Citrusvruchten kunnen de werking van de pil verminderen

Denk je dat je 100% beveiligd bent tegen een zwangerschap door het gebruiken van de anticonceptiepil, misschien stellen we je dan nu teleur. Er zijn namelijk factoren die de werking kunnen beïnvloeden, zoals de grapefruit!

Negatief effect

Eet je vaak citrusvruchten? Dat kan een negatief effect hebben op de pil! Het Center for Education and Research on Therapeutics onderzocht dit. Zo kan een grapefruit ervoor zorgen dat het CYP3A-enzym in je lichaam wordt verlaagd en daardoor worden er dan minder ‘onbekende’ stoffen omgezet. En dus ook de pil!

Lees ook: Die 1% dat de pil niet werkt, die kans is maar heel klein. Toch?

Dit geldt niet alleen voor de grapefruit trouwens, maar ook voor sinaasappels en limoenen, die hebben hetzelfde effect. Maar de ene pil is de andere niet en zo zitten er verschillende stofjes in. Voordat je alle citrusvruchten dus compleet van je menu schrapt: Even goed uitzoeken ze ook bij de pil die jij gebruikt een negatief effect hebben.

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Marian Alons

Journalist, organisator, kinderwerker, een mensenmens (wat dat ook mag zijn) en liefhebber van paars, nagellak, de natuur en 'de kleine momentjes in het leven'.

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.