Waar ben je naar opzoek?

Twijfel je over vaccineren? Lees dan eerst dit!

4 minuten lezen denise Denise Meijer
Twijfel je over vaccineren? Lees dan eerst dit!

Twijfelen over vaccineren. Het is iets wat veel ouders momenteel bezighoudt. 
Niet geheel onterecht, want het is tenslotte best ‘eng’ om iets onbekends in het lichaam van je acht weken oude baby te laten spuiten zonder ook maar enige notie te hebben van hoe jouw kindje hierop zal gaan reageren. 

Twijfel over vaccineren?

De huidige vaccinatiegraad laat zien dat steeds meer ouders ervoor kiezen om hun kind niet te laten vaccineren. Jammer genoeg nog veel te vaak op basis van spookverhalen en websites welke horrorscenario’s gebruiken als clickbait om geld te verdienen over de rug van kritische ouders, die informatie zoeken over het door het RIVM aangeboden vaccinatieprogramma.

Lees ook: 10x waar je op moet letten als je twijfelt over vaccineren

Foute informatie en neponderzoeken

Als ouder zijnde mag je best kritisch zijn. Sterker nog: we juichen het toe. Dus als je besluit om jezelf in te lezen: gewoon doen! Echter is het wel belangrijk om jezelf te richten op websites die betrouwbare informatie te bieden hebben. Juist, omdat er tegenwoordig veel sites in omloop zijn die gebruik maken van de ‘anti vaxx-markt’ en hiermee een goedgesmeerde boterham verdienen met neponderzoeken en nepnieuws, overgegoten met een medisch ‘sausje’ om deze foute info zo goed mogelijk te kunnen verkopen.

Maar hoe onderscheidt je deze sensatiewebsites en artikelen van het ‘echte’ werk? Wij hebben een paar punten op een rijtje gezet waar je op moet letten tijdens je zoektocht naar betrouwbare informatie.

1. Een gebrek aan bronvermelding

Ie-de-reen kan tegenwoordig een professioneel ogende pagina opstarten en feitelijk gezien kan ook iedereen een artikel schrijven. Iets wat je in gedachten moet houden. Word er in een nieuwsbericht gesproken over een onderzoek? Check dan altijd waar de pagina deze informatie vandaan heeft gehaald. Wees in dit geval net zo goed kritisch. Zeker als het gaat om wat er geschreven is en (niet onbelangrijk) hoe het onderzoek zelf in elkaar steekt.

2. Valt er iets te kopen?

Anti-, of pro-vaccinatie; aan beide zijden van het dubbeltje gaat (grof) geld in omloop. Iets wat veel mensen die besluiten om niet te vaccineren niet direct lijken te beseffen, maar wat dacht je van de boeken, websites en zelfs homeopathische praktijken welke de anti vaccinatie- cultuur op hun manier ondersteunen en hiermee dan ook hun geld kunnen verdienen?

Kortom: een website die tegelijkertijd een arsenaal aan (zelfgeschreven) lectuur wat betreft de negatieve gevolgen van vaccineren verkoopt, kan je beter met een grote boog omzeilen.

3. Een-op- een vertaling

Je kent het wel. Ben je lekker een artikel aan het lezen… Kom je erachter dat er ‘iets niet helemaal klopt’ qua Nederlands taalgebruik. En nee, dan heb ik het niet over een spelfoutje en hier en daar! Maar teksten die barstensvol staan met misplaatste woorden, zinnen die door elkaar gehusseld lijken en spelfouten die een je zelfs met tien Whisky op nog niet zou maken. Dit is vaak het werk van een vertaalprogramma, zoals Google translate en wordt veel gebruikt door websites die op makkelijke manier zoveel mogelijk content op de website willen plaatsen, die ook nog eens gelezen gaat worden.

Vaak gaan dit soort artikelen ook nog eens gepaard met een uiterst sensationele titel, oftewel: clickbait. Een welbekende manier om zoveel mogelijk mensen ‘aan te spreken’ en het artikel op deze manier in rap tempo het ‘wereld wijde web’ in te torpederen.
Nog iets wat je op deze sites vaak ziet: een letterlijke shitload aan reclameblokken (want ook hiermee valt dus ook geld te verdienen).

Lees ook: #ikvaccineer voor de gezondheid van mijn kinderen

4. Complottheorieën

De naam zegt het al: dit zijn slechts theorieën. Er is dus geen enkele wetenschappelijke onderbouwing om deze informatie te ondersteunen. Zelfs al gaan deze samen met een heel strak ogend grafiekje (die je overigens ook in Word gewoon in elkaar kan knutselen) en een lading aan zwaar ogende, medische mumbojumbo.

5. Houd het wetenschappelijk

Dus met een dikke boog om de websites heen die beweren dat ‘geneeskrachtige kristallen’, een aurareiniging of een flesje ‘heilig water’ hét veilige alternatief is voor die gevaarlijke vaccins.

6. Schoenmaker, blijf bij je leest!

Deze zin zal wellicht menig kritisch ouder een beetje tegen de haren instrijken, maar dit is wel iets wat je in gedachten moet blijven houden:

Doktoren, scheikundigen, laboranten… Deze hebben niet voor niets een jarenlange opleiding achter de rug om te weten te komen, wat ze vandaag de dag aan jou verkondigen. Probeer jezelf dus ten alle tijden voor ogen te houden dat sommige informatie ook jou de pet te boven gaat. Vraag bij twijfel je huisarts of iemand in je omgeving (die hier wel voor gestudeerd heeft) om advies. Zo kom je er vaak achter dat sommige heftig ogende medische jargon, helemaal niet zo heftig is als het op papier omschreven staat.

7. Spookverhalen

Natuurlijk is het heel verleidelijk om jezelf mee te laten slepen door het verhaal over het tweede achternichtje van je buurvrouw haar zus.
Echter weten we allemaal dat verhalen gaandeweg verdraaien en verergeren (gevalletje mug en de olifant). Kortom: niet betrouwbaar en het is dan ook verstandig om dergelijke verhalen zo snel mogelijk van je af te laten glijden.

Besef ook dat ieder medicijn bijwerkingen kan veroorzaken. Zo ook vaccins en het kan dus ook zomaar zo zijn dat je net iemand treft die een heftige, allergische reactie heeft gekregen op een paracetamolletje. Houd dat je dan ook tegen om deze de volgende keer te slikken als je krom ligt van de migraine?

Wil je meer weten over wanneer je kind een vaccinatie krijgt?
Wij hebben het complete vaccinatieschema op onze website gezet. We hopen je met deze, en bovenstaande info, te helpen om een goede keus te maken.

Bron hoofdbeeld: Pixabay

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen