Jodiumtabletten in huis. Wat nu?

Gisteren ontvingen wij het pakket met Jodiumtabletten in onze brievenbus. De namen van onze kinderen voorop het doosje. Ik vind het confronterend om de namen op dit doosje te zien staan. Maar waarom eigenlijk? En is het nou een goed of slecht teken dat huishoudens met kinderen dit pakketje ontvangen?

Laten we voorop stellen dat de kans op een kernramp of stralingsincident in Nederland erg klein is. Gelukkig maar! Maar toch krijgen we deze Jodiumtabletten uit voorzorg. Want je kunt beter goed voorbereid zijn mocht het wel nodig zijn.

Waarom krijgen we Jodiumtabletten?

1,2 miljoen huishoudens in Nederland krijgen deze tabletten. Eerder had de Nederlandse overheid ze op een centrale plek opgeslagen. Onlangs is besloten een deel van de nieuwe voorraad onder de medicijnkastjes van Nederlandse huishoudens te verspreiden. Dit zijn huishoudens die in de nabijheid van een kerncentrale wonen. Mocht zich een kernramp voordoen dan kunnen de jodiumpillen helpen om schildklierkanker te voorkomen na een kernongeval. Gelukkig is de kans op zo’n ongeval zeer klein maar als het wel gebeurt dan telt elke seconde en kun je direct de pillen onder je kinderen verspreiden.

Wie krijgen de Jodiumtabletten?

Iedereen tot en met 40 jaar die binnen 20 kilometer van een kerncentrale woont en kinderen tot 18 jaar die binnen 20 tot 100 kilometer van een kerncentrale wonen.

Meer info hierover vind je op www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl

Wat te doen bij een kernramp?

Als zich een kernongeval voordoet krijg je een melding via je mobiel door een NL-Alert, www.crises.nl en de lokale calamiteitenzender. Hier geven ze ook aan wanneer je deze tabletten het beste in kunt nemen. Bewaar de tabletten dus op een veilige plaats en ook op een plek waar je ze weer terug kunt vinden.

Voor meer info en tips over wat je kunt doen bij een kernramp ga je naar de site van het Rode Kruis.

Linda Bosscher

Ik ben Linda, 33 jaar, getrouwd en moeder van 3 kids. Founder & content creator van Love2BeMama. Deze blog run ik inmiddels 8 jaar en ik schrijf met veel plezier voor jullie herkenbare artikelen.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.