De (10) leukste doe dingen voor het hele gezin, gewoon thuis

Op dagen als deze giert de adrenaline van die paar luttele zonnestralen alweer als een bezetene door mijn lijf heen. De klapstoelen worden van zolder gehaald, raampjes gaan open, tulpjes op tafel en de kids weer naar buiten. Heerlijk. Ik sla helemaal op hol, en waan me al bijna in de lente. 

Maar goed. Niets is minder waar. We leven slechts nog in Februari, wat gewoon betekent dat het nog volop winter is. En daar kom ik dan ook gauw achter; zodra de zon zich weer verschuilt achter de kale bomen, houdt het ook al gauw op met dat zachte, warme en aangename. De kinderen rennen weer net zo hard naar binnen als dat ze naar buiten gerend waren, en ook ik sluit gauw alle raampjes weer. De avonden worden gelukkig steeds al wat langer. Maar het feit blijft…. Half zeven is het toch echt weer donker. Daar zit je dan met je kolkende adrenaline en bergen energie om allemaal leuke dingen te ondernemen.

Samen spelletjes doen

Maar waarom niet the best of both worlds?! Overdag de lente, ’s avonds de winter. Gewoon uitbuiten met die hap. Dus daarom heb ik het volgende lijstje verzonnen voor alle gezinnen die ’s avonds de kinderen in alle leeftijden nog op hebben, boordevol zonne-vitamientjes-energie zitten, en die voorlopig nog niet naar bed hoeven. En om nog maar even in de oud-hollandsche-tulpensfeer te blijven, lepel ik een paar gouwe ouwe voor je op. Komtie:

Voetjes van de vloer

Hoe hard ik daar voeger niet om gelachen heb! Alle kussentjes van de bank, op de grond. Stoelen, matjes, laarzen, de mini trampoline… alles diende als eilandje.
Maar het was natuurlijk nog mooier als mijn ouders meededen, en we ze altijd te snel af waren. Lachen gieren brullen. ‘Tikkie! Jij bent ‘m!’

Lees ook: 20 leuke tips voor een date met je zoon

Of wat dacht je van ouderwets Monopolyen?

En trouwens… zo ouderwets is dat helemaal niet meer. Wist je wel dat monopoly in een nieuw jasje gestoken is? Je kunt tegenwoordig zelfs pinnen! Hilarisch toch?! De oude variant heb ik maar naar het museum gebracht, en de nieuwe inmiddels verwelkomd. Ook een aanrader voor kinderen die (moeite hebben met) leren tellen en rekenen. Ik heb de mijne hier bij ShopAlike gekocht.

Wat ook tijdloos is, is met de matrassen van de trap af roetsjen. Wie heeft dat als kind vroeger niet gedaan? Zoiets raakt nooit uit de mode. Extra leuk is dan om filmpjes te maken van je kind, in slowmotion. Plezier gegarandeerd.

Lees ook: 20 leuke tips voor een date met je dochter

En als je vervolgens die matrassen dan niet opruimd, maar ze juist de kamer insleept, ben je gelijk klaar voor een gezellige logeerpartij met de hele familie. Bak popcorn erbij, filmpje aan, en je hoeft amper nog iets te doen. Desnoods val je zelf stiekem in slaap tijdens de film. Niemand die het merkt onder die donzen dekens.

Of wat dacht je van ouderwets sjoelen? Sjoelen is goed voor de coordinatie, en er is eens iets anders het mikpunt van frustraties. Daarnaast kost het geen inspanning om voor te bereiden. Ook een -enorm- voordeel.

Ook een erg leuke activiteit; De hotdog. Hierbij wikkel je elkaar om de beurt zo strak mogelijk in een deken. Wie kan zich er het snelst weer uit wurmen? Overigens is dit ook nog eens een top activiteit om te doen met hooggevoelige kinderen die teveel prikkels hebben te verwerken. De diepe druk van het inrollen en het fysieke contact, zijn erg helpend en dempend. Zomaar een tip van flip.

Een mini-playbackshow is ook weer zo’n gouwe ouwe. Hijs papa in de panties, kids op de kop in mama’s kledingkast, en studeer allemaal een leuk nummer in om te playbacken. Wij hebben het wel eens gedaan met een grote bouwlamp op je snufferd als ‘spotlight’. Nou, daar stonden we te shinen hoor! Kinderen gaan hier helemaal op los. (Of is het toch stiekem papa, die de panties weer eens een nieuwe ervaring vindt?)
Laat je lekker meeslepen en doe eens gek. Tip: Doe de deuren op slot, voordat je onverwachts gespot wordt door je schoonmoeder, die nog wat verstelwerk kwam brengen.

Lees ook: Date Night ideeën voor (vermoeide) ouders

Knakworstjes roosteren in de houtkachel. Een grote hit in ons gezin. Ooit heb ik dit eens met ze ondernomen, en nu kom ik er niet meer onderuit. Eens in de zoveel tijd moet het gebeuren. Dan zoeken we de prikkers op, en roosteren ons worstje op onze knieeen voor de houtkachel. Spannend en avontuurlijk!!! (Kan natuurlijk ook met marshmallows).

Heb je wel eens aan lasergamen’ gedaan? Maar dan binnen? Nee? Nou, dan is dit bij uitstek het goede idee om te doen.Vooral nu het nog donker is s’avonds. Alles wat je nodig hebt zijn de welbekende ‘Nerfs’ die inmiddels toch alleen maar stof liggen te happen, nu de hype een beetje over is. Zoek alle nerfs op die je bezit, en maak het gehele huis donker. Verzamel dan op 1 plek, waarna er om de beurt iemand weg mag om een verstopplekje te zoeken. Als de buzzer af gaat, mag je van start. Sluipen maar!

En als je het echt niet meer weet, kun je ook nog steeds gewoon lekker oldschool koekjes bakken. De voorpret van het deeg maken (en proeven), en de geur die uit de oven komt, is nooit verkeerd getimed en altijd een goede toevoeging. Welk weer het ook is.

Ik zou zeggen; Ga lekker los! Kom maar op met die opblijfavonden!

Photo by Daria Shevtsova from Pexels | Dit is een gesponsorde blogpost.

1 reactie

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.