Waar ben je naar opzoek?

Hormonale anticonceptie verliest het aan populariteit. Steeds meer vrouwen geven te kennen dat ze last hebben van (nadelige) bijwerkingen of voelen zich niet meer prettig bij het slikken van hormonen om zwangerschap te voorkomen. Gelukkig zijn er ook anticonceptiemiddelen zonder hormonen: welke hormonale anticonceptie alternatieven zijn er voor de vrouw? Hier geven wij jou een overzicht!

Hormonale anticonceptie alternatieven

Deze zijn op de markt gebracht omdat de vraag naar dit soort producten toeneemt bij de afname van hormonale anticonceptiemethoden. Daarnaast is er ook een select aantal vrouwen, dat om medische redenen beter geen pil kan gebruiken. Maar wat is er momenteel zoal op de markt?

Zou je jezelf ook kunnen beroepen op Moeder Natuur herself? Hoe zit het dan met de betrouwbaarheid? Wij geven je een kijkje in de wereld van de anticonceptie zonder hormonen: de hormonale anticonceptie alternatieven.

Lees verder onder de afbeelding!

hormonale anticonceptie alternatieven

Geheelonthouding

De meest idiot proof manier om niet zwanger te raken is: Geen seks! Tenzij je de heilige maagd Maria bent, natuurlijk.

Desalniettemin is de betrouwbaarheid van deze methode 100%, maar we kunnen begrijpen dat helemaal geen seks meer menig vrouw niet bepaald als muziek in de oren klinkt. Dus we gaan snel verder met de hormonale anticonceptie alternatieven.

Alle anticonceptie voor vrouwen op een rijtje

Er bestaan zoveel verschillende anticonceptiemiddelen dat het goed is om uit te zoeken welke het beste bij jouw lichaam en jouw situatie past. In dit blog vind je een overzichtje van de blogs die we hebben geschreven over anticonceptie, zodat…

  • Love2BeMama

Hormonale anticonceptie alternatieven: Periodieke onthouding

Dit wil zeggen dat je geen seks hebt (of met condoom, natuurlijk) rond de meest vruchtbare dagen. Om deze dagen te kunnen bepalen zijn er meerdere methoden en zelfs apparaatjes (zoals: de Ladycomp) te verkrijgen. Zo bestaat er de temperatuur-methode (waarbij wordt uitgegaan van de temperatuurstijging rond de ovulatie), het aanwezig zijn van vruchtbaar slijm en de stand van de baarmoedermond.

Betrouwbaarheid? (Gemeten over 100 stellen, gedurende een jaar en accurate toepassing) 99,6 procent.

Overigens is een minder betrouwbare manier van periodieke onthouding de zogenaamde kalendermethode. Dit omdat per cyclus de ovulatiedagen nogal kunnen verschillen.

Voor het zingen de kerk uit

Oftewel: Coïtus interruptus. Bij deze manier komt ejaculeert een man niet in de vagina, maar op een plek naar voorkeur. Deze methode is relatief onbetrouwbaar. Zeker als een man (veel) voorvocht produceert.

Voor het zingen de kerk uit komt neer op een betrouwbaarheid van 94 tot 96%. Dit wil zeggen dat het overgebleven percentage koppels, die regelmatig vroegtijdig de kerkdienst verlaten, binnen een jaar zwanger is. We gaan verder; nog meer hormonale anticonceptie alternatieven.

Lieve man: Het is tijd voor een vasectomie…

Mijn allerliefste man, Er was ooit een bepaald punt in onze relatie dat we toe waren aan onze kinderen. Ik bedoel; niet dat we veel keus hadden, aangezien de baby er op een bepaald punt gewoon zat. Maar desondanks was…

  • Denise Meijer

Het condoom

Het condoom kennen we allemaal wel en heeft geen verdere introductie nodig. Leuk feitje: het condoom is net zo (on)veilig als het ‘voor het zingen de kerk uitgaan’.

Deze beschermt (theoretisch gezien) voor circa 94 tot 96%. In de praktijk daalt dit percentage zelfs tot slechts 90%. Maar een condoom beschermt tevens tegen SOA’s. Ook niet geheel onbelangrijk.

Koperspiraal

Nog een hormonale anticonceptie alternatieven; de spiraal. De welbekende ‘tegenhangster’ van de Mirena. Een hormoonvrije spiraal, die werkt doordat deze het baarmoederklimaat dusdanig beïnvloed dat innesteling niet mogelijk is. Betrouwbaarheid? Circa 98 tot 99,8 %. Hiermee wordt de koperspiraal als zeer betrouwbaar bevonden. Zowel in theorie, als in de praktijk.

Helaas is niet iedere vrouw zo enthousiast over de Mirena spiraal dus kiezen vrouwen steeds vaker voor de hormonale anticonceptie alternatieven; de hormonvrije spiraal.

FemCap

Nog één in het lijstje voor de hormonale anticonceptie alternatieven. Oftewel: een pessarium (het vrouwencondoom). Deze plaatst de vrouw, ruim voor gemeenschap, in haar vagina en over de baarmoedermond.

De betrouwbaarheid varieert van 99% in theorie tot 97% in de praktijk. Dit wil zeggen dat er van de 100 vrouwen, drie vrouwen zwanger zijn geraakt binnen het jaar en tijdens het gebruik van dit specifieke anticonceptiemiddel.

Wat kies jij? Hormonale anticonceptie of hormonale anticonceptie alternatieven?

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen