf zelf op de hoogte van alle gevaren van het internet. Denk hierbij aan cyberpesten, cybercrime, gehackt worden. De ontwikkelingen gaan snel maar dwing jezelf je hierin te verdiepen. Op deze manier kun je met je kinderen over deze onderwerpen praten en ook wanneer het mis gaat…

Dit is een gesponsorde blogpost.

Linda Bosscher

Ik ben Linda, 33 jaar, getrouwd en moeder van 3 kids. Founder & content creator van Love2BeMama. Deze blog run ik inmiddels 8 jaar en ik schrijf met veel plezier voor jullie herkenbare artikelen.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.