Waar ben je naar opzoek?

Passend onderwijs: Mislukt of succesvol?

4 minuten lezen Ik ben Helga
Passend onderwijs: Mislukt of succesvol?

Passend onderwijs. Het woord zegt het al. Een passende onderwijsplek voor elk kind. Of je nu groot, klein, ‘normaal’ bent of een rugzakje hebt, ieder kind verdient het om passend onderwijs te krijgen op een reguliere school.

De regering is er tevreden mee

De regering is blijkbaar wel content met hoe het nu gaat met het passend onderwijs. Ook in het nieuwe regeerakkoord veranderen ze daarin namelijk niet van koers. Maar werkt het wel zo goed? Komen alle kinderen ook daadwerkelijk tot hun recht? Passen de scholen zich aan de kinderen aan? Of is het vaak zo dat er van alles geprobeerd wordt om de kinderen maar vooral passend te laten worden aan school? En wat met je doen als het passende onderwijs voor jou kind helemaal niet zo passend blijkt te zijn?

Lees ook: De post-vakantie puber

‘Zorgleerlingen’ in de klas

Ik weet uit eigen ervaring hoe het is wanner er veel ‘zorg’ leerlingen in één klas zitten. Dat was de grootste reden waarom mijn dochter van school is gewisseld. Het gevoel dat mij dat gaf was erg dubbel. Want dat mijn kind meekrijgt dat niet iedereen hetzelfde is en dat niemand perfect is, vind ik alleen maar fijn. Daarbij leert ze ook dat ze andere kindjes kan helpen. Maar wat als er zoveel zorgkindjes zijn dat je eigen kind wordt ‘vergeten’? Dat er geen tijd meer is voor haar begeleiding? Wat als ze fysiek aangevallen wordt, juist omdat ze een ‘zorg’ leerling wil helpen? Uiteindelijk kies je toch voor je eigen kind en ga je weg. Ons probleem was daarmee opgelost, maar het echte probleem blijft. Waar leggen we de grens? Hoeveel ‘zorg’ leerlingen mogen er in één klas? Op één school?

Lastig…..

Het is lastig. Want het sociaal wenselijke antwoord is dat iedereen overal welkom is. De ouder in mij denkt echter meer in het belang van mijn kind. Overigens hebben niet alleen leerlingen zoals mijn dochter er last van. Er zijn ook genoeg zorgleerlingen die nu niet de juiste ondersteuning, begeleiding en zorg krijgen die ze nodig hebben. Als je geluk hebt hobbelen ze mee, maar stralen doen ze niet. Bezorgde ouders en overwerkte leraren kijken soms machteloos toe. Als je ADHD hebt, snel overprikkeld bent en concentratieproblemen hebt, kom je dan tot je recht met 30 plus leerlingen? Zelfs al zou er de hele dag een onderwijsassistent naast je komen zitten. Neemt dat de prikkels, drukte en het rumoer weg? Of zou je dan beter tot je recht komen op het speciaal onderwijs waar je maar met tien kinderen in één klas zit? Want laten we één ding voorop stellen, het feit dat je op speciaal onderwijs zit zegt niets over jouw intelligentie! Het is slechts een teken dat de manier waarop er les gegeven wordt niet passend is voor jou!

Succesvol of mislukt

Maar het speciaal onderwijs is helaas bijna helemaal wegbezuinigd. Met alle gevolgen van dien. Sommige reguliere scholen proberen nu aan de poort de zorgleerlingen eruit te filteren door hoge eisen te stellen. Met een eigen bijdrage van ruim zevenhonderd euro per jaar en proeflessen proberen zij ‘zorg’ kinderen en hun ouders te ontmoedigen. Andere scholen daarentegen krijgen juist weer teveel zorgleerlingen. En zo komt er een tweedeling in scholen. Met als gevolg dat leerlingen bij voorbaat al de stempel: ‘succesvol’ of ‘mislukt’ krijgen.

Particulier onderwijs

Daarnaast zijn er nu ook talloze kinderen die in het reguliere traject overal buiten de boot vallen. Die nergens passen en uiteindelijk hun soelaas vinden op het particulier onderwijs. Kinderen die soms al maanden thuis zitten omdat ze het simpelweg niet trekken op het reguliere onderwijs. Kinderen die op hun tandvlees lopen omdat de overheid zegt dat het zo moet. Particulier onderwijs lijkt voor vele van hen DE oplossing. De klassen zijn kleiner en er is standaard een heel zorgteam aanwezig om de kinderen ‘op maat’ te begeleiden. Ouders zijn zelfs bereidt om daar zes uur per dag voor te reizen en leningen bij familie en vrienden af te sluiten. Want aan het particulier onderwijs hangt wel een prijskaartje. Niet iedereen heeft € 25.000,- op de plank liggen en ondanks dat het voor dat kind blijkbaar werkt, is het systeem zo ingericht dat er geen overheidsgeld naar particuliere instellingen mag. Zelfs niet het bedrag dat een reguliere school eveneens zou krijgen voor die leerling.

Lees ook: Opeens weet je het! Je wordt luizenmoeder…

Is passend onderwijs wel zo passend als iedereen erin moet passen?

Dat passend onderwijs er is vind ik op zich goed. Dat ouders en kinderen een keus hebben is alleen maar mooi. Maar het feit dat we kinderen en scholen bijna verplichten om het te doen gaat in mijn optiek zijn doel voorbij. Want hoe passend is passend onderwijs als jij je in allerlei bochten moet wringen om maar in dat hokje te passen? Wat is er mis met speciaal onderwijs voor degene die het nodig hebben? Waarom kan een school niet aangeven dat ze de zorgvraag niet aankunnen? Hoe triest is het dat ouders duizenden euro’s moeten lenen om ervoor te zorgen dat hun kind wel die passende plek krijgt die het verdient? Hoeveel mooier zou het zijn als er flexibel omgegaan wordt met het budget en dat er echt maatwerk geleverd wordt? In mijn optiek moet het systeem zich aan het kind aanpassen en niet andersom!

Bron afbeeldingen: stux / Pixabay
Reacties
  • Een artikel nar mijn hart. Naar mijn ervaring doet school zijn best – waarbij inzet en kunde verschillen per juf wat zeer belangrijk is voor hoe het gaat en wat er kan.

    De school zelf passen ze niet werkelijk aan: Kerst start de dag na Sinterklaas (wat in de laagste klassen een stevig kind al nauwelijks trekt) en thuishouden kan alleen bij ziekte – een overload is geen goede reden. De week staat bol van wisselende activiteiten en steeds wisselende gezichten die een stukje onderwijs met de kinderen doen. Enzovoorts enzovoorts.

    Mijn kind moet heel hard werken om dan nog steeds net niet in het systeem te passen. Wat voor niemand goed is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen