Schokkend: 8 op de 10 kinderen zit niet veilig in de auto

Ik kwam het schokkende bericht tegen dat 8 op de 10 kinderen niet veilig in de auto zit. Dit is gebleken uit recent onderzoek! Ik vind het een erg hoog aantal en wil jullie daarom waarschuwen met dit bericht en laten zien hoe het WEL moet zodat jullie dit kunnen toepassen. Als een kind niet goed vast zit dan kan het leiden tot levensgevaarlijke situaties. En het geldt niet alleen voor jonge kinderen. Ook oudere kinderen blijken niet goed vast te zitten tijdens de autorit!

Onderzoek veiligheid autostoeltjes

Er is onderzoek uitgevoerd onder 470 kinderen tussen de 0 en 8 jaar oud. Dit onderzoek is uitgevoerd door Veiligheid NL in opdracht van de Taskforce Kinderveiligheid. Dit is een samenwerkingsverband van onder andere Veiligheid NL, Maxi-Cosi, Erasmus Medisch Centrum en kindertraumachirurg dr. William Kramer. Laatst genoemde is verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum – Sophia Kinderziekenhuis.

Gehannes met autostoelen lijdt tot onveilige situaties

Waarschijnlijk denk jij als ouder ook dat je je kind veilig vervoert. We hebben een goede stoel gekozen en hebben deze volgens de instructies geïnstalleerd. Maar toch zijn de resultaten van niet veilige installatie schokkend! 9 op de 10 ouders denkt dat ze hun kind veilig vervoert maar dit is helaas niet het geval. De veiligheid zit hem niet alleen in het kopen van een goede autostoel. Wanneer je de autostoel hebt gekocht moet je hem correct installeren en daar gaat het vaak mis. Om eerlijk te zijn vind ik het ook een klote klusje om kinderen in die verrekte autostoelen te krijgen. Dat gehannes altijd met de gordels die gedraaid zitten of niet niet door de juiste gaten en gleuven past waardoor de autostoel niet stabiel staat. Een grote frustratie onder veel ouders.

Dit alles is dan ook juist het gevaar: de niet correcte installatie van de autostoel brengt meer gevaren mee dan je denkt. Ouders maken fouten maar opa’s en oma’s snappen er vaak al helemaal niks van waardoor kinderen onveilig worden vervoerd.

Winterjas dragen is gevaarlijk!

Tevens is het dragen van een winterjas in de autostoel ook erg gevaarlijk! Bij het krijgen van een ongeluk en het dragen van een dikke winterjas slaan armen en hoofd met grote kracht tegen de voorstoel en dit kan leiden tot ernstige verwondingen. Door de dikte van de winterjas zitten kinderen te vaak te los in de autostoel. Kinderchirurg dr. William Kremer ziet dagelijks de gevolgen van het niet goed vastzetten van kinderen en / in een autostoel.

Lees ook: Waarschuwing: winterjas uit in autostoeltje

Hoe je een autostoel moet installeren en je kind veilig in de autostoel moet vervoeren? Op deze site staat het heel duidelijk, met beeld, uitgelegd. 

Photo by rawpixel.com from Pexels

Linda Bosscher

Ik ben Linda, 33 jaar, getrouwd en moeder van 3 kids. Founder & content creator van Love2BeMama. Deze blog run ik inmiddels 8 jaar en ik schrijf met veel plezier voor jullie herkenbare artikelen.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.